Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training Master ISW Jeugdstudies: Stap 3. Zoeksystemen

Doen: literatuur zoeken

Selecteer een aantal zoeksystemen die geschikt zijn voor jouw zoekactie. Zoek naar geschikte bronnen.

Klik hier voor de zoeksystemen.

Gebruik de aanwijzingen in naastgelegen boxen om je keuze te maken.

Gebruik de zoekstrategie die je bij stap 2 hebt gemaakt om geschikte bronnen te vinden in je gekozen database(s).

Screen je zoekresultaten op basis van titel en abstract op inhoudelijke relevantie voor jouw (deel)vragen.

Gebruik de aanwijzingen in naastgelegen boxen.

Online toegang via Lean Library

De Lean Library browserextensie biedt je snel en simpel toegang tot een groot aantal digitale wetenschappelijke bronnen, of je nu on campus of off-campus bent.

Elke keer als je een website bezoekt met een publicatie waar de Universiteitsbibliotheek Utrecht een licentie voor heeft, wordt je gevraagd in te loggen (een keer per browsersessie). Daarna heb je direct toegang. Als gevolg van het gebruik van de extensie kom je ook direct in Google Scholar en PubMed met UBUlink.

Kom je uit bij een publicatie die niet beschikbaar lijkt te zijn dan probeert Lean Library een open access versie voor je te vinden.

Je downloadt de extensie eenmalig, geeft aan van welke instelling je bent en je logt vervolgens in met je Solis-id of je UMC-account en wachtwoord.

Meer weten? Ga naar de pagina Online Toegang via Lean Library van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
Meer weten over alle vormen van toegang tot digitale publicaties? Ga naar de pagina Online Toegang.

Zoeksystemen voor ISW

Bekijk vanuit welke invalshoek jij je probleem benadert en ga dan op zoek naar zoeksystemen die daarbij passen. Gebruik bij voorkeur meer dan 1 database (en niet alleen Google Scholar) en bekijk van tevoren goed wat er precies in zit en of dat aansluit bij jouw zoekvraag..

De Universiteitsbibliotheek Utrecht biedt overzicht en toegang tot diverse globale zoeksystemen. Bekijk ook per vakgebied een overzicht met zoeksystemen. Lees de korte beschrijvingen en kies het systeem dat het beste bij jouw zoekvraag past.

Voorbeelden:

  • Scopus bevat abstracts van wetenschappelijke artikelen en boekhoofdstukken op alle vakgebieden. Het bevat tevens de verwijzingen uit en citaties van die artikelen en hoofdstukken. Verder biedt het gebruikersvriendelijke filtermogelijkheden waarmee je een te lange lijst met resultaten gemakkelijk kunt inkorten.

  • Web of Science is een soortgelijke wetenschappelijke (citatie)database, maar wat kleiner dan Scopus (ook op het gebied van de sociale wetenschappen). De sociaal wetenschappelijke tijdschriften hebben hun eigen verzameling binnen WoS: de Social Sciences Citation Index (SSCI).

  • Sociological Abstracts geeft bibliografische informatie m.b.t. sociologie. Daarnaast ook sociale psychologie, methodologie, sociologie van de kunst, politicologie, vrouwenstudies, milieuvraagstukken.

  • (APA) PsycInfo bestrijkt het hele gebied van de psychologie en de gedragswetenschappen van mens en dier. Biedt ook gegevens over taal en communicatie, cultuur en maatschappij, psychochemie en statistiek. Bevat samenvattingen van tijdschriftartikelen, maar ook boeken en hoofdstukken uit boeken.

  • ERIC is een database op het gebied van onderwijs(kunde), opvoeding en opvoedkunde. LET OP, er is een gratis toegankelijke versie van ERIC en er is de ERIC die wij aanbieden via het platform van Ovid. Deze laatste heeft meer zoekmogelijkheden en bevat de UBUlink naar publicaties die wij bij de Universiteitsbibliotheek in de collectie hebben)

  • PubMed bevat literatuur op het gebied van de (bio)medische wetenschappen, maar ook gedragswetenschappen (ook hier is een versie van zonder UBUlink)

  • voor een lijst met alle zoeksystemen ga naar de website van de bibliotheek

Waar vind je de volledige tekst?
In deze (en verschillende andere) zoeksystemen kun je per treffer via de UBUlink-klein zien of de publicatie via de Universiteitsbibliotheek (UBU) beschikbaar is: digitaal, maar soms ook (vooral bij boeken) in gedrukte vorm.

  • WorldCat UU is een catalogus waarin je op wereldwijd, nationaal en Utrechts niveau kunt zoeken naar boeken en artikelen. De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is vindbaar in WorldCat samen met het materiaal van duizenden (ook openbare) bibliotheken en uitgevers wereldwijd.
  • Google Scholar met UBUlink is handig als je op zoek gaat naar een bekend artikel, maar minder prettig bij het zoeken op onderwerp. Je krijgt grote hoeveelheden (vaak minder relevante of betrouwbare) treffers en je kunt maar zeer beperkt filteren.

De UBU-link is bij Google Scholar geen knop, maar wordt uitgeschreven als Fulltext@UBUlink.

Let op!: Ga naar al deze zoeksystemen via de homepage van de bibliotheek (www.uu.nl/bibliotheek) en klik op de knop Zoeksystemen (achter Direct naar). Op de volgende pagina klik je op de gele button Zoeksystemen per vakgebied, in de lijst selecteer je in het vakje Subjects de Sociale Wetenschappen).

Meer over 'waar te zoeken' vind je in de libguide Zoekstrategie.

Te veel of te weinig gevonden?

Heb je te weinig gevonden? Probeer dan eens het volgende:

  • Maak je onderwerp minder specifiek (social media ipv Twitter). Of misschien is het onderwerp te recent (nog geen wetenschappelijke publicaties te vinden) of te plaatselijk (alleen Nederland)?
  • Kijk of je de juiste spelling hebt gebruikt, zoek je wel in het Engels?
  • Kijk in al gevonden artikelen, Wikipedia of bijv.  nieuwsberichten  of er nog andere zoektermen (vaktermen, begrippen, synoniemen) zijn die in jouw vakgebied gebruikt worden voor (ongeveer) hetzelfde onderwerp. Die kun je combineren met OR, dan krijg je zowel titels met de ene zoekterm als titels met de andere zoekterm (bijvoorbeeld:  youth OR adolescents OR young adults). Vind je later nog meer geschikte termen dan kun je die weer toevoegen.
  • Een andere optie is trunceren: dwz van je zoekwoorden een gemeenschappelijke stam gebruiken met een sterretje erachter. Bijvoorbeeld: govern* zoekt op : government, governs, governmental etc.
  • Gebruik meerdere zoeksystemen. Ze zijn allemaal anders. De een bevat meer artikelen of boeken dan de ander of ze richten zich op een bepaalde (deel)discipline die ook interessant kan zijn voor je zoekvraag (bijv. criminologie of economie).
  • Gebruik een andere zoekmethode.

Of te veel?:

  • Je kunt je onderwerp nog verder afbakenen. Dit is afhankelijk van je zoekvraag uiteraard, je kunt je misschien beperken tot een deelonderwerp (bijv. vandalisme ipv criminaliteit), geslacht, leeftijd of etniciteit.
  • Let er goed op dat je je zoektermen combineert met AND ( de ene term ÉN de andere term) (in de meeste zoeksystemen  kan dat, maar let op! niet in Google). Dan zoek je op het vóórkomen van meerdere zoektermen tegelijkertijd in één document en krijg je niet artikelen die maar 1 van de gevraagde zoektermen bevatten
  • Daarnaast kun je gebruik maken van de filters in een zoeksysteem (zoals bijv. Scopus) zoals beperken in tijd (publicaties vanaf 2010) of documenttype (alleen artikelen), subject area (bijv social sciences, psychology)  of taal (alleen Engels).
  • Je kunt ook zoekwoorden tussen aanhalingstekens zetten. Als je zoekt op “Social media” tussen aanhalingstekens dan vind je dus alleen publicaties die ook echt exact deze beide zoekwoorden in combinatie bevatten.
  • Of sorteer je resultaat op een andere manier. Wil je alleen de nieuwste artikelen sorteeer dan op publicatiedatum, maar soms kan het handiger zijn om op relevantie te sorteren.

Hoe bepaal je de relevantie van een bron

Als je eenmaal een set aan bronnen hebt gevonden is het belangrijk om te bekijken ze voldoende aansluiten bij jouw onderwerp (relevantie).

Begin met het lezen van de samenvatting, maar als die niet voldoende informatie geeft bekijk dan ook de full text. Lees dan de introductie en conclusies, bekijk de kopjes en eventuele grafieken/tabellen/visualisaties).

Probeer dan een antwoord te vinden op (een deel van) onderstaande vragen:

  1. Biedt de bron informatie die nuttig is voor het beantwoorden van je vraag?
  2. Sluit het niveau van de informatie aan bij je vraag- en doelstelling?
  3. Beantwoordt de bron je gehele vraag of slechts een aspect ervan? Denk aan: periode, personen, groepen etc. 
  4. Geeft de informatie een algemeen beeld? Of gaat het in op uitzonderingen of specifieke gebieden?
  5. Is de (sociale / culturele  / historische) context van het onderzoeksobject hetzelfde als in jouw geval?
  6. Wanneer is het stuk gepubliceerd en wanneer is het onderzoek waarover wordt geschreven uitgevoerd (actualiteit)?

Bedenk dat je slechts zelden een bron vindt die je vraagstelling geheel beantwoordt.

Wil je een full text inzien: bekijk dan de volgende pagina in deze libguide.

Open access zoeksystemen

Open Access-publicaties zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Hieronder een lijst met suggesties voor zoeksystemen die alleen of vooral open access-materiaal hebben opgenomen:

Wil je achterhalen welke tijdschriften open access zijn, kijk dan in de Directory of Open Access Journals (DOAJ).
En gebruik de Lean Library extensie, die vertelt je ook als er een open access versie van een artikel beschikbaar is.