Hoe ga je nu bepalen of een artikel geschikt is voor jou om te gebruiken?
Door een artikel op deze manier te scannen/skimmen kun je vrij snel een indruk krijgen van de bruikbaarheid van het artikel.
Lees hier meer over in de boxen hieronder.
Wil je meer informatie over relevantie en wetenschappelijkheid? Bekijk dan ook onze libguide over het evalueren van bronnen.
Peerreview (Engels:peer review, ook wel aangeduid als collegiale toetsing of onderlinge toetsing) is een methode om de kwaliteit van (geschreven) werk te verbeteren, verifiëren of controleren door het werk te onderwerpen aan de kritische blik van een aantal gelijken (Engels: peers), meestal vakgenoten of collega's van de auteur.
(bron: Wikipedia)
Hoe peerreview werkt wordt heel helder uitgelegd door onze collega's uit Groningen.
Of bekijk onderstaande video:
Library NCSU. This video is published under a Creative Commons 3.0 BY-NC-SA US license
Als je eenmaal een set aan bronnen hebt gevonden is het belangrijk om te bekijken ze voldoende aansluiten bij jouw onderwerp (relevantie).
Begin met het lezen van de samenvatting, maar als die niet voldoende informatie geeft bekijk dan ook de full text. Lees dan de introductie en conclusies, bekijk de kopjes en eventuele grafieken/tabellen/visualisaties).
Probeer dan een antwoord te vinden op (een deel van) onderstaande vragen:
Bedenk dat je slechts zelden een bron vindt die je vraagstelling geheel beantwoordt.
Wil je een full text inzien: bekijk dan de verschillende opties die je hebt op de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
Het bestand Journal Citation Reports (JCR) bied je de mogelijkheid om de impact van tijdschriften te vergelijken.
De JCR vermeldt bij de tijdschriften (uit de Web of Science) een aantal 'journal metrics', deze vormen een indicatie van het belang dat wetenschappers aan artikelen uit die tijdschriften toekennen. De bekendste hiervan is de impact factor.
De impact factor is de verhouding tussen het aantal artikelen dat een tijdschrift (in een jaar) publiceert en het aantal keren dat artikelen uit het tijdschrift (gepubliceerd in de voorgaande twee jaar) worden geciteerd door anderen.
Er zijn twee edities van JCR: de Science Edition en de Social Sciences Edition. Voor de maatschappijwetenschappen is (uiteraard) de Social Sciences Edition het meest van belang. Je kunt je in de JCR beperken tot alleen de SSCI onder Categories by Rank > Select Edition
Net als Web of Science/ SSCI, maakt Journal Citation Reports deel uit van Web of Knowledge.
De uitgever van de JCR geeft op zijn website ' multiple tutorials in English about the Journal Citation Reports'
Of een artikel peer-reviewed is kan je niet altijd zien in het artikel zelf. Maar hoe kom je er dan wel achter?
Maak dan gebruik van onderstaande tips:
Bij het bepalen van de kwaliteit en wetenschappelijkheid van bronnen kun je uitgaan van drie soorten controle:
Op het moment dat je studeert of werkt aan een universiteit heb je toegang tot al het materiaal waar de universiteit voor betaalt (bijvoorbeeld via abonnementen en licenties). Mensen die niet zijn aangesloten bij een universiteit of bijvoorbeeld bij een universiteit die niet de middelen heeft al deze bronnen aan te schaffen, kunnen vaak niet bij de inhoud van de boeken of artikelen die ze nodig hebben.
De Open Access (OA) beweging streeft ernaar wetenschappelijke informatie openbaar toegankelijk te maken, zonder kosten voor de lezer/gebruiker. Een belangrijk doel hiervan is om onderzoek dat met publieke middelen is gefinancierd ten goede te laten komen aan de gehele samenleving.
Inmiddels worden veel publicaties van de Universiteit Utrecht in een vorm van open access gepubliceerd. Bijvoorbeeld als gratis beschikbaar artikel in een 'gewoon' online tijdschrift, als artikel in een volledig open access tijdschrift of ze worden opgenomen in het Utrecht University Repository (te doorzoeken via het Netherlands Research Portal (Open Aire).
Open access artikelen (en boeken, maar die zijn er veel minder) vind je terug in meerdere databases, bijvoorbeeld Scopus en Google Scholar. Er bestaan ook databases die zich specifiek richten op open access materiaal. Daarnaast zal de Lean Library browserextensie je attenderen op open access versies van de bron waar je naar op zoek bent.