Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Voorbereidende opdracht bij Cursus Sociale problemen (200300858): Stap 3
impact factor van het tijdschrift

In deze LibGuide staan de opdrachten die je maakt als voorbereiding op de informatievaardighedentraining als onderdeel van de cursus Sociale Problemen

Stap 3a

Er zijn diverse indicatoren voor de kwaliteit van een tijdschrift waarin het artikel is verschenen. Een van deze indicatoren is de impact factor.

Gebruik voor deze stap de Journal Citation Reports. Waar je die vindt en hoe je ermee werkt staat hiernaast. Bekijk ook de video Tijdschrift Beoordelen.

Opdracht:

 1. Zoek voor elk artikel op wat de impactfactor is van het tijdschrift waarin dat artikel is verschenen.

Noteer je antwoorden op het antwoordformulier.

Stap 3b

Impact factoren van een tijdschrift krijgen pas betekenis wanneer je deze kunt vergelijken met andere tijdschriften binnen dezelfde discipline.

Opdracht:

 1. Wat is het tijdschrift met de hoogste impact factor in de categorie Sociology? Noteer de titel van het tijdschrift en de impact factor

Noteer je antwoord op het antwoordformulier

 

Toelichting stap 3a.

Gebruik voor deze opdracht de Journal Citation Reports:

 • Route: Ga naar de homepage van de Universiteitsbibliotheek Utrecht
 • Kies voor Zoeksystemen > Kies bij Snel naar: Journal Citation Reports
  • Vul in bij "Go to journal profile" de titel van het tijdschrift (en indien nodig klik op icoon zoeken)
  • In het volgend scherm 'Key indicators' is de derde kolom "Journal impact factor'
  • Als je op het getal klikt zie je de achterliggende berekening.
   Bijvoorbeeld: British Journal of Social Psychology heeft in 2015 een impact factor van: 1.798​
    
  • Tijdschriften per categorie:
  • Klik op "Select Categories" > vink aan Sociology > klik Submit onderaan zoekscherm
  • de lijst met tijdschrifttitels kun je sorteren volgens de kopjes van elke kolom (impact factor)
    

Video tutorial: Quick Tour Journal Citation Reports

Peer review en impactfactor

Er zijn veel academische tijdschriften, en ook veel sociologische tijdschriften. Al deze tijdschriften doen aan ‘peer review,’ dat betekent dat andere wetenschappers zonder te weten wie de artikelen hebben geschreven beoordelen om te kijken of er goed genoeg onderzoek is verricht. Daarna worden de artikelen pas gepubliceerd in het tijdschrift.

Tussen tijdschriften zit er verschil in hoe belangrijk deze zijn binnen een vakgebied. Een manier om dit te meten is door te kijken naar hoe vaak artikelen uit dit tijdschrift worden geciteerd door andere wetenschappers. Dit kan bijvoorbeeld met de impactfactor. De impactfactor laat zien hoe vaak artikelen die de afgelopen 2 jaar in dit tijdschrift gepubliceerd zijn gemiddeld geciteerd worden door  in andere artikelen. Een impactfactor van 1 betekent dus dat een gemiddeld artikel dat de afgelopen 2 jaar in dit tijdschrift gepubliceerd is 1 keer geciteerd wordt, terwijl een impactfactor van 2,5 betekent dat een gemiddeld artikel dat de afgelopen 2 jaar in dit tijdschrift gepubliceerd is 2,5 keer geciteerd wordt.

Hoe beoordeel je een wetenschappelijk tijdschrift?

 

Let op!: dit filmpje is gebaseerd op een inmiddels (2017) verouderde versie van de JCR. In grote lijnen klopt alles nog steeds, maar het ziet er inmiddels anders uit. Zo is in de nieuwe JCR ( sinds 2016 van InCites) het onderscheid tussen de Social Science Citation Index en de Science Citation Index Expanded niet meer zo zichtbaar.