Bekijk vanuit welke invalshoek jij je probleem benadert en ga dan op zoek naar zoeksystemen die daarbij passen. Gebruik bij voorkeur meer dan 1 database (en niet alleen Google Scholar) en bekijk van tevoren goed wat er precies in zit en of dat aansluit bij jouw zoekvraag..
De Universiteitsbibliotheek Utrecht biedt overzicht en toegang tot diverse globale zoeksystemen (denk aan Scopus, Web of Science of Google Scholar). Bekijk ook per vakgebied een overzicht met zoeksystemen. Lees de korte beschrijvingen en kies het systeem dat het beste bij jouw zoekvraag past.
Voorbeelden:
Scopus bevat abstracts van wetenschappelijke artikelen en boekhoofdstukken op alle vakgebieden. Het bevat tevens de verwijzingen uit en citaties van die artikelen en hoofdstukken. Verder biedt het gebruikersvriendelijke filtermogelijkheden waarmee je een te lange lijst met resultaten gemakkelijk kunt inkorten.
Web of Science is een soortgelijke wetenschappelijke (citatie)database, maar wat kleiner dan Scopus (ook op het gebied van de sociale wetenschappen). De sociaal wetenschappelijke tijdschriften hebben hun eigen verzameling binnen WoS: de Social Sciences Citation Index (SSCI).
Sociological Abstracts geeft bibliografische informatie m.b.t. sociologie. Daarnaast ook sociale psychologie, methodologie, sociologie van de kunst, politicologie, vrouwenstudies, milieuvraagstukken.
(APA) PsycInfo bestrijkt het hele gebied van de psychologie en de gedragswetenschappen van mens en dier. Biedt ook gegevens over taal en communicatie, cultuur en maatschappij, psychochemie en statistiek. Bevat samenvattingen van tijdschriftartikelen, maar ook boeken en hoofdstukken uit boeken.
ERIC is een database op het gebied van onderwijs(kunde), opvoeding en opvoedkunde. LET OP, er is een gratis toegankelijke versie van ERIC en er is de ERIC die wij aanbieden via het platform van Ovid. Deze laatste heeft meer zoekmogelijkheden en bevat de UBUlink naar publicaties die wij bij de Universiteitsbibliotheek in de collectie hebben)
PubMed bevat literatuur op het gebied van de (bio)medische wetenschappen, maar ook gedragswetenschappen (ook hier is een versie van zonder UBUlink)
voor een lijst met alle zoeksystemen ga naar de website van de bibliotheek
Waar vind je de volledige tekst?
In deze (en verschillende andere) zoeksystemen kun je per treffer via de zien of de publicatie via de Universiteitsbibliotheek (UBU) beschikbaar is: digitaal, maar soms ook (vooral bij boeken) in gedrukte vorm.
De UBU-link is bij Google Scholar geen knop, maar wordt uitgeschreven als Fulltext@UBUlink.
Let op!: Ga naar al deze zoeksystemen via de homepage van de bibliotheek (www.uu.nl/bibliotheek) en klik op de knop Zoeksystemen (achter Direct naar). Op de volgende pagina klik je op de gele button Zoeksystemen per vakgebied, in de lijst selecteer je in het vakje Subjects de Sociale Wetenschappen).
Meer over 'waar te zoeken' vind je in de libguide Zoekstrategie.
Open Access-publicaties zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Hieronder een lijst met suggesties voor zoeksystemen die alleen of vooral open access-materiaal hebben opgenomen:
Wil je achterhalen welke tijdschriften open access zijn, kijk dan in de Directory of Open Access Journals (DOAJ).
En gebruik de Lean Library extensie, die vertelt je ook als er een open access versie van een artikel beschikbaar is.
Heb je te weinig gevonden? Probeer dan eens het volgende:
Of te veel?: