Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Voorbereidende opdracht bij Cursus Sociale problemen (200300858): Stap 4
aantal citaties

In deze LibGuide staan de opdrachten die je maakt als voorbereiding op de informatievaardighedentraining als onderdeel van de cursus Sociale Problemen

Stap 4a

Deze stap heeft wederom betrekking op de artikelen die je in Stap 1 hebt geselecteerd.

Zoek in Google Scholar het artikel op:

  1. Noteer hoe vaak het artikel geciteerd is.
  2. Kijk kritisch naar de lijst met publicaties waarin het artikel van Frank van Tubergen wordt geciteerd en noteer wat jou opvalt.

Noteer je antwoorden op het antwoordformulier.

Cited by 5716: citatiezoeken met Google Scholar

Cited by link Google Scholar

Google Scholar toont citatieaantallen bij de publicaties. Deze zijn aanklikbaar, waarmee je een lijst van citerende publicaties krijgt. Dit is een van de goede manier om verwante en meer recente informatie te vinden.

Zoekresultaten maar ook de lijst citerende publicaties staan deels op volgorde van aantallen citaties. Daardoor staan bij de bovenste resultaten vaak wat oudere artikelen en boeken.

Aantallen citaties zijn doorgaans hoger dan die gevonden door citatiedatabases als Web of Science of Scopus. Dat komt doordat Google Scholar ook citaties uit boeken en sommige niet-wetenschappelijke tijdschriften meetelt.

De aantallen citaties in Google Scholar zijn lastig te interpreteren. Vaak is een boek of artikel door de manier waarop Google werkt verschillende keren opgenomen in de database. Die versies hebben dan ook weer verschillende aantallen citaties.

Altmetrics

Een wetenschappelijk artikel kan op verschillende manieren impact hebben. Het tellen van citaties meet alleen de impact in andere wetenschappelijke publicaties. Daarnaast kan impact bv. ook zijn: hoeveel aandacht onderzoek krijgt in de media, of het gebruikt wordt voor beleid, of het besproken wordt in (wetenschappelijke of bredere kring) op blogs en social media, of er (kritische) comments zijn op een artikel na publicatie (post-publication peer review), etc. Andere vormen van impact en het meten daarvan noemen we vaak altmetrics.

Meer weten of altmetrics? Bekijk de speciale LibGuide Research Impact & visibility