Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij ISW premaster Academische Vaardigheden: Werkplan

Deze LibGuide

Deze LibGuide is gemaakt voor studenten van de premaster track Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen (ISW), voor de masters Social Challenges, Policies and Interventions (SCPI) en Youth Development and Social Change (YDSC), maar kan ook aan andere studenten een houvast bieden. De trainingslibguide biedt ondersteuning bij de verschillende stappen die gezet moeten worden bij het zoeken naar, vinden van en gebruiken van wetenschappelijke literatuur.

De LibGuide bestaat uit tabbladen. Op het tabje in de balk bovenaan zie je het onderwerp. Onder elk tabblad zijn verschillende boxen, en soms ook verschillende subpagina's, met informatie te vinden over het betreffende onderwerp.

Ook vind je op elke pagina een ondersteunende opdracht bovenaan de pagina.

Je kunt navigeren binnen de pagina met de links in de introductiebox linksboven of naar beneden scrollen om de boxen te zien.
Je kunt navigeren tussen de pagina's via de tabbladen in de zwarte balk bovenaan de pagina of via de next/previous knoppen onderaan de pagina.

Werkplan

In deze trainingslibguide ga je aan de slag met het zoeken naar literatuur voor je onderwerp.
Doe dat aan de hand van de volgende stappen:

1. Bekijk je gekozen onderwerp en formuleer een zoekvraag. Is je zoekvraag te globaal of juist te gedetailleerd? Pas eventueel je zoekvraag aan en bepaal daarna wat de sleutelbegrippen in je zoekvraag zijn. Ga voor tips en trucs naar de pagina onderwerp.

2. Ga vervolgens op zoek naar zoektermen die passen bij de sleutelbegrippen die je hebt bepaald. Hulp nodig? Kijk dan op de pagina zoektermen.

3. Dan ga je bekijken in welke zoeksystemen je gaat zoeken. Dat is afhankelijk van je gekozen onderwerp of benadering. Wil je hier meer over te weten komen? Kijk dan op de pagina zoeksystemen.

4. Dan komt het zoeken zelf, dat kan op verschillende manieren (bijv. zoeken met AND of OR) en met behulp van meerdere zoekmethoden (bijv. citatiezoeken). Wil je weten hoe je dat moet doen? Kijk dan op de pagina's zoektechnieken en zoekmethoden.

5. Ben je ook op zoek naar boeken, rapporten, krantenartikelen of statistieken, maak dan even een uitstapje naar de bijbehorende pagina's.

6. Als je een lijstje met bronnen hebt gevonden, moet je gaan kijken of je deze bronnen wel kunt gebruiken. Je gaat kijken of ze relevant zijn voor je onderzoek en of ze wel wetenschappelijk genoeg zijn (indien nodig: soms is het toegestaan niet wetenschappelijke bronnen te gebruiken zoals rapporten of overheidsdocumenten). Hulpmiddelen hierbij vind je op de pagina evalueren.

7. De bronnen die je hebt gevonden ga je vervolgens gebruiken voor je opdracht of scriptie. Daarom vind je in deze libguide tot slot informatie over het voorkomen van plagiaat en het verwijzen naar je bronnen.

Opdracht

Opdracht tijdens de training 14 februari 2024 

TIP  Kijk voor je begint eerst even de hele libguide door, dan weet je ongeveer welke stappen je moet zetten en kan je bij elke stap al anticiperen op de volgende

Online toegang tot digitale bronnen

Kijk op de website van de Universiteitsbibliotheek voor informatie over de toegang tot bronnen waar de bibliotheek een abonnement op heeft (tijdschriften, e-books, zoeksystemen).  Zo kan je artikelen zoeken via WorldCat (ook voor boeken) of de Digitale tijdschriftenlijst.

De Lean Library browserextensie biedt je snel en simpel toegang tot een groot aantal digitale wetenschappelijke bronnen, of je nu on campus of off-campus bent.

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBU-link tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van de digitale (full text) publicaties via de Universiteitsbibliotheek. De UBU link werkt alleen als je ingelogd bent met je Solis-id.

Lees meer over de UBU-link op de website van de Universiteitsbibliotheek

Compass: Online informatievaardigheden trainingen

De Universiteitsbibliotheek Utrecht biedt een pakket online informatievaardighedentrainingen aan.

De basistraining Compass bestaat uit vier modules van circa 30 minuten die samen één geheel vormen, maar die je ook onafhankelijk van elkaar kunt doornemen:

  1. Zoeken naar en toegang krijgen tot informatie
  2. Opzetten van je zoekactie
  3. Evalueren van je bronnen
  4. Bronnen opslaan en gebruiken

Naast de basistraining Compass (EN en NL) bieden wij ook de Engelstalige trainingen:

Als je meer wilt weten over het zoeken naar literatuurbronnen, of meer wilt oefenen met de verschillende onderdelen van een zoekstrategie, ga dan naar Compass of Compass+.