Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij ISW premaster Academische Vaardigheden: Zoeksystemen

Op deze pagina

  1. Informatie over het kiezen van een zoeksysteem
  2. Een overzicht van een aantal relevante zoeksystemen in de sociale wetenschappen

Wat ga je doen

Bekijk diverse zoeksystemen en kies er minstens twee die relevant (kunnen) zijn voor je zoekvraag.
Maak hierbij gebruik van de informatie op deze pagina.
Noteer welke zoeksystemen je wilt gaan gebruiken.

Voor meer inzicht in de verschillen tussen de diverse zoeksystemen kun je ook de volgende opdracht maken:

Zoek op het woord homelessness in de volgende zoeksystemen:

  • Google
  • Google Scholar met UBUlink
  • Scopus
  • Sociological Abstracts
  • Women's Studies International;

Bekijk je resultaten en beredeneer hoe en waarom ze per systeem verschillen.

Een online zoeksysteem kiezen

Wat je gaat zoeken bepaalt uiteraard ook waar je gaat zoeken.

1. Heb je al een titel en/of auteur van een boek of artikel dan zoek je eenvoudig in Google Scholar (met UBUlink) of in WorldCat met UU ingang;

2. Ben je op zoek naar materiaal dat beschikbaar is in de bibliotheek van de UU dan zoek je boeken (papier en e-books) en (bijna alle) online tijdschriften en hun artikelen uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht in WorldCat met UU ingang. Een andere optie voor e-journals is de digitale tijdschriftenlijst (papieren tijdschriften zoek je via WorldCat);

3. Zoek je op een onderwerp maak dan gebruik van de bij de biliotheek aangeboden zoeksystemen. Er zijn algemene zoekmachines voor alle disciplines, maar er zijn ook vakspecifieke systemen. Kies de database die het best past bij je onderwerp. En beperk je niet tot maar één zoeksysteem, ze zijn allemaal anders en geven dus ook andere resultaten. Zie ook de box hieronder voor voorbeelden uit de Sociale Wetenschappen.

Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht hebben toegang tot deze wetenschappelijke zoeksystemen met hun Solis-id. Zie: Zie:online toegang.

Wil je een full text inzien: de UBUlink geeft in het geval van digitale publicaties meestal directe toegang tot het bezit van de bibliotheek. Gaat het om een papieren publicatie? Dan word je naar de papieren collectie van de Universiteitsbibliotheek geleid. De UBUlink is soms herkenbaar als een gele knop UBUlink-klein, maar kan ook een tekstlink zijn. De UBU link werkt alleen als je ingelogd bent met je Solis-id. Lees meer over de UBUlink op de website van de Universiteitsbibliotheek

Relevante zoeksystemen

Via de homepage van de Universiteitsbibliotheek kun je rechtstreeks doorklikken naar zoeksystemen, of je gaat eerst via de knop Literatuur zoeken. Hier vind je een overzicht (met een korte beschrijving van de inhoud) van wetenschappelijke zoeksystemen: een complete lijst voor alle disciplines en daarnaast aparte lijsten per vakgebied. Helemaal onderaan de lijst met zoeksystemen per vakgebied vind je de lijst van Sociale Wetenschappen.

Veel gebruikte interdisciplinaire zoeksystemen bij ASW zijn:

Een selectie van meer specifieke zoeksystemen die interessant kunnen zijn:

Kijk altijd verder dan de meest voordehandliggende systemen en beperk je niet tot maar één zoeksysteem.

Bij het kiezen van een systeem is het goed om je bewust te zijn van de voor- en nadelen van algemene zoekmachines zoals Google en Google Scholar. Het voordeel is dat je er snel enorm veel in kunt vinden, het nadeel is echter dat er ook een heleboel niet bruikbare bronnen tussen zitten, je je zoekvraag niet altijd precies kunt formuleren en je een grotere kans hebt dat je resultaten niet voldoende wetenschappelijk verantwoord blijken te zijn.

NB In de speciale LibGuide ZoekstrategieUBU LibGuide zoektermen bedenken vind je meer informatie over zoeksystemen, de kwaliteit van verschillende systemen en wanneer ze te gebruiken.

Volgende stap

De volgende stap: zoektechnieken

Voorbeeld

Voor onze voorbeeld zoekvraag uit stap 1:

Ik ga op zoek naar informatie over de behandeling van eetstoornissen bij jongens en mannen, in publicaties vanaf het jaar 2000

zou het zoeksysteem PsycINFO zeer geschikt zijn, daarnaast kun je zoeken in bijvoorbeeld PubMed of een algemeen zoeksysteem als Scopus of de Web of Science.