Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training USBO ONS: 7. Vastleggen
zoekresultaat

Gevonden... en dan? Vastleggen!

Bijna altijd zul je de biliografische gegevens van je zoekresultaat willen vastleggen. Dat zijn de gegegevens die je nodig hebt om een correcte verwijzing te kunnen maken: titel, auteur(s), jaar, paginering enz. Je wilt soms ook aanvullende gegevens 'voor jezelf' opslaan zoals het zoeksysteem waar de informatie hebt gevonden, de datum van raadpleging, een permanente hyperlink, de vindplaats in de bibliotheek etc.

Er bestaan handige tools om je zoekresultaat op te slaan en overzichtelijk te ordenen zodat je het eenvoudig kunt hergebruiken, bijv. EndNote, Refworks of Zotero of Mendeley. In de Libguide Referentiebeheer vind je meer informatie over de mogelijkheden en het gebruik van deze tools.

Bewaren van een hyperlink

Als je een hyperlink bewaart moet dit een permanente hyperlink zijn (te herkennen aan bijvoorbeeld de term deeplink, permalink, doi (digital object identifier), stabiele url, of een icoon bijv.  of of  ).

Bewaar nooit hyperlinks uit zoekacties. Die gaan vaak gepaard met een (zoek)sessie code. Als de zoeksessie voorbij is werkt de hyperlink niet meer.