Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

EBM Literatuurbronnen: 4. CINAHL

CINAHL

CINAHL

CINAHL is de Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature en bevat gegevens van de artikelen uit vrijwel alle Engelstalige verpleegkundige tijdschriften en een groot aantal tijdschriften over toegepaste gezondheidswetenschappen, zoals fysiotherapie en logopedie. Meer informatie (in Engels) vind je onder deze link

 

Zoeken in CINAHL

In de boxen op deze pagina vind je informatie over het zoeken in CINAHL:

  • Zoeken in title / abstract
  • Zoeken met trefwoorden
  • Combineren van zoekacties
  • Tips & Trucs

Zoeken in title/abstract

Standaard zoekt CINAHL de ingevoerde zoektermen in titel, abstract en trefwoorden. Je kunt je termen op deze manier zoeken. Om in CINAHL alleen te zoeken in  title/abstract zul je je zoektermen dubbel moeten invoeren: één zoekregel voor het zoeken op titel en één zoekregel voor het zoeken op abstract. Achter elke zoekregel kun je het betreffende veld (‘TI Title’ of  ‘AB Abstract’) selecteren uit het drop-down menu (1). Combineer de beide zoekregels met OR (2).

CINAHL - title/abstract

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

NB: In elke zoekregel kun je meerdere synoniemen invoeren, gescheiden door OR. Om een woordgroep te zoeken gebruik je in CINAHL, net als in PubMed, dubbele aanhalingstekens (bv. “amyotrophic lateral sclerosis”)

Zoeken met trefwoorden

CINAHL trefwoorden zijn gebaseerd op de MeSH-rubrieken, met aanvullende specifieke trefwoorden op het gebied van verpleegkunde en paramedische zorg. Elk jaar worden de trefwoorden bijgewerkt en zonodig (bijvoorbeeld n.a.v. actualiteit) aangepast. Nieuwe termen kunnen worden toegevoegd (bron).

Om in CINAHL te zoeken met MeSH-termen voer je  in een zoekregel de MeSH-term(en) in en selecteert ‘MH Exact Subject Heading‘ in het drop-down menu.

 

CINAHL - MH

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

 

NB: In elke zoekregel kun je meerdere synoniemen invoeren, gescheiden door OR. Om een woordgroep te zoeken gebruik je dubbele aanhalingstekens (bv. “amyotrophic lateral sclerosis”). Het zoeken op trefwoorden is niet hoofdlettergevoelig.

 

NB2: Je kunt ook in CINAHL zelf zoeken naar trefwoorden, gebruik hiervoor het tabblad ‘CINAHL Headings’

CINAHL - Headings

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

 

Combineren van zoekacties

In het scherm ‘Search History’ (1) kun je zoekacties combineren door de betreffende zoekacties aan te vinken (2) en op ‘Search with AND’ of ‘Search with OR‘ (3) te klikken. Gecompliceerde zoekacties (bv. (S1 OR S2) AND S3 ) moet je in CINAHL in meerdere stappen uitvoeren.

CINAHL - combine

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Tips & Trucs

  • De licentie op CINAHL staat slechts vier gelijktijdige gebruikers toe binnen de Universiteit Utrecht. Mocht je het bestand niet kunnen openen (bv. tijdens een werkcollege), ga dan eerst verder met een ander onderdeel en probeer het daarna nogmaals.