Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training USBO ONS: 1. Introductie
 

Hoe werkt deze training

In deze training leer je systematisch zoeken en diverse bronnen gebruiken voor het maken van je themakrant. Je krijgt uitgelegd hoe je effectief en efficiënt informatie zoekt en hoe je de gevonden informatie beoordeelt en verwerkt.
Tijdens die training bespreken we ook je vragen.

Neem alle tabbladen van deze libguide door in de gegeven volgorde. Op elk tabblad staat in de linker kolom een relevante opdracht.

Deze LibGuide

Deze trainingsmodule is samengesteld uit diverse LibGuides van de Universiteitsbibliotheek Utrecht   

Heb je vragen?

Heb je (nu of) later nog hulp nodig bij het vinden van relevante informatie?

Bibliotheektraining ONS

Informatie kun je in diverse bronnen vinden, bijvoorbeeld via boeken, tijdschriften, databanken of webpagina's. Wil je precies die informatie vinden die je nodig hebt, dan moet je weten welke informatiebronnen je wanneer gebruikt. Deze training is een eerste kennismaking met het zoeken in de verschillende bronnen.

Zoeken naar en in diverse bronnen is een vaardigheid, die elke student zich moet aanleren. Het is een basisvaardigheid die je in andere onderdelen van de studie ook gebruikt. Bovendien zal het ook van nut zijn later in je Master opleiding of werkomgeving.

Elk onderzoek (groot en klein) omvat de volgende fasen: een onderwerp kiezen en afbakenen, formuleren van een onderzoeksvraag, informatie zoeken, evalueren van zoekresultaat, vastleggen van je zoekresultaat, informatie verwerken, schrijven.

In deze training richten we ons op het zoeken van informatie en wat daar bij komt kijken: afbakenen, zoektermen bedenken, zoeken, evalueren, vastleggen en verwijzingen maken. Wat deze fasen inhouden en hoe je ze kunt aanpakken wordt in deze LibGuide uitgelegd. In de tranining kun je hierover vragen stellen en oefenen.

Veel succes!

Toegang tot zoeksystemen, digitale boeken en digitale tijdschriften

Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht krijgen toegang tot de zoeksystemen, digitale boeken en digitale tijdschriften van de Universiteitsbibliotheek met hun Solis-id of UMC-account. Zie Online toegang.

De Universiteitsbibliotheek Binnenstad: veel online, maar ook een gebouw

Heel veel informatiebronnen kun je tegenwoordig online verzamelen en lezen, waar je ook bent. Maar nog niet alles. Voor sommige zaken mag je nog naar de bibliotheek (Universiteitsbibliotheek Binnenstad, Drift 27). Je vindt daar:

  • Studieplekken en groepsruimtes.
  • Gedrukte boeken en tijdschriften van Rechtsgeleerdheid, van Economie, van Bestuur-&Organisatiewetenschappen (aan de Driftzijde op de 1e en 2e verdieping), en Geesteswetenschappen.
  • Servicedesk voor al je vragen
  • Selfservice lenen en inleveren
  • Loungeruimtes
  • Printers en kopieermachines
  • Koffiebar Lodewijk
  • Fietsenstalling onder het binnenplein

Er is ook een Universiteitsbibliotheek Science Park, Heidelberglaan 3 . Je vindt er de gedrukte boeken en tijdschriften van bèta en gamma disciplines. De faciliteiten zijn vrijwel gelijk.