Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij cursus GEO2-1118 en GEO2-4117: 1. Intro

informatievaardigheden bachelor aardwetenschappen en fysische geografie t.b.v.veldwerk Frankrijk en Spanje

training informatievaardigheden bij cursus GEO2-1118 en GEO2-4117

In deze training leer je systematisch zoeken en gebruiken van bronnen voor wetenschappelijke doeleinden. Je leert ook je bronnen te evalueren op wetenschappelijk niveau en te citeren in een werkstuk met behulp van RefWorks, Mendeley of als je wilt Zotero. De training bestaat naast het college uit dit practicum. Lees voor je begint de richtlijnen voor het practicum goed door.

Er is begeleiding in de zalen aanwezig (wisselend ivm met grote aantal parallelle zalen). Bij grote problemen kun je ook mailen: j.bosman [at] uu.nl

Toegangsproblemen

Op 19 juni zijn erg problemen met toegang tot bestanden via de bibliotheek. Daarom hieronder een paar directe links. N.B. deze zullen in ene paar gevallen buiten de bibliotheek niet geheel correct werken.

Richtlijnen: hoe werkt dit practicum?

Dit is een training die je in 3 à 4 uur kunt doorlopen. Werk in groepjes van 2 personen (voor Frankrijk individueel). In de zalen is af en toe begeleiding aanwezig vanuit de universiteitsbibliotheek.

De training bestaat inclusief deze inleiding en feedback uit 7 onderdelen. De opdrachten zelf staan steeds in de de linkerkolom. De informatie in de rechterkolom is vooral het hoe en waarom van de aanpak. Je kunt die informatie eerst snel scannen en tijdens het maken van de opdrachten eventueel nauwgezetter doornemen als je er niet uit komt.

Let op: het vierde onderdeel, het eigenlijke zoeken, bestaat uit een hoofdpagina en vier onderliggende pagina's voor de verschillende soorten bronnen die van belang zijn.

De uitwerking van de opdrachten doe je op het uitgedeelde A3-formulier. Als je het prettig vind mag je de gevonden bronnen i.p.v. op het formulier te noteren ook in Mendeley, RefWorks of Zotero opnemen. In onderdeel 3 leer je daarmee werken. Als je feedback wilt op je resultaten kun je de begeleiding in de zaal vragen naar je ingevulde formulier en/of je RefWorks/Mendeley/Zotero map te kijken.

Een belangrijk deel van deze training is dus het systematisch leren zoeken. De onderdelen van een zoekstrategie zie je hieronder.

Veel succes!

Zoekstrategie: wat, waar, hoe?

Je zoekstrategie bepaalt wat je zoekt, waar je dat doet en hoe je dat doet. Gedurende dat proces maak je vele keuzes die allemaal de kwaliteit van je resultaat en de tijd die je nodig hebt beïnvloeden.

De hoofdpunten:

 1. Wat: Bedenk vooraf heel goed wat je nodig hebt: onderwerp, wat voor soort informatie (analyse, overzicht, statistieken, nieuws, opinie etc.), van welk niveau en hoe nieuw/oud. De precieze termen die je gebruikt om je onderwerp af te bakenen zijn heel belangrijk.
   
 2. Waar: Wat je zoekt bepaalt waar je zoekt: er is niet één zoekmachine die je bij alle benodigde informatie brengt
   
 3. Hoe: Zoek efficiënt: gebruik relevante zoektermen en benut de functionaliteit van databank/zoekmachine etc. Er zijn verschillende zoekmethodes. De bibliografische (met zoektermen zoeken in wetenschappelijke zoekmachines) en de sneeuwbalmethode (uitgaan van iets wat je al hebt) zijn de belangrijkste. Hoe je deze methodes precies kunt inzetten hangt af van de mogelijkheden die de zoekmachine biedt.

In de speciale LibGuide Zoekstrategie lees je meer over het opzetten van een zoekstategie.

De Universiteitsbibliotheek: veel online, maar ook een gebouw!

Heel veel bronnen kun je tegenwoordig online verzamelen en lezen, waar je ook bent. Maar nog niet alles. Voor sommige zaken mag je nog naar de bibliotheek. Je vindt daar:

 • Werkplekken, met en zonder computer, met overal wifi
 • Gedrukte boeken en tijdschriften van Geowetenschappen, op de tweede verdieping:
  • collectie G-AW (aardwetenschappen, inclusief fysische geografie)
  • collectie G-GE (geografie en planologie, deels ook nog regionale fysische geografie)
  • collectie G-TS lopende en afgesloten jaargangen van gedrukte tijdschriften
  • tientallen nieuwsbrieven
 • Kaarten en atlassen, in de Kaartenzaal op de zesde verdieping
 • Loungeruimte, op de brug naar Van Unnik op de eerste verdieping
 • Kranten en algemene opiniebladen
 • Studiecabines en overlegruimtes
 • Face to face advies, op de eerste verdieping