Deze LibGuide wordt gebruikt bij de opleiding Geneeskunde in het UMC Utrecht.
Algemene informatie over PubMed (zonder opdrachten) vind je in de LibGuide PubMed
Voor hulp bij het zoeken naar (medische) literatuur zijn mogelijk ook deze LibGuides interessant:
LibGuide Training PubMed
Het doorzoeken van literatuurbronnen op het gebied van Evidence Based Medicine (EBM) vereist vaardigheden die je jezelf met de informatie in deze LibGuide eigen kunt maken. Helaas is het nog vrijwel onmogelijk om in één zoekactie meerdere bronnen tegelijk te doorzoeken ('metasearch'). Aangezien elke bron eigen functionaliteit bezit, zou er bij een dergelijk zoekactie veel functionaliteit van onderliggende bronnen verloren gaan.
In deze LibGuide zul je kennismaken met een aantal van de belangrijkste EBM bronnen: PubMed, Embase, Cochrane Library, CINAHL en PsychINFO. Ook besteden we aandacht aan citatiezoeken en referentiebeheer. Deze verschillende onderwerpen vind je terug in de tabbladen bovenaan deze LiGuide.
Bronnen op het gebied van Evidence Based Medicine vind je op de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Onder het kopje ‘Zoeksystemen’ en vervolgens ‘Geneeskunde’ tref je de betaalde bronnen aan (verdeeld in bronnen van primair en secundair belang).
Vrijwel alle door de Universiteitsbibliotheek betaalde bronnen zijn ook buiten de campus (dus thuis en overal elders ter wereld) te benaderen via de website van de Universiteitsbibliotheek, of door vooraf in te loggen met je Solis-ID.
De Universiteitsbibliotheek verzorgt een automatische koppeling tussen de resultaten in verschillende bronnen en het betaalde bezit van de Universiteitsbibliotheek door middel van de . Je kunt vanuit de verschillende bronnen dus direct doorklikken naar de full-text artikelen uit tijdschriften waar de Universiteitsbibliotheek een abonnement op heeft. Je krijgt de UBUlink alléén als je de bronnen benadert via de Universiteitsbibliotheek!
Voor eenvoudige toegang tot de meeste digitale bronnen is er ook de Library Access browser plugin, deze geeft vaak toegang tot betaalde bronnen zonder extra inlog, ook buiten het netwerk van de UU of UMCU. Zie hiervoor: Library Access.
Bij het beantwoorden van een klinische vraag via de EBM methode zijn er een aantal belangrijke tips:
1) Start altijd met een snelle eenvoudige zoekactie om te kijken of er wel informatie is over jouw onderwerp. Raadpleeg een ervaren collega over de bronnen die je kunt gebruiken en over handige zoektermen.
2) Zoals je bij de opdrachten zult zien, zijn er veel bestanden met ieder weer eigen mogelijkheden. Vrijwel alle bestanden hebben uitgebreide tutorials: hulpjes om je op weg te helpen bij het werken met het bestand. Maak daar gebruik van om snel je weg te vinden in de databank.
3) Er zijn op dit moment twee belangrijke stromingen in het EBM-zoeken. De ene manier leunt (vaak ongemerkt!) op het denkwerk van anderen. Er wordt dan gebruik gemaakt van filters die door anderen zijn opgesteld. Een andere manier is een meer open, creatieve benadering van het beantwoorden van klinische zoekvragen, gericht op eigen denkwerk. Deze methode levert uiteindelijk precies die referenties op die ook gevonden dienen te worden en gaan exact over het onderwerp van je vraag. Als je deze techniek beheerst blijkt het aantal artikelen dat je uiteindelijk moet lezen tot een effectief minimum beperkt te worden.
4) Mocht je toch gebruik maken van filters, limieten etc., realiseer je dan dat je je al op voorhand inperkt in het uiteindelijke zoekresultaat. Het is aan te raden om filters, limieten e.d. pas als laatste stap toe te passen. Vooral bij gebruik van filters is het zaak alert te blijven hoe deze zijn opgesteld. Blijf altijd kritisch!
5) Ben je op zoek naar artikelen die noch in elektronisch, noch in gedrukt formaat aanwezig zijn in de Universiteitsbibliotheek, kijk dan eerst in Google Scholar om te zien of het artikel elders beschikbaar is. Levert ook dit niets op dan kun je m.b.v. IBL het artikel aanvragen via WorldCat UU bij een andere bibliotheek. Hier zijn kosten aan verbonden.
6) Als je wilt leren hoe je systematisch literatuur kunt zoeken, dan is er een handige module ontwikkeld op het Life Long Learning Platform van de UU: Compass+: Systematically searching for literature. Inloggen kan met je Solis-Id. De module is in het Engels.