Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij ISW premaster Academische Vaardigheden: Zoeksystemen

Wat ga je doen

Bekijk diverse zoeksystemen en kies er minstens twee die relevant (kunnen) zijn voor je zoekvraag.
Maak hierbij gebruik van de informatie op deze pagina.
Noteer welke zoeksystemen je wilt gaan gebruiken.

Voor meer inzicht in de verschillen tussen de diverse zoeksystemen kun je ook de volgende opdracht maken:

Zoek op het woord homelessness in de volgende zoeksystemen:

  • Google
  • Google Scholar met UBUlink
  • Scopus
  • Sociological Abstracts
  • Women's Studies International;

Bekijk je resultaten en beredeneer hoe en waarom ze per systeem verschillen.

Een online zoeksysteem kiezen

Wat je gaat zoeken bepaalt uiteraard ook waar je gaat zoeken.

1. Zoek je op een onderwerp maak dan gebruik van de bij de biliotheek aangeboden zoeksystemen. Er zijn algemene zoekmachines voor alle disciplines, maar er zijn ook vakspecifieke systemen. Kies de database die het best past bij je onderwerp. En beperk je niet tot maar één zoeksysteem, ze zijn allemaal anders en geven dus ook andere resultaten. Zie ook de box hieronder voor voorbeelden uit de Sociale Wetenschappen. Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht hebben toegang tot deze wetenschappelijke zoeksystemen met hun Solis-id. Wil je een full text inzien: de UBUlink geeft in het geval van digitale publicaties meestal directe toegang tot het bezit van de bibliotheek. 

2. Heb je al een titel en/of auteur van een boek of artikel dan zoek je eenvoudig in Google Scholar (met UBUlink) of in WorldCat met UU ingang.

3. Ben je op zoek naar materiaal dat beschikbaar is in de bibliotheek van de UU dan zoek je boeken (papier en e-books) en (bijna alle) online tijdschriften en hun artikelen uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht in WorldCat met UU ingang. Een andere optie voor e-journals is de lijst met digitale tijdschriften (papieren tijdschriften zoek je via WorldCat).

Relevante zoeksystemen

Via de homepage van de Universiteitsbibliotheek kun je rechtstreeks doorklikken naar zoeksystemen, of je gaat eerst via de knop Literatuur zoeken. Hier vind je een overzicht (met een korte beschrijving van de inhoud) van wetenschappelijke zoeksystemen: een complete lijst voor alle disciplines en daarnaast aparte lijsten per vakgebied. Helemaal onderaan de lijst met zoeksystemen per vakgebied vind je de lijst van Sociale Wetenschappen.

Veel gebruikte interdisciplinaire zoeksystemen bij ASW zijn:

  • Scopus (alle wetenschapsgebieden, citatiedatabase), incl UBUlink
  • Web of Science (Alle wetenschapsgebieden, citatiedatabase), je kunt je search beperken tot alleen de SSCI (Social Science Citation Index) door in WoS te klikken op<More settings> en de vinkjes bij de andere indexen uit te zetten)
  • Google Scholar (met UBU-link) (alle vakgebieden, meer dan 50 miljoen publicaties), hier is natuurlijk ook een algemene versie van zonder UBU link, maar dus zonder links naar onze collectie.

Een selectie van meer specifieke zoeksystemen die interessant kunnen zijn:

Kijk altijd verder dan de meest voordehandliggende systemen en beperk je niet tot maar één zoeksysteem.

Bij het kiezen van een systeem is het goed om je bewust te zijn van de voor- en nadelen van algemene zoekmachines zoals Google en Google Scholar. Het voordeel is dat je er snel enorm veel in kunt vinden, het nadeel is echter dat er ook een heleboel niet bruikbare bronnen tussen zitten, je je zoekvraag niet altijd precies kunt formuleren en je een grotere kans hebt dat je resultaten niet voldoende wetenschappelijk verantwoord blijken te zijn.

NB In de speciale LibGuide ZoekstrategieUBU LibGuide zoektermen bedenken vind je meer informatie over zoeksystemen, de kwaliteit van verschillende systemen en wanneer ze te gebruiken.

Voorbeeld

Voor onze voorbeeld zoekvraag uit stap 1:

Ik ga op zoek naar informatie over de behandeling van eetstoornissen bij jongens en mannen, in publicaties vanaf het jaar 2000

zou het zoeksysteem PsycInfo zeer geschikt zijn, daarnaast kun je zoeken in bijvoorbeeld PubMed of een algemeen zoeksysteem als Scopus of de Web of Science.

Online toegang en Open Access

Op het moment dat je studeert of werkt aan een universiteit heb je toegang tot al het materiaal waar de universiteit voor betaalt (bijvoorbeeld via abonnementen en licenties). Mensen die niet zijn aangesloten bij een universiteit of bijvoorbeeld bij een universiteit die niet de middelen heeft al deze bronnen aan te schaffen, kunnen vaak niet bij de inhoud van de boeken of artikelen die ze nodig hebben.

De Open Access (OA) beweging streeft ernaar wetenschappelijke informatie openbaar toegankelijk te maken, zonder kosten voor de lezer/gebruiker. Een belangrijk doel hiervan is om onderzoek dat met publieke middelen is gefinancierd ten goede te laten komen aan de gehele samenleving.

Inmiddels worden veel publicaties van de Universiteit Utrecht in een vorm van open access gepubliceerd. Bijvoorbeeld als gratis beschikbaar artikel in een 'gewoon' online tijdschrift, als artikel in een volledig open access tijdschrift of ze worden opgenomen in het Utrecht University Repository (te doorzoeken via het Netherlands Research Portal (Open Aire).

Open access artikelen (en boeken, maar die zijn er veel minder) vind je terug in meerdere databases, bijvoorbeeld Scopus en Google Scholar. Er bestaan ook databases die zich specifiek richten op open access materiaal. Daarnaast zal de Lean Library browserextensie je attenderen op open access versies van de bron waar je naar op zoek bent.