Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij ISW premaster Academische Vaardigheden: Boeken, rapporten, kranten, statistieken

Boeken zoeken

Een boek is vaak een diepgaande, wetenschappelijke studie over een bepaald onderwerp. Een dergelijke monografie bevat vaak overzichten en theorie en is het resultaat van jarenlang onderzoek. Het is zeer geschikt als eerste ingang voor een bepaald onderwerp, maar bevat niet altijd de laatste actualiteit of nuance van de wetenschappelijke discussie (in tegenstelling tot een wetenschappelijk artikel).

Boeken zijn te vinden via:

(voor papieren boeken)  zoek in Utrecht University on WorldCat voor het bezit van de Universiteitsbibliotheek Utrecht (UBU), het bezit van  alle Nederlandse bibliotheken en van veel internationale bibliotheken; beperk (limit) je zoekactie op 'gedrukte boeken/print books'

(voor elektronische boeken) zoek in Utrecht University on WorldCat naar het e-book bezit van de Universiteitsbibliotheek Utrecht (beperk op e-book en Utrecht University Library)*, verschillende Digitale bestanden / tekstverzamelingen van de UBU, Google BooksEuropeanaInternet Archive, Project GutenbergHathi Trust

Wil je meer weten? Kijk dan in de LibGuide Zoekstrategie UBU LibGuide artikelen zoeken.

In Worldcat zul je ook e-books van andere bibliotheken kunnen vindenmaar daar heb je doorgaans geen toegang toe.

Krantenartikelen zoeken

Krantenartikelen zoek je o.a. in:

Rapporten zoeken

Rol rapporten in de wetenschap

Rapporten van overheidsorganisaties, denktanks en belanghebbenden kunnen in veel wetenschappelijk onderzoek een belangrijke bron van informatie zijn. Rapporten bevatten o.a.:

  • doelstellingen van maatschappelijke organisaties
  • beleidsevaluaties
  • effectrapportages
  • politieke en ethische interpretaties van wetenschappelijke vorderingen
  • resultaten van enquetes

Wees altijd voorzichtig met informatie uit rapporten omdat deze zeer vaak zijn geschreven met de doelstellingen van de uitgevende of betalende instantie in het achterhoofd.

Zoeken van rapporten

  • Als je alleen een onderwerp weet: gebruik webzoekmachines als Google of Bing en voeg aan je zoektermen een filter op PDF toe: filetype:PDF
  • Als je al weet van welke organisatie een rapport afkomstig is, is de website van die organisatie de eerst aangewezen plek om te zoeken.
  • Als je al weet van welke organisatie een rapport afkomstig is, maar die website onoverzichtelijk is, gebruik dan webzoekmachines (Google) en geef het domein van de bepaalde organisatie op (bv site:un.org). Je kunt ook dan inperken bestandsformaat PDF. Voorbeeld: refugees syria site:unhcr.org filetype:PDF

Een andere mogelijkheid is zoeken in WorldCat. Veel belangrijke rapporten zijn ook 'officieel' uitgegeven en opgenomen in bibliotheken en via die weg opgenomen in deze geïntegreerde landelijke en mondiale catalogi.

Overheidsinformatie

De website Overheid.nl geeft toegang tot alle informatie van overheidsorganisaties in Nederland, zowel regionaal als landelijk.

De website Rijksoverheid.nl is de gezamenlijke website van de 11 ministeries. Ministeries houden zich onder andere bezig met wetsvoorstellen, regels en beleidsplannen maken in een breed scala aan onderwerpen. Daarnaast vind je u op Rijksoverheid.nl informatie over de regering en het kabinet.

Sociaal en Cultureel Planbureau

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is een wetenschappelijk instituut dat zelfstandig onderzoek doet. Op basis van dit onderzoek brengt het, gevraagd en ongevraagd, rapporten uit aan de regering, de Eerste en Tweede Kamer, ministeries en andere maatschappelijke en overheidsorganisaties.

Het SCP werkt vooral vanuit een sociaalwetenschappelijke invalshoek en geeft in het bijzonder aandacht aan de verhouding tussen overheid en burger.

Meer info over wat het SCP is en wat het SCP doet vind je op hun website:
www.scp.nl > organisatie

De rapporten zijn gratis beschikbaar op internet. Ze bevatten over het algemeen veel cijfers en zijn daarom nuttig voor een beschrijving van een situatie of probleem en voor het aantonen van een ontwikkeling of trend.

Je kunt op verschillende manieren zoeken:

  • Op de startpagina via Zoek publicatie Je kunt hier zelf een zoekterm invullen (bovenste zoekbalk) of in de onderste zoekbalk een trefwoord kiezen.
  • Klik in de menubalk op Publicaties Je krijgt de keuze uit (en uitleg over) een aantal manieren om een overzicht te krijgen van (alle, recente, aankomende) beschikbare SCP-publicaties. De optie Zoek publicatie geeft een uitgebreid zoekformulier.

Let op: titels van boeken en rapporten zijn vaak algemener dan de afzonderlijke onderwerpen die erin voorkomen. Bijvoorbeeld: in De jeugd in Nederland, enkele cijfers... uit 2005 staat een overzichtelijk stukje over jeugdcriminaliteit.

Publicaties, cijfers en data van het CBS

Om te kunnen zeggen hoe groot een probleem is en wat de kenmerken zijn heb je cijfers nodig. Het CBS en het SCP zijn rijke bronnen voor gegevens over de omvang van een probleem en de trends hierin.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verzamelt veel gegevens over uiteenlopende onderwerpen. Een groot deel van die informatie wordt via allerlei media vrijelijk ter beschikking gesteld. Eén manier is via publicaties. Het voordeel daarvan is dat de data in een context gezet zijn en de interpretaties en conclusies door deskundigen zijn getrokken.

Een andere vorm waarin het materiaal van het CBS beschikbaar wordt gesteld is StatLine, de databank van het CBS. In StatLine vind je statistische informatie in de vorm van tabellen, teksten en grafieken. StatLine bevat tevens tijdreeksen over vele maatschappelijke en economische onderwerpen, regio en conjunctuur. Deze informatie kun je dus ook goed gebruiken bij het beantwoorden van trendvragen.

Voorbeeld:

We gaan op zoek naar cijfers in publicaties van het CBS:

  • Ga naar de website van het CBS (www.cbs.nl)
  • Je kunt vanaf hier direct zelf via de zoekfunctie publicaties zoeken, maar als je stap voor stap door de site gaat vind je vaak andere resultaten. We gaan op zoek naar een publicatie over “criminaliteit en rechtshandhaving”:
    • Op de homepagina staat rechtsboven een menubalk met [Arbeid en inkomen] [economie] [maatschappij] [regio] [corporate]
    • Klik op Maatschappij
    • Klik op Veiligheid en Recht
    • Scroll hier doorheen, bij het kopje Publicaties vind je uitgaven van het CBS.

Zoeken in Statline

Er zijn twee zoekopties in StatLine:

  • Via zoektermen (trefwoorden) in de zoekbox
    Let hierbij op de datum van laatste wijziging van de gevonden tabellen (in de rechterkolom): je kunt op deze manier ook tabellen vinden die niet meer bijgewerkt worden.
  • Via thema's
    De informatie in StatLine is onderverdeeld in een aantal thema´s; deze zijn weer onderverdeeld in subthema´s.

StatLine heeft een pagina met een gebruikershandleiding en demonstratiefilmpjes.

Voorbeeld: 

  • Ga naar StatLine
  • Maak gebruik van de zoekfunctie en type in: criminaliteit

Als het goed is worden er iets ongeveer 100 tabellen gevonden waarin data over criminaliteit voorkomen. Deze lijst kun je vervolgens filteren aan de hand van thema, indeling of verslagjaar.
N.B. Let op: Het CBS hanteert vaak meerdere begrippen om een verschijnsel zo specifiek mogelijk te beschrijven, bijv. vormen van criminaliteit zoals vermogensdelictengeweldsmisdrijven e.d.

Selecteer op basis van de beschrijvingen (verslagperiode, inhoud, datum wijziging, thema) twee tabellen en kijk of deze relevante informatie voor je onderwerp bevatten.
(Gegevens bewaren/ downloaden? Klik op de afbeelding links van de tabel)

  • Gebruik nogmaals de zoekfunctie en zoek naar bruikbare data via een combinatie van begrippen: bijvoorbeeld jongeren en criminaliteit.

Eurostat

Zoek je statistieken buiten Nederland maar binnen de EU zoek dan bij Eurostat.

'Eurostat offers a whole range of important and interesting data that governments, businesses, the education sector, journalists and the public can use for their work and daily life.'

'Eurostat is the statistical office of the European Union situated in Luxembourg. Its mission is to provide high quality statistics for Europe. [...] Providing the European Union with statistics at European level that enable comparisons between countries and regions is a key task. [...] Statistics can answer many questions. Is society heading in the direction promised by politicians? Is unemployment up or down?  How many women go to work? How is your country's economy performing compared to other EU Member States?

Je kunt zoeken op thema of op alfabetisch gerangschikte trefwoorden.