Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

New PubMed: Advanced search builder

Starten met systematisch zoeken: the advanced search builder

Pubmed advanced builder

 

Voor een uitgebreide literatuurstudie of een systematische search is het noodzakelijk je search goed voor te bereiden. De eerste stap is het opzetten van je onderzoeksplan.  Meer over het starten van een zoekstrategie vind je in de libguides Zoekstrategie en zoeken voor een klinische vraag.

Voor een systematische search is het handig om je search op te bouwen in een document maar ook om een NCBI account in PubMed aan te maken zodat je je search op kunt slaan en later kunt bijwerken.

Voor het systematisch zoeken gebruiken we de ‘Advanced search builder’ van PubMed. Je komt hier door onder de searchbox op ‘Advanced’ te klikken.

Wildcards

search index

(klik op de afbeelding om deze te vergroten)

In PubMed kan je met behulp van de wildcard * trunceren. Trunceren betekent dat je ook zoekt op alle uitgangen die mogelijk zijn na je zoekterm. Bij bijvoorbeeld Minor*, zoek je  op Minor, maar ook Minority en Minors.

Welke zoektermen PubMed achter je term plakt na het gebruik van deze wildcard zie je door in de ‘Advanced search builder’ op 'Show index' te klikken. Je ziet dan ook hoe vaak deze zoektermen voorkomen in de database. Hierboven zie je een voorbeeld voor 'sleep'.

Let op: Trunceren kan ruis opleveren. Bedenk dus goed òf en waar het handig is.

Lees meer in de helpfiles van PubMed.

Zoeken op MeSH & Title Abstract

Bij het zoeken in PubMed kun je zoeken op verschillende 'velden', zoals auteur of titel van een artikel.

Bij het systematisch zoeken ben je over het algemeen geïnteresseerd in de velden titel, samenvatting, keywords van de auteur en MeSH.

Het zoeken op titel, samenvatting en auteurs-keywords kan in PubMed door te zoeken op 'Title/Abstract'.

MeSH (Medical Subject Headings) zijn gestandaardiseerde trefwoorden die verwijzen naar de inhoud van een artikel.

Je kunt zoeken op MeSH om de vele referenties zonder abstract en/of wat cryptische titels tóch te vinden. Je maakt hierbij gebruik van de expertise van NLM die de artikelen inhoudelijk beoordeelt. Aanvullend zoek je op Title en Abstract om de nieuwste - nog niet van MeSH voorziene- referenties te vinden.

Meer over MeSH hier.

Advanced search builder - Video (3 min.)

PubMed Tutorial Using the advanced search builder

Je element opbouwen in de Querybox

The advanced search builder

Het beste kun je per element je search opbouwen in de 'Query Box'.  In de afbeelding hierboven zie je de Query box. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.  

Typ/paste je zoekterm in de ‘Add terms to the query box’. Links hiervan kies je in welk veld je de term wilt zoeken (bijvoorbeeld MeSH* of Title/Abstract). Voeg je zoekterm aan de 'Query Box' toe door rechts op ADD te klikken. Kies uit: AND, OR of NOT.

Of typ/paste je zoektermen direct in de 'Query Box'. Typ [MH] voor het zoeken op het veld MeSH* en  [TIAB] om te zoeken op de velden 'Title/ Abstract'. Meer veldcodes vind je hier. Verbind de zoektermen binnen een element met OR.

Voer een zoekactie van je element in de query box uit door op de naast de 'Search" button  (rechts van de Query box) 'Add to history' te klikken.

*Let op: controleer eerst wat de juist MeSH term is door deze op te zoeken in de MeSH database!

History en search details

undefinedCheck  in de History and Search details (zie afbeelding hiernaast) welke elementen je resultaten verbreden (veel resultaten) en welke juist versmallen (weinig resultaten). Pas hierop eventueel je zoekstrategie aan.

Het verbinden van je elementen kan op twee manieren.

1) Klik naast de search van elk element op de drie puntjes onder actions  en kies  ‘Add Query ’.

2) Verbind je search in de 'Query Box'  Typ  bijvoorbeeld #6 AND #7 om de zoekstrategieën van 6 en 7 met elkaar te verbinden.

 

search details

Je kunt de search uitklappen door op het rood omkaderde symbooltje onder 'Details' te klikken, links naast je search. Vervolgens krijg je te zien hoe PubMed jouw search heeft vertaald en waar dus daadwerkelijk naar is gezocht.

Je ziet in de afbeelding hiernaast een voorbeeld, klik op de afbeelding om deze te vergroten.