In deze opdracht ga je de gevonden zoekwoorden gebruiken in een zoeksysteem.
Er zijn heel veel zoekmachines/databases. In dit practicum vragen we jou om te zoeken in Web of Science, een grote multidisciplinaire database (waarin je ook heel goed kunt citatiezoeken) en Anthrosource, een kleine database die de collectie antropologische tijdschriften van de American Anthropological Society omvat.
A. Gebruik operators (AND / OR) en eventueel wildcards (bijvoorbeeld trunceren met *), zie de box Zoektechnieken hiernaast, en ga zoeken in de Web of Science. Maak hierbij gebruik van het invulschema in de Webof Science zelf. Je kunt alles op 1 regel zetten (denk om haakjes en operators) of elk element op een aparte regel waarbij je de woorden en daarna de regels op de juiste manier combineert met OR en AND (zie ook de libguide Web of Science).
Voeg (mogelijk) relevante artikelen toe aan je Zotero map.
B. Doe hetzelfde in Anthrosource. Kies hier voor Advanced search om de aparte regels te gebruiken.
Voeg de gevonden relevante artikelen toe aan je Zotero map.
NB om referenties te kunnen importeren moet je wel Zotero open hebben staan.
Als je wilt kan je ook een korte beschrijving van je gevonden bronnen, en waar je ze hebt gevonden, toevoegen aan het formulier.
Hieronder een visualisatie van de zoekvraag naar 'kinship and property relations related to women' uit opdracht 2.
De bronnen binnen het overlappende deel, in de rode cirkel, vormen je eindresultaat.
Uitgeschreven ziet het er zo uit:
(kinship OR kin) AND (property OR properties OR inheritance) AND (woman OR women OR gender OR female*).
Kijk in de box Zoektechnieken hiernaast hoe je dat doet.
In deze training geven we je niet de optie om zelf een database te kiezen. Als je later zelf aan de slag gaat kan je dat wel.
Bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht bieden we jou een overzicht van (en toegang tot) de diverse zoeksystemen.die beschikbaar zijn bij de bibliotheek. Bekijk de lijsten per vakgebied of de hele lijst alfabetisch.
Afhankelijk van het door jou gekozen onderwerp kan je bijvoorbeeld kiezen voor een vakspecifieke database in de antropologie, psychologie, sociologie, genderstudies of religiewetenschappen, maar ook voor een interdisciplinaire database als Web of Science of Scopus.
Relevante antropologische zoeksystemen:
Verder kijken:
Bij sociologie bijvoorbeeld of psychologie
Bij Geesteswetenschappen vind je ook van alles, bijvoorbeeld:
Als je in een zoekactie meer dan één zoekterm gebruikt, zoeken de meeste zoekmachines naar documenten waar alle genoemde termen in voorkomen. Wil je zoektermen op een andere manier combineren? Dan moet je dat zelf aangeven met zogenaamde operatoren. Deze manier van zoeken wordt ook wel Booleaans zoeken genoemd (naar George Boole).
De operatoren die je meestal kunt gebruiken zijn:
Je kunt operators combineren, net zoals in wiskundige vergelijkingen. ‘AND’ gaat voor, behalve als je haakjes gebruikt om woorden die bij elkaar horen te groeperen:
(youth OR adolescent* OR "young adults") AND (bully* OR "peer harassment")
LET OP! Operatoren en wildcards kunnen verschillen per zoeksysteem.
Andere zoektechnieken die je kunt gebruiken:
Als je te weinig resultaten krijgt, kun je:
Naast vakspecifieke databases biedt de Universiteitsbibliotheek Utrecht ook toegang tot grote algemene databases zoals:
Scopus (een strikt wetenschappelijk bibliografisch bestand op alle vakgebieden, zie LibGuide Scopus)
Web of Science (een strikt wetenschappelijk bibliografisch bestand op alle vakgebieden, zie LibGuide Web of Science)
Google Scholar (met UBU-link) (een zoekmachine, op alle vakgebieden, meer dan 50 miljoen publicaties, zie LibGuide Google Scholar)
WorldCat is een catalogus waarin je op wereldwijd, nationaal en Utrechts niveau kunt zoeken naar boeken, tijdschriften en artikelen. De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is vindbaar in WorldCat samen met het materiaal van duizenden (ook openbare) bibliotheken en uitgevers wereldwijd (voor meer informatie zie LibGuide WorldCat).
Bij het kiezen van een systeem is het goed om je bewust te zijn van de voor- en nadelen van algemene zoeksystemen zoals Google en Google Scholar. Het voordeel is dat je er snel enorm veel in kunt vinden, het nadeel is echter dat er ook een heleboel niet bruikbare bronnen tussen zitten, je je zoekvraag niet altijd precies kunt formuleren en je een grotere kans hebt dat je resultaten niet voldoende wetenschappelijk verantwoord blijken te zijn.
NB In de speciale LibGuide Zoekstrategie vind je meer informatie over zoeksystemen, de kwaliteit van verschillende systemen en wanneer ze te gebruiken.