Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Master ISW YDSC literatuuronderzoek: Selecteren van bronnen

Selecteren van bronnen die je gaat gebruiken

Hoe ga je nu bepalen of een artikel geschikt is voor jou om te gebruiken?

  • Begin bij het abstract en eventueel de aanwezige keywords. Hieruit kan je vaak al afleiden of het artikel relevant is voor jou. Wat zijn de belangrijke concepten en/of theorieen van het artikel en sluiten deze aan bij jouw onderzoeksvraag/-onderwerp? Raakt het artikel alleen zijdelings aan jouw onderwerp of is het echt de kern? En heeft het een vergelijkbare context (bijv. doelgroep, land)?
  • Kom je er niet uit met het abstract, of is die er niet, open dan de full text. Is het artikel in een voor jou onleesbare taal of is er geen full text beschikbaar? Dan valt deze bron meteen af. Kan je het artikel wel lezen, begin dan met de introductie en bekijk de kopjes en eerste zinnen van de alinea's en lees de conclusies of het slot. Op basis daarvan kan je al vrij snel een goede indruk van de inhoud van een artikel krijgen.
  • Herken je in het artikel de volgende elementen: een probleem- of vraagstelling, gebruikte methode (soms erg beknopt of tussen de regels door), bevindingen, discussie, belangrijkste conclusies/argumenten en verwijzingen naar (wetenschappelijke) literatuur (in literatuurlijst of notes)? En is het in een wetenschappelijk peer-reviewed tijdschrift verschenen (lees hiervoor de informatie hieronder)?  Dan kun je er redelijk zeker van zijn dat het een wetenschappelijke bron betreft.
  • Komt het artikel uit een sociaal-wetenschappelijk tijdschrift? Of is de auteur een sociale wetenschapper? Dan is de sociaal-wetenschappelijke invalshoek vaak wel duidelijk, maar sociaal-wetenschappelijke bronnen hoeven niet per se uit sociaalwetenschappelijke tijdschriften te komen of van sociaal-wetenschappelijke auteurs te zijn. 

Door een artikel op deze manier te scannen/skimmen kun je vrij snel een indruk krijgen van de bruikbaarheid van het artikel.
Lees hier meer over in de boxen hieronder.

Wil je meer informatie over relevantie en wetenschappelijkheid? Bekijk dan ook onze libguide over het evalueren van bronnen.

Peerreview

Peerreview (Engels:peer review, ook wel aangeduid als collegiale toetsing of onderlinge toetsing) is een methode om de kwaliteit van (geschreven) werk te verbeteren, verifiëren of controleren door het werk te onderwerpen aan de kritische blik van een aantal gelijken (Engels: peers), meestal vakgenoten of collega's van de auteur.

(bron: Wikipedia

Hoe peerreview werkt wordt heel helder uitgelegd door onze collega's uit Groningen.

Of bekijk onderstaande video:

Library NCSU. This video is published under a Creative Commons 3.0 BY-NC-SA US license

Hoe bepaal je de relevantie van een bron

Als je eenmaal een set aan bronnen hebt gevonden is het belangrijk om te bekijken ze voldoende aansluiten bij jouw onderwerp (relevantie).

Begin met het lezen van de samenvatting, maar als die niet voldoende informatie geeft bekijk dan ook de full text. Lees dan de introductie en conclusies, bekijk de kopjes en eventuele grafieken/tabellen/visualisaties).

Probeer dan een antwoord te vinden op (een deel van) onderstaande vragen:

  1. Biedt de bron informatie die nuttig is voor het beantwoorden van je vraag?
  2. Sluit het niveau van de informatie aan bij je vraag- en doelstelling?
  3. Beantwoordt de bron je gehele vraag of slechts een aspect ervan? Denk aan: periode, personen, groepen etc. 
  4. Geeft de informatie een algemeen beeld? Of gaat het in op uitzonderingen of specifieke gebieden?
  5. Is de (sociale / culturele  / historische) context van het onderzoeksobject hetzelfde als in jouw geval?
  6. Wanneer is het stuk gepubliceerd en wanneer is het onderzoek waarover wordt geschreven uitgevoerd (actualiteit)?

Bedenk dat je slechts zelden een bron vindt die je vraagstelling geheel beantwoordt.

Wil je een full text inzien: bekijk dan de verschillende opties die je hebt op de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Meer over de JCR en de Impact Factor

Het bestand Journal Citation Reports (JCR) bied je de mogelijkheid om de impact van tijdschriften te vergelijken.

De JCR vermeldt bij de tijdschriften (uit de Web of Science) een aantal 'journal metrics', deze vormen een indicatie van het belang dat wetenschappers aan artikelen uit die tijdschriften toekennen. De bekendste hiervan is de impact factor.
De impact factor is de verhouding tussen het aantal artikelen dat een tijdschrift (in een jaar) publiceert en het aantal keren dat artikelen uit het tijdschrift (gepubliceerd in de voorgaande twee jaar) worden geciteerd door anderen.

Er zijn twee edities van JCR: de Science Edition en de Social Sciences Edition. Voor de maatschappijwetenschappen is (uiteraard) de Social Sciences Edition het meest van belang. Je kunt je in de JCR beperken tot alleen de SSCI onder Categories by Rank > Select Edition
Net als Web of Science/ SSCI, maakt Journal Citation Reports deel uit van Web of Knowledge.

De uitgever van de JCR geeft op zijn website ' multiple tutorials in English about the Journal Citation Reports'

Hoe weet je nu of een artikel peer-reviewed is?

Of een artikel peer-reviewed is kan je vaak niet zien in het artikel zelf. Maar hoe kom je er dan wel achter?
Maak dan gebruik van onderstaande tips:

  1. Als je geluk hebt staat er in het artikel: 'published in a peer reviewed section of the journal' of iets vergelijkbaars. In dat geval heb je je antwoord snel gevonden.
  2. Ga na of het tijdschrift een peerreview procedure heeft. Dit wordt vaak vermeld op de homepage van het tijdschrift zelf, soms onder het kopje 'instructies voor auteurs' of 'instructies voor reviewers'. Voor een snelle check kun je ook in Google zoeken op de titel van het tijdschrift in combinatie met woorden als peer review of refereed, maar als je op deze manier niets vindt wil dat nog niet zeggen dat het tijdschrift geen peerreview hanteert.
  3. Een artikel kan in een peer-reviewed tijdschrift staan, maar toch zelf niet peer-reviewed zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan boekbesprekingen, gevalsbeschrijvingen of editorials. Als je twijfelt of een artikel wel geschikt is check dan ook of de rubriek/sectie van het tijdschrift waarin het artikel gepubliceerd is wel een peer-reviewed sectie is (kijk in de 'about' sectie van het tijdschrift).
  4. Sommige databases hanteren een strenge selectie en nemen alleen peer-reviewed tijdschriften op, zoals Scopus, Web of Science en veel vakspecifieke databases (denk aan PsycInfo of PubMed). In sommige databases bestaat ook de mogelijkheid om te filteren op peer-reviewed artikelen. Daarmee filter je dan ook o.a. boeken of hoofdstukken uit boeken weg.

Hoe bepaal je de wetenschappelijkheid van bronnen?

Bij het bepalen van de kwaliteit en wetenschappelijkheid van bronnen kun je uitgaan van drie soorten controle:

  1. Controle door anderen, voorafgaand aan publicatie
    • redactie: redacties van wetenschappelijke tijdschriften zijn strenger dan die van niet-wetenschappelijke tijdschriften
    • uitgever: sommige uitgevers geven alleen wetenschappelijke boeken uit
    • peer review: de meeste wetenschappelijke tijdschriften en uitgevers vragen experts vooraf publicaties (blind of half blind) te beoordelen
    • zoekmachine/online bibliografie: sommige zoekmachines nemen alleen artikelen uit hoogwaardige, peer reviewed, tijdschriften op (Scopus en Web of Science bv.)
    • financier: sommige tijdschriften vereisen dat bij onderzoek wordt aangeduid wie het gefinancierd heeft (bv. bij artikelen over tests van nieuwe medicijnen)
  2. Controle door anderen, achteraf
    • besprekingen (bij boeken): hoe zijn de recensies over het boek?
    • citaties (vooral bij artikelen:): wordt het stuk vaak geciteerd (rekening houdend met de publicatiedatum) en vooral: wat wordt er over gezegd?
    • open annotaties en post publication peer review in systemen als PubPeer en (voor preprints) Peer Community In en commentaren op de preprint platforms zelf.
  3. Controle door jezelf
    • aanduiding van auteur en datering van de tekst (vooral bij webpagina's)
    • affiliatie van de auteur: de werkkring geeft soms wat extra zekerheid over wetenschappelijk niveau, bijvoorbeeld als de auteur bij een universiteit werkt
    • aanduiding doelgroep (vooral bij websites en rapporten)
    • aanwezigheid van expliciete vraagstellingen en conclusies
    • aanwezigheid van een verantwoording van de gebruikte methode: hoe heeft men het onderzoek aangepakt, waar komen gegevens vandaan?
    • aanwezigheid voldoende en hoogwaardige literatuurverwijzingen of noten: op welke inzichten baseert men zich?
    • het niveau van het taalgebruik

De universiteitsbibliotheek heeft het niet, wat nu?

  1. Toont de UBUlink misschien niet de correcte aanwezigheidsinformatie? Controleer deze handmatig in WorldCat (op titel boek of gedrukt tijdschrift) en/of de tijdschriftenlijst (op titel tijdschrift).
  2. Is een boek misschien gratis online beschikbaar? Check Google Books. Is een tijdschriftartikel misschien gratis online beschikbaar? Check Google Scholar (de links in de rechterkolom).
  3. Is de publicatie in een andere Nederlandse bibliotheek? Materiaal bij andere Nederlandse bibliotheken vraag je aan vanuit WorldCat door op de titel van de publicatie te klikken. Onder "Availability" vind je bij "Libraries Worldwide" de knop "Interlibrary request". Je komt dan in een aanvraagscherm waar je je verzoek kunt plaatsen. Deze dienst is niet gratis. Lees meer over hoe je aanvraagt en leent bij andere bibliotheken op de website van de bibliotheek. Lenen bij andere universiteitsbibliotheken is voor studenten in Nederland kostenloos: eerst een pasje laten maken, dan zelf ophalen en terugbrengen. Je kunt natuurlijk ook iemand die je kent een kopie laten maken in een andere bibliotheek.
  4. Zou deze publicatie ook in de Universiteitsbibliotheek Utrecht moeten zijn? Je mag een aanschafsuggestie indienen. Of neem contact op met de vakspecialist.
  5. Auteur mailen: de auteur van het artikel verzoeken het stuk toe te sturen. Op uitgeverssites en in bestanden als Scopus staan vaak de mailadressen van auteurs genoemd.
  6. Hulp vragen via X (Twitter) is handig bij artikelen uit tijdschriften waar de UU geen abonnement op heeft en die niet Open Access zijn. Verstuur een tweet met de URL en voeg daar de hashtag #icanhazpdf aan toe. De kans is groot dat je dan in contact komt met iemand die je (een PDF of andere versie van) het stuk rechtmatig kan toesturen.
  7. Is de publicatie misschien in een buitenlandse bibliotheek beschikbaar? Als je het in WorldCat vindt kun je het bestellen via IBL.
  8. Zelf aanschaffen? Online toegang tot een artikel kan meestal via de uitgeverssite van het tijdschrift worden gekocht (met een creditcard); boeken kun je uiteraard kopen via de (online) boekhandel.

Open Access

Op het moment dat je studeert of werkt aan een universiteit heb je toegang tot al het materiaal waar de universiteit voor betaalt (bijvoorbeeld via abonnementen en licenties). Mensen die niet zijn aangesloten bij een universiteit of bijvoorbeeld bij een universiteit die niet de middelen heeft al deze bronnen aan te schaffen, kunnen vaak niet bij de inhoud van de boeken of artikelen die ze nodig hebben.

De Open Access (OA) beweging streeft ernaar wetenschappelijke informatie openbaar toegankelijk te maken, zonder kosten voor de lezer/gebruiker. Een belangrijk doel hiervan is om onderzoek dat met publieke middelen is gefinancierd ten goede te laten komen aan de gehele samenleving.

Inmiddels worden veel publicaties van de Universiteit Utrecht in een vorm van open access gepubliceerd. Bijvoorbeeld als gratis beschikbaar artikel in een 'gewoon' online tijdschrift, als artikel in een volledig open access tijdschrift of ze worden opgenomen in het Utrecht University Repository (te doorzoeken via het Netherlands Research Portal (Open Aire).

Open access artikelen (en boeken, maar die zijn er veel minder) vind je terug in meerdere databases, bijvoorbeeld Scopus en Google Scholar. Er bestaan ook databases die zich specifiek richten op open access materiaal. Daarnaast zal de Lean Library browserextensie je attenderen op open access versies van de bron waar je naar op zoek bent.