Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

EBM Literatuurbronnen: 3. Cochrane

Cochrane Library

Cochrane Library

De Cochrane Library bevat een compleet overzicht van alle Cochrane Systematic Reviews. Daarnaast kun je binnen de Cochrane Library zoeken in nog 5 databases, waaronder DARE (systematic reviews die niet ontwikkeld zijn door Cochrane) en CENTRAL (de door Cochrane samengestelde database van RCT's/clinical trials).

De Cochrane Library richt zich met name op de effectiviteit van interventies, dus is vooral geschikt als je een therapie-vraag hebt.

Zoeken in de Cochrane Library

In de boxen op deze pagina vind je informatie over het zoeken in de Cochrane Library:

  • Zoeken in title / abstract
  • Zoeken met trefwoorden
  • Combineren van zoekacties
  • Tips & Trucs

Zoeken in title/abstract

De Cochrane Library staat standaard ingesteld op zoeken in ‘Title, Abstract or Keywords’. De ‘Keywords’ zijn niet alleen MeSH-termen, maar ook EMTREE-termen (de trefwoorden uit Embase) en andere trefwoorden.

Als je een zoekactie in bv. PubMed wilt herhalen in Cochrane, kun je gebruik maken van de optie ‘Advanced Search’.
 


In de 'Search manager' kun je je search opbouwen, net als in Pubmed. In elke zoekregel kun je meerdere synoniemen invoeren, gescheiden door OR en eindigt met :ti,ab,kw. Hoe je meerdere zoekacties kunt combineren lees je in het onderdeel 'Combineren van zoekacties'.

Om een woordgroep te zoeken gebruik je in Cochrane - net als in PubMed - dubbele aanhalingstekens (bv. “amyotrophic lateral sclerosis”). Ook truncatie met een asterisk (*) is mogelijk. Als je een truncatie wilt toepassen in een woordgroep, moet je het individuele woord wat je trunceert met behulp van de NEXT Boolean Operator loskopppelen van de woordgroep. Bv. hearing NEXT aid*, hiermee vind je hearing aid én hearing aids.

Zoeken met trefwoorden

In Cochrane kun je, net als in PubMed, zoeken met MeSH-termen. Je moet in Cochrane wel op elke MeSH-term afzonderlijk zoeken  – gebruik hiervoor het tabblad ‘Medical Terms (MeSH)’ in ‘Advanced Search’. Voer de MeSH-term in (die je eerder in PubMed gevonden hebt) en klik op ‘Lookup’.

 

Cochrane - MeSH

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

In het volgende scherm zie je waar de gezochte MeSH-term geplaatst is in de hiërarchische structuur van trefwoorden. Standaard worden alle onderliggende trefwoorden meegenomen (‘Explode all trees‘); je kunt ervoor kiezen dit uit te zetten. De zoekactie wordt automatisch uitgevoerd. Klik op ‘View Results’ om de resultaten te bekijken of op ‘Add to Search Manager‘ om de zoekactie te combineren met andere zoekacties (zie ‘Combineren van zoekacties‘).

Let op: Als je al een PubMed-search hebt gedaan met MeSH-termen, hoef je in de Cochrane Library eigenlijk niet meer te zoeken met MeSH. Cochrane voegt nl. zelf geen MeSH-termen toe aan artikelen; zoeken met MeSH haalt alleen artikelen boven die je ook al in PubMed gevonden zou moeten hebben.

Cochrane - results

Combineren van zoekacties

In het tabblad ‘Search Manager’ van ‘Advanced Search’ kun je zoekacties combineren. In dit scherm zie je eerdere zoekacties die je hebt toegevoegd aan ‘Search Manager’ (zie boven). Voer op een lege zoekregel de nummers in van de betreffende zoekacties (voorafgegaan door een hekje) en combineer deze met AND, OR of NOT. Indien nodig kun je haakjes gebruiken. Klik op ‘Go’ om de zoekactie uit te voeren en krijg je het aantal resultaten te zien dat de zoekactie oplevert.  Door op dit aantal te klikken open je het scherm met resultaten.

Cochrane  - search manager

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Tips & Trucs

  • In de resultaten vind je niet alleen ‘Cochrane reviews’, maar ook resultaten uit vijf andere databanken. De resultaten onder ‘Other reviews’ en ‘Trials’ zijn zeker de moeite waard om te bekijken – vaak vind je hier extra referenties die niet in PubMed te vinden zijn!

    Cochrane - results