Wetenschappelijke artikelen zijn, met boeken, de belangrijkste publicatievorm in de wetenschap. De belangrijkste artikelzoekmachines zijn:
Alle zoekmachines hebben hun eigen sterktes en zwaktes en elk vakgebied heeft zijn eigen set van beste zoeksystemen. Je zoekt efficiënter en je zoekresultaat is completer als je die leert kennen. Bij het verkennen van de dekking en zoekopties van zoeksystemen heb je veel aan de hulpschermen van het systeem zelf maar ook aan tutorials en LibGuides. Kijk voor die laatste op de LibGuides-homepage of zoek ze met Google.
Artikelen kun je ook heel goed vinden door literatuurverwijzingen en citaties te volgen uit en naar reeds gevonden publicaties.
​Scopus is een grote zoekmachine voor ongeveer 70 miljoen wetenschappelijke tijdschriftartikelen en congresbijdragen en ook steeds meer boek(hoofdstukken) met als belangrijkste kenmerken:
Scopus heeft uitstekende dekking van medische en natuurwetenschappen, techniek en geowetenschappen. Ook de sociale wetenschappen zijn erg goed vertegenwoordigd. Geesteswetenschapen zijn minder goed gedekt, maar in absolute zin gaat het toch om miljoenen artikelen.
Scopus biedt zeer goede mogelijkheden om het netwerk van citaties tussen artikelen te volgen.
In de speciale LibGuide Scopus staan de details van de vele zoekmogelijkheden en extra's van Scopus.
Google Scholar is een grote zoekmachine voor wetenschappelijke publicaties. Hij doorzoekt primair tijdschriftartikelen en doet dat in tegenstelling tot vrijwel alle andere zoeksystemen full text. Vanuit Google Books zijn ook de gegevens van een grote hoeveelheid wetenschappelijke boeken in Google Scholar terechtgekomen. Daarin wijkt Google Scholar af van bijvoorbeeld Web of Science en sommige andere artikelzoeksystemen.
De bijzondere kenmerken van Google Scholar op een rij: