Een zoekstrategie is een manier om efficient informatie te vinden die je nodig hebt om je onderzoeksvraag te beantwoorden.
Met een zoekstrategie ga je systematisch te werk, waardoor je relevante informatie vindt. Door gericht te zoeken krijg je gerichte resultaten terug en ben je minder tijd kwijt met het lezen van irrelevant materiaal.
De LibGuide Zoekstrategie kan zelfstandig gebruikt worden, maar dient ook als verdieping bij module 2 'Opzetten van je zoekactie' van Compass, de online training informatievaardigheden.
Voor een effectieve zoekstrategie moet je jezelf een paar vragen stellen:
a. Over welk onderwerp zoek je informatie?
b. In welk type document kun je die informatie vinden?
Formuleer dan een goede zoekvraag met de meest geschikte zoektermen.
Kies de geschikste databank/catalogus/website en die keuze is weer afhankelijk van het antwoord op vraag 1a en b. De bibliotheek geeft per vakgebied toegang tot zoeksystemen.
a. Zoek efficiënt: gebruik relevante zoektermen in de juiste combinatie en benut de functionaliteit van de databank/zoekmachine (zoektechnieken);
b. Er zijn verschillende zoekmethodes. De bibliografische/systematische methode (met zoektermen zoeken in wetenschappelijke zoekmachines) en de sneeuwbal/citatiemethode (uitgaan van iets wat je al hebt) zijn de belangrijkste. Hoe je deze methodes precies kunt inzetten, hangt af van de mogelijkheden die het zoeksysteem biedt.
De bronnen die je vindt moet je voor gebruik evalueren op relevantie en wetenschappelijkheid. Dit vergroot de betrouwbaarheid van je tekst. Ga voor antwoorden op deze vragen naar de LibGuide Bronnen evalueren.
Bovenstaand schema visualiseert de stappen die je moet zetten binnen je zoekstrategie. Je begint met het helder en precies formuleren van je zoekvraag, daarna bepaal je wat de belangrijkste concepten/elementen in je zoekvraag zijn. Voor elk van die elementen ga je zoekwoorden en synoniemen zoeken. Je kiest een database en binnen die database ga je een zoekvraag opzetten met behulp van je zoekwoorden en operatoren. Vervolgens voer je je zoekopdracht uit in je database en bekijkt de resultaten. Zijn die naar je zin (relevant en voldoende) dan kan je verder met je onderzoek. Zijn ze niet naar je zin dan kanje stappen terug doen in je strategie. Bijvoorbeeld nieuwe zoekwoorden toevoegen (meer synoniemen, andere schrijfwijzen of enkelvoud/meervoudsvormen) of zoekwoorden anders combineren (met OR ipv AND of andersom). Je kunt ook kiezen voor een andere meer vakgebiedsspecifieke of juist interdiscipinaire databases. Of wellicht heb je niet de juiste concepten gekozen of is je zoekvraag te vaag of juist te specifiek. Doe de aanpassingen die nodig zijn en voer opnieuw je zoekactie uit in de database.
De universiteitsbibliotheek biedt drie online trainingen aan op het gebied van informatievaardigheden:
Meer informatie en hulp bij het zoeken vind je ook op de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.