Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Culturele Antropologie; Wetenschappelijk Schrijven: Vooraf doen!

Wat je moet doen voorafgaand aan het practicum

Tijdens het practicum, op dinsdag 19 november 2024 in Ruppert 38, hebben we beperkt de tijd. Het is daarom belangrijk dat jullie goed voorbereid op het practicum verschijnen.

Voer voorafgaand aan dit practicum de volgende stappen uit:
stap 1: Doe de online informatievaardighedentraining Compass
stap 2: Installeer de Lean Library browser extensie 
stap 3: Installeer Zotero en de Zotero Connector

Vergeet niet je laptop mee te nemen naar de training.

NB Tijdens de training is er GEEN gelegenheid om technische problemen op te lossen. Mocht je problemen ondervinden bij het installeren ga dan voorafgaand aan de training langs bij de service desk of een van de IT Balies van ITS.

Stap 1: Doe de online informatievaardighedentraining Compass (ca. 1,5 tot 2 uur)

De Universiteitsbibliotheek Utrecht biedt een online informatievaardighedentraining aan, Compass. Deze training bestaat uit vier modules van circa 30 minuten die samen één geheel vormen, maar die je ook onafhankelijk van elkaar kunt doornemen:

  1. Zoeken naar en toegang krijgen tot informatie
  2. Opzetten van je zoekactie
  3. Evalueren van je bronnen
  4. ​Bronnen opslaan en gebruiken

Let op: je moet je eenmalig registreren voor de training met je solisid (grote gele box), maar daarna kun je rechtstreeks naar de training (onderste gele balkje).

Voorafgaand aan dit practicum op 19 november 2024 dien je deze training gemaakt te hebben.
Stuur je verdiende badges uiterlijk maandag 28 november 17.00u via de e-mail naar je werkgroepdocent. 
Je krijgt per module een badge bij het behalen van de afsluitende test met een 100% score (de superbadge krijg je na het afsluiten van alle vier de modules).
Als je alle vier de modules hebt gedaan heb je een goede basis om naar literatuur te gaan zoeken.;

Tijdens het practicum gaan we daadwerkelijk op zoek naar literatuur en als er tijd is gaan we ook aan de slag met je referenties in Zotero.

stap 2: Installeer de Lean Library extensie (5 min)

De Lean Library browserextensie biedt je snel en simpel toegang tot een groot aantal digitale wetenschappelijke bronnen.
Voor die toegang is het van belang dat je verbonden bent met het netwerk van de Universiteit Utrecht. Op de campus gaat dit automatisch. Buiten de campus ondersteunt de browserextensie Lean Library je hierin, en verbindt je met het netwerk van de Universiteit Utrecht. 
Lean Library wijst je ook naar de juiste locatie om toegang te krijgen tot  databases of materiaal dat je hebt gevonden en het vertelt je of er een open access versie beschikbaar is van een artikel

Ga naar de website van de Universiteitsbibliotheek voor de Lean Library downloadlink en meer informatie over hoe de Lean Library extensie werkt.

Stap 3: installeer Zotero op je laptop

Tijdens het practicum gaan we niet alleen zoeken naar literatuur, maar ook oefenen met het verzamelen en beheren van je referenties met behulp van een referentiemanager, een online kaartenbak met al je verzamelde literatuur.

Met een referentie manager creëer je overzicht en bespaar je tijd en moeite, zeker als je het vanaf het begin goed gebruikt. Je kunt er o.a. mee ontdubbelen, gegevens ordenen en labelen, je kunt ermee samenwerken met je docent of je medestudenten (dan heb je wel allemaal een eigen Zotero account nodig) en last but not least je kunt er snel verwijzingen naar je literatuur mee aanbrengen in je document en er geautomatiseerd een literatuurlijst in de juiste stijl mee maken (zie opdracht 5). 
Goed referentiebeheer stelt je dus in staat om effectiever en efficiënter te werken.

In dit practicum gebruiken we de referentiemanager Zotero.
Installeer ruim VÓÓR het practicum op 19 november de referentiemanager Zotero en de bijbehorende Zotero Connector (voor Windows of voor MacOS) (zie de blokken hieronder). Als je al een andere tool in gebruik hebt mag je daar ook mee aan de slag.

NB! Tijdens de training is er GEEN gelegenheid om technische problemen op te lossen. Mocht je problemen ondervinden bij het installeren ga dan voorafgaand aan de training langs bij de service desk of een van de IT Balies van ITS.

Meer informatie over referentiemanagers, incl Zotero, vind je in de LibGuide Referentiebeheer.

Zotero voor Windows (installeren ca. 15 min.)

Voor je Zotero kunt gebruiken op een Windows computer moet je de volgende stappen doorlopen:

  1. Ga naar Zotero en maak een (gratis) account aan. Je hebt een account nodig als je wilt samenwerken of je gevonden publicaties wilt delen met anderen, als je back ups wilt maken en als je Zotero op meerdere apparaten wilt gebruiken.
  2. Ga naar Zotero download, download en installeer Zotero 7 voor Windows op je computer (heb je een Chromebook, dan is het niet zo eenvoudig. Kijk in de box 'Zotero op een Chromebook' hieronder of probeer een andere referentiemanager, bijv Mendeley).
  3. Ga (terug) naar Zotero download, download en installeer de Zotero Connector voor jouw browser (Chrome, Firefox, Edge). Zie ook de box Waar vind ik de Zotero Connector terug hieronder.
  4. Maak een map (collectie) aan in Zotero die je gaat gebruiken voor je opdracht. Geef de collectie een herkenbare naam. Rechtermuisklik op My Library (of klik op File of gebruik het icoontje bovenaan de linkerkolom ) > New Collection >
     
  5. afbeelding van mappenstructuur in Zotero

Kijk gerust al wat rond in Zotero. Zie voor meer informatie de libguide Referentiebeheer/Zotero.

Waar vind ik de Zotero Connector terug in Chrome, Firefox of Safari?

De Zotero Connector staat in de balk bovenaan je scherm, maar afhankelijk van je browser telkens op een andere plek. Ook zal het icoontje veranderen van vorm (in een pdf, op een website, in een resultatenlijst) en staat het icoontje soms verstopt achter het puzzelstukje (pin het icoontje om het in beeld te houden).

plaats van Zotero connector in de balk bovenaan je scherm bij Chrome, Firefox en Safari

Source: https://uncw.libguides.com/using_zotero_citation_manager

Extra: Perfectioneren (Windows en Mac)

  1. Start Zotero op je computer, ga naar edit/bewerken> Settings/Instellingen en pas daar de volgende instellingen aan:
    1. ga naar Sync, en maak daar verbinding met je Zotero account (zie stap 1)
    2. ga naar Advanced > Files and Folders en selecteer daar een map op je computer waar je pdf's van artikelen wilt opslaan
    3. ga naar Advanced > General  en activeer de library lookup functionality (=UBUlink), scroll hiervoor naar beneden naar Locate en vul achter Base url in: https://utrechtuniversity.on.worldcat.org/atoztitles/link?
      Dit helpt bij het vinden van de full text.

Zotero op een Mac (installeren ca 15 min.)

Op een Apple computer volg je de volgende stappen:

  1. Ga naar Zotero en maak een (gratis) account aan. Je hebt een account nodig als je wilt samenwerken of je gevonden publicaties wilt delen met anderen, als je back ups wilt maken en als je Zotero op meerdere apparaten wilt gebruiken.
  2. Je kunt Zotero 7 downloaden via de Zotero download page, kies MacOS (zie evt. other versions). Installeer ook de Zotero Connector als die niet al vanzelf is meegekomen. Om de Zotero Connector voor Safari te kunnen installeren heb je Safari 15 on MacOS 11 Big Sur of een latere versie nodig. Zie: https://www.zotero.org/support/kb/safari_compatibility
  3. Open de .dmg die je hebt gedownload en sleep Zotero naar de Applications folder. Je kunt dan Zotero gebruiken via Spotlight, Launchpad of de Applications folder en toevoegen aan je Dock net als andere programma's.
    Nadat Zotero is geïnstalleerd kun je de .dmg file verwijderen.
  4. Het lijkt net alsof er niets gebeurt na het installeren van de Zotero Connector, maar dat klopt niet. De Zotero Connector moet wel eerst in Safari zelf worden geactiveerd, voordat je hem kunt gebruiken. Voer hiervoor de volgende stappen uit:
    • Open Safari.
    • Kies in het Safari menu Instellingen/Settings, op dezelfde positie als voorheen Voorkeuren/Preferences zoals nog te zien op dit plaatje van een eerdere versie:
      afbeelding van Safari > Voorkeuren
    • Kies vervolgens voor de Extensies tab (het puzzelstukje rechts in de grijze balk). Daar vind je de Zotero Connector (en andere extensies die je hebt gedownload).
      Zotero connector activeren via Voorkeuren>Extensies
    • Zet een vinkje naast de Zotero Connector. Het Zotero icoontje wordt nu zichtbaar naast de URL box (meestal links ervan).
    • Meer over het beheren en installeren van extensies in Safari lees je op de volgende pagina: https://allthings.how/how-to-view-manage-or-remove-safari-extension/
       
  5. Maak een map (collectie) aan in Zotero die je gaat gebruiken voor je opdracht. Geef de collectie een herkenbare naam. Klik op My Library (of File) > New Collection 

 

Kijk gerust al wat rond in Zotero. Zie voor meer informatie de libguide Referentiebeheer/Zotero.

Als het je niet lukt om een extensie in je browser te installeren kan je ook publicaties toevoegen door middel van o.a. hun doi, pmid of isbn en het toverstokje in je Zotero library afbeelding van het Zotero toverstokje, te gebruikenom bestanden toe te voegen of via deze pagina (eerst inloggen).

Zotero op een Chromebook

Het is mogelijk Zotero te installeren op een Chromebook, maar het is wel meer werk en je moet eerst het besturingssysteem Linux op je Chromebook installeren.

Zie voor een handleiding de instructiepagina's van Zotero.

How Do I Install Zotero on a Chromebook?

Je kunt ook proberen of je wel een andere referentiemanager, zoals Mendeley, kunt installeren.