Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij ISW premaster Academische Vaardigheden: Onderwerp

Wat ga je doen

Kijk goed naar je onderwerp en kijk of je het nog verder moet afbakenen. Maak hierbij gebruik van de informatie op deze pagina.

Je kunt je zoekvraag later nog bijstellen aan de hand van je eerste zoekresultaten tot je tevreden bent.

Noteer je zoekvraag.

Sleutelbegrippen

Bepaal wat de sleutelbegrippen in je zoekvraag zijn.
Bijvoorbeeld:
Ik ga op zoek naar informatie over de behandeling van eetstoornissen bij jongens en mannen, in publicaties vanaf het jaar 2000.

De sleutelbegrippen uit deze zoekvraag zijn:

  • behandeling (weet je al welke soort behandelingen?)
  • eetstoornissen (welke eetstoornissen?)
  • jongens/ mannen

NB! Beperken tot bepaalde publicatiejaren doe je dmv filteren achteraf of het van tevoren instellen van limits, niet door jaartallen aan je zoektermen toe te voegen.

visualisatie van het opdelen van je zoekvraag in sleutelbegrippen, drie cirkels, elk een begrip

Afbakenen van je onderwerp

Soms zijn onderwerpen nog te algemeen om als zoekvraag bij het zoeken naar literatuur te gebruiken. Bij een onduidelijke of te ruim geformuleerde vraag vind je vaak te veel en niet relevante titels. Binnen een hoofdonderwerp moet je dan op zoek gaan naar subthema’s.

Door je te oriënteren op literatuur die je vindt kun je steeds meer helder krijgen wat precies jouw vraag is. Tijdens het zoeken kun je je onderwerp nog verder afbakenen op basis van je verkregen resultaten.
Bijvoorbeeld als je (te) veel vindt is het wellicht een idee om je zoekvraag wat specifieker te maken. Als je juist (te) weinig kunt vinden is het beter om je zoekvraag wat breder te formuleren.

Afbakenen onderwerp: Preciseer je onderwerp: hoe specifieker je je onderwerp kunt benoemen, hoe gerichter je kunt zoeken en hoe beter je kunt selecteren of gevonden artikelen of boeken relevant zijn of niet. Maar ben je te specifiek dan kan het weer lastig worden om goede bronnen te vinden.

Hulpmiddel: Probeer een antwoord te vinden op de volgende vragen:

  • Wie zijn er bij betrokken bij je onderwerp (populatie)?
  • Wat houdt je onderwerp in (interventie, onafhankelijke variabele)? (definieer begrippen, wat wil je precies weten/onderzoeken)
  • Hoe beïnvloed de wat de wie (uitkomst, afhankelijke variabele)?

en eventueel ook:

  • Waar komt je onderwerp voor (bijv. lokatie, land, stad/platteland)?
  • Wanneer komt je onderwerp voor (bepaalde tijdsperiode)?

Het is niet altijd nodig (of mogelijk) op alle vragen een antwoord te hebben.

Formuleer dan een heldere en specifieke zoekvraag.

Algemeen voorbeeld:

Niet handig zijn formuleringen als:

  • ik zoek informatie over fietsongevallen
  • ik zoek informatie over fietsers in Nederland

Beter is de volgende formulering:

  • Ik zoek (Engels- en Nederlandstalige) informatie met/over statistieken van fietsongevallen in Nederland van de afgelopen 5 jaar

Lees je in

Met een goede, heldere zoekvraag vind je meer relevant materiaal. Verdiep je dus van te voren in je onderwerp en bepaal wat je wilt weten. Bedenk bijvoorbeeld of je basiskennis zoekt of meteen de diepte in wilt.

Je kunt je oriënteren op je onderwerp door bijvoorbeeld standaardwerken, handboeken en encyclopedieën uit het vakgebied te raadplegen, of kijk eens op Wikipedia. Hierdoor krijg je een beter beeld van de al bestaande kennis over je onderwerp (o.a. begrippen, definities en theorieën). Ook kun je boeken en/of artikelen van een auteur die geldt als een kenner van het onderwerp erop naslaan. Of vraag een deskundige om tips en suggesties.