Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training USBO ONS: 5c. Statistiek

Publicaties, cijfers en data van het CBS

Om te kunnen zeggen hoe groot een probleem is en wat de kenmerken zijn heb je cijfers nodig. Het CBS en het SCP zijn rijke bronnen voor gegevens over de omvang van een probleem en de trends hierin.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verzamelt veel gegevens over uiteenlopende onderwerpen. Een groot deel van die informatie wordt via allerlei media vrijelijk ter beschikking gesteld. Eén manier is via publicaties. Het voordeel daarvan is dat de data in een context gezet zijn en de interpretaties en conclusies door deskundigen zijn getrokken.

Een andere vorm waarin het materiaal van het CBS beschikbaar wordt gesteld is StatLine, de databank van het CBS. In StatLine vind je statistische informatie in de vorm van tabellen, teksten en grafieken. StatLine bevat tevens tijdreeksen over vele maatschappelijke en economische onderwerpen, regio en conjunctuur. Deze informatie kun je dus ook goed gebruiken voor het beantwoorden van trendvragen.

Zoeken in StatLine

Er zijn twee zoekopties in StatLine:

 • Via zoektermen (trefwoorden) in de zoekbox
  Let hierbij op de datum van laatste wijziging van de gevonden tabellen (in de rechterkolom): je kunt op deze manier ook tabellen vinden die niet meer bijgewerkt worden.

Voorbeeld: cijfers in publicaties van het CBS

We gaan op zoek naar cijfers in publicaties van het CBS:

 • Ga naar de website van het CBS (www.cbs.nl)
 • Je kunt vanaf hier direct zelf via de zoekfunctie publicaties zoeken, maar als je stap voor stap door de site gaat vind je vaak andere resultaten. We gaan op zoek naar een publicatie over “criminaliteit en rechtshandhaving”:
  • Op de homepagina staat bovenaan een menubalk met [Cijfers] [Arbeid en inkomen] [Economie] [Maatschappij] [Regio] [Corporate]
  • Klik in het uitklapmenu bij Maatschappij op Veiligheid en Recht
  • Scroll hier naar beneden, naar Publicaties.

Voorbeeld: cijfers in StatLine

 • Ga naar StatLine
 • Maak gebruik van de zoekfunctie en type in: criminaliteit
 • Of ga via Thema > veiligheid en recht

Als het goed is worden er iets ongeveer 100 tabellen gevonden waarin data over criminaliteit voorkomen.
N.B. Let op: Het CBS hanteert vaak meerdere begrippen om een verschijnsel zo specifiek mogelijk te beschrijven, bijv. vormen van criminaliteit zoals vermogensdelicten, geweldsmisdrijven e.d.

Selecteer op basis van de beschrijvingen (verslagperiode, inhoud, datum wijziging, thema) twee tabellen en kijk of deze relevante informatie voor je onderwerp bevatten.
(Gegevens bewaren/ downloaden? Klik op het betreffende icoon bovenaan de tabel)