Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training USBO ONS: 5a. Literatuur

Artikelen en Tijdschriften en Kranten

Google  Scholar (met UBU link) is een grote gratis multidisciplinaire zoekmachine voor wetenschappelijke artikelen (en in mindere mate boeken). Belangrijke kenmerken zijn de full text doorzoekbaarheid van artikelen en dat de zoekmachine vrijwel geheel automatisch gevuld wordt.
Log altijd in via de website van de Universiteitsbibliotheek en maak gebruik van de UBU-link.

Scopus (met UBUlink) is zowel een bibliografische database als een citatie-index voor alle wetenschapsgebieden. Het bestand indexeert meer dan 21.000 wetenschappelijke tijdschriften en vanaf 2013 ook (hoofdstukken uit) boeken. Gebruik IE 8 of hoger, Firefox of Chrome.

Nexis Uni  is een databank met de vrijwel volledige teksten van duizenden kranten wereldwijd en vele opiniebladen, van begin jaren '90 tot en met de krant van vanochtend. Je kunt full text zoeken. Daarnaast biedt Nexis Uni ook bedrijfsinformatie.
Nexis Uni is veel completer in dekking van krantenberichten dan bijvoorbeeld Google News. Ook gaat het veel verder terug. Het is uitstekend geschikt om (oud) nieuws te vinden en achtergrondartikelen die in de loop der jaren zijn verschenen in de kranten. Voor Nederland zijn ook de meeste regionale kranten opgenomen.

WorldCat is een bibliotheekcatalogus waarin je op internationaal, nationaal en Utrechts niveau kunt zoeken. De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is vindbaar in WorldCat samen met het materiaal van duizenden bibliotheken en uitgevers wereldwijd. In WorldCat vind je o.a. de toegang tot digitale boeken en digitale tijdschriftartikelen en de vindplaats van gedrukte boeken en gedrukte tijdschriften die aanwezig zijn bij de UB Utrecht. Je zoekt op titel van het tijdschrift.

Zie ook Libguide Google Scholar  

Zie ook LibGuide Scopus

Zie ook LibGuide Worldcat  

Zie ook LibGuide Artikelen zoeken LibGuide PiCarta

Zie ook Zoeksystemen uitgelegd: Nexis Uni

UBU-link: snel naar de volledige tekst en meer opties

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kun je de UBU-link tegenkomen.

De UBU-link geeft in het geval van digitale publicaties meestal directe toegang. Bij papieren publicaties geeft de link informatie over de beschikbaarheid bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht. 

In de meeste zoeksystemen waaraan de UBUlink is toegevoegd,  ziet de UBU-link er zó uit ziet:

Kleine UBU-link knop

In Google Scholar (met UBU-link) is het een tekstlink die er zó uitziet:

  of zo: 

Meer weten? Zie Hulp bij zoeken

De UBUlink in Google Scholar werkt niet?

Gebruik Google Scholar met UBU-link. De UBU-link leidt u snel naar de full text.

Geen UBU-link bij de artikelen?

Optie 1:

 1. Handmatig de UBUlink aanzetten.
 2. Volg deze deze link. U moet de eerste keer dat u inlogt een captcha invullen

Optie 2:

 1. ga (terug) naar de homepage van Google Scholar
 2. linksboven vindt u een hamburger menu (drie streepjes of stipjes)
 3. klik op settings (instellingen)
 4. kies voor library links (bibliotheeklinks) in het linker menu
 5. zoek op Utrecht University
 6. vink de volgende boxen aan:
  1. Utrecht University Library-Fulltext @UBUlink
  2. Open WorldCat – Library Search

Zoeken op onderwerp

Zoek je een artikel op onderwerp? Je kunt in de volgende algemene zoeksystemen zoeken:

De systemen bevatten informatie over digitale én gedrukte tijdschriften.

Ook hier geeft de UBU-link informatie over de beschikbaarheid van de publicatie via de bibliotheek.


Er bestaan ook gespecialiseerde zoekmachines voor een bepaald vakgebied, Wil je weten welke zoekmachines voor jouw vakgebied van belang zijn? Bekijk de zoeksystemen per vakgebied.

Boeken

WorldCat 

In WorldCat vind je

 • de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht (vindplaats van gedrukte boeken en tijdschriften,  toegang tot digitale Boeken en andere digitale publicatie en ander materiaal).
 • publicaties/informatie uit databases waar de universiteitsbibliotheek een licentie voor heeft
 • het materiaal van meer dan duizend bibliotheken in binnen- en buitenland


Google Books

Gescande en full text doorzoekbare collectie boeken met beperkte inkijkmogelijkheden. Handige tool om uit te vinden welke boeken een hoofdstuk of informatie over een bepaald onderwerp bevatten.

 

Zie ook LibGuide Worldcat  

Zie ook LibGuide Google Books LibGuide Google Books

Beschikbaarheid tijdschriften in UU controleren met de tijdschriftenlijst

Meestal zoek je op onderwerp artikelen in wetenschappelijke zoekmachines, maar soms wil je gewoon checken of de UB toegang biedt tot een bepaald jaar van een bepaald tijdschrift. Gebruik daarvoor het overzicht Digitale Tijdschriften.

Je kunt zien welke jaren beschikbaar zijn, en er worden links naar de (uitgevers)sites gegeven waar je de full-text kunt vinden. Ook staan er links naar gegevens over papieren versies van het tijdschrift. Wil je helemaal zeker zijn of een bepaald tijdschrift in gedrukte vorm aanwezig is, dan moet je echter toch ook nog de WorldCat UU raadplegen

known item search

Heb je gegevens van het artikel, zoals de exacte titel, woorden uit de titel, de auteur(s) of de naam van het tijdschrift?  Voor een known item search geldt:

 • Weet je de exacte titel van het artikel? Zoek in  WorldCat of Google Scholar (met UBUlink): plaats de titel tussen dubbele aanhalingstekens (".."). Geen treffers? Probeer dan ook nog de gewone Google.
 • Weet je enkel de auteursnaam? Dan zijn Scopus, WoS of WorldCat de handigste zoeksystemen
   

Digitale tijdschriften

Weet je de titel van het tijdschrift en de jaargang? In het overzicht van digitale tijdschriften vind je de lopende en afgesloten abonnementen van de bibliotheek op alfabetische volgorde.