Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij cursus GEO2-1118 en GEO2-4117: 1. Intro

informatievaardigheden bachelor aardwetenschappen en fysische geografie t.b.v.veldwerk Frankrijk en Spanje

training informatievaardigheden bij cursus GEO2-1118 en GEO2-4117

In deze training leer je systematisch zoeken en gebruiken van bronnen voor wetenschappelijke doeleinden. Je leert ook je bronnen te evalueren op wetenschappelijk niveau en te citeren in een werkstuk met behulp van RefWorks, Mendeley of als je wilt Zotero of EndNote. De training bestaat naast het college uit dit practicum. Lees voor je begint de richtlijnen voor het practicum goed door.

Er is begeleiding in de zalen aanwezig (wisselend ivm met parallelle zalen). Bij grote problemen kun je ook mailen: j.bosman [at] uu.nl. Zeg er dan bij waar je zit.

Richtlijnen: hoe werkt dit practicum?

Dit is een training die je in 3 à 4 uur kunt doorlopen. Werk in groepjes van 2 personen (voor Frankrijk individueel). In de zalen is af en toe begeleiding aanwezig vanuit de universiteitsbibliotheek.

De training bestaat inclusief deze inleiding en feedback uit 7 genummerde onderdelen (in tabs en subtabs). De opdrachten zelf staan steeds in de de linkerkolom. De informatie in de rechterkolom is vooral het hoe en waarom van de aanpak. Je kunt die informatie eerst snel scannen en tijdens het maken van de opdrachten eventueel nauwgezetter doornemen als je er niet uit komt.

Let op: het vierde onderdeel, het eigenlijke zoeken, bestaat uit een hoofdpagina en vier onderliggende pagina's voor de verschillende soorten bronnen die van belang zijn.

De uitwerking van de opdrachten doe je op het uitgedeelde A3-formulier. Als je het prettig vind mag je de gevonden bronnen i.p.v. op het formulier te noteren ook in Mendeley of RefWorks opnemen. In onderdeel 3 leer je daarmee werken. Als je feedback wilt op je resultaten kun je de begeleiding in de zaal vragen naar je ingevulde formulier en/of je RefWorks/Mendeley/Zotero map te kijken.

Een belangrijk deel van deze training is dus het systematisch leren zoeken. De onderdelen van een zoekstrategie zie je hieronder.

Veel succes!

Zoekstrategie: wat, waar, hoe?

Voor een effectieve zoekstrategie kun je jezelf 4 vragen stellen:

1.    Wat zoek ik?
a. Over welk onderwerp zoek je informatie?
b. In welk type document kun je die informatie vinden?

2.    Waar zoek ik?
Kies de meest geschikte databank/catalogus/website, etc.; dat is afhankelijk van het antwoord op vraag 1a en 1b. De UB geeft per vakgebied toegang tot zoeksystemen.

3.    Hoe zoek ik?
a. Zoek efficiënt: gebruik relevante zoektermen en benut de functionaliteit van databank/zoekmachine etc.
b. Er zijn verschillende zoekmethodes. De bibliografische (met zoektermen zoeken in wetenschappelijke zoekmachines) en de sneeuwbalmethode (uitgaan van iets wat je al hebt) zijn de belangrijkste. Hoe je deze methodes precies kunt inzetten hangt af van de mogelijkheden die de zoekmachine biedt.

4.    Hoe selecteer/beoordeel ik?
a. Geeft de gevonden informatie antwoord op je onderzoeks(deel)vraag en
b. Is de kwaliteit van deze informatie goed?

In de LibGuide Zoekstrategie lees je meer over het opzetten van een zoekstategie.