Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij ASW premaster Academische Vaardigheden: Introductie

Deze LibGuide

Deze LibGuide biedt studenten van de premasters Jeugdstudies en Arbeid, zorg en Participatie van Algemene Sociale Wetenschappen ondersteuning bij de verschillende stappen die gezet moeten worden bij het zoeken naar, vinden van en gebruiken van wetenschappelijke literatuur.

In het practicum zullen we aan de hand van deze libguide op zoek gaan naar literatuur die past bij het onderwerp dat jullie gekozen hebben in de werkgroep.

In dit proces doorloop je doorgaans de volgende stappen: 

onderwerp afbakenen

zoektermen formuleren

zoeksystemen kiezen

zoeken naar literatuur

zoekresultaten evalueren

voorkomen van plagiaat

verwijzen naar je bronnen

De LibGuide bestaat uit tabbladen. Op het tabje in de balk bovenaan zie je het onderwerp. Onder elk tabblad zijn verschillende boxen, en soms ook verschillende subpagina's, met informatie te vinden over het betreffende onderwerp.

Ook vind je op elke pagina een opdracht in de linkerkolom.

Je kunt navigeren met de links in de introductiebox linksboven of naar beneden scrollen om de boxen te zien.

Vragen en feedback

Deze LibGuide is overal vandaan bereikbaar via de site van de Universiteitsbibliotheek, klik op 'LibGuides'. Je vindt de trainingslibguides (zoals deze) onderaan op de pagina.

Op deze pagina vind je ook een hele verzameling algemene LibGuides met informatie over diverse onderwerpen, waaronder het zoeken van boeken of artikelen, het opzetten van een zoekstrategie of informatie over zoeksystemen zoals Google Scholar, Scopus of Web of Science.

Tijdens de training lopen er medewerkers rond van de bibliotheek aan wie je je vragen kunt stellen. Werk je later vanaf huis en kom je er niet uit m.b.v. de libguides of heb je andere vragen dan kun je terecht bij de vak- en informatiespecialisten van de bibliotheek.

Het wordt zeer op prijs gesteld als je na deelname aan de training of gebruik van de libguide je feedback over deze training wilt geven.

Online toegang tot digitale bronnen

Kijk op de website van de Universiteitsbibliotheek voor informatie over online toegang tot de digitale bronnen waar de bibliotheek een abonnement op heeft (tijdschriften, e-books, zoeksystemen). Maak een bookmark/favoriet van deze pagina:

https://www.uu.nl/universiteitsbibliotheek/literatuur-zoeken/online-toegang

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBU-link tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van de (full text) publicatie via de Universiteitsbibliotheek, zowel digitaal als op papier.

De UBU-link geeft in het geval van digitale publicaties meestal directe toegang. Gaat het om een papieren publicatie? Dan word je naar de collectie van de Universiteitsbibliotheek geleid. De UBU-link is soms herkenbaar als een rode knop, maar kan ook een tekstlink zijn.

De UBU link werkt alleen als je ingelogd bent met je Solis-id.

Lees meer over de UBU-link op de website van de Universiteitsbibliotheek

Online informatievaardighedentraining Compass

De Universiteitsbibliotheek Utrecht biedt een online informatievaardighedentraining aan, Compass.

Deze training bestaat uit vier modules van circa 30 minuten die samen één geheel vormen, maar die je ook onafhankelijk van elkaar kunt doornemen:

  1. Zoeken naar en toegang krijgen tot informatie
  2. Opzetten van je zoekactie
  3. Evalueren van je bronnen
  4. Bronnen opslaan en gebruiken

Als je meer wilt weten over het zoeken naar literatuurbronnen, of meer wilt oefenen met de verschillende onderdelen van een zoekstrategie, ga dan naar www.uu.nl/compass.