Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

EBM Literatuurbronnen: 5. APA PsycInfo

(APA) PsycInfo

APA PsycInfo april 2023

De Universiteitsbibliotheek Utrecht maakt het mogelijk dit bestand te doorzoeken met behulp van OVID.

(APA) PsycInfo bevat meer dan 5 miljoen bibliografische records op het gebied van de psychologie, gedrags- en maatschappijwetenschappen. Je kunt meer informatie vinden over PsycInfo (incl de tijdschriftenlijst) op de website van de American Psychological Association (APA)

Zoeken in (APA) PsycInfo

In de boxen op deze pagina vind je informatie over het zoeken in APA PsycInfo:

  • Zoeken in title / abstract / keywords
  • Zoeken met subject headings (woorden uit de thesaurus)
  • Combineren van zoekacties
  • Tips & Trucs

Zoeken in title/abstract/keywords

Om net als in de andere databases te zoeken in titel, abstract, en keywords kun je beginnen met de tab 'Search Fields'. Plaats een vinkje bij 'title (ti)' bij 'abstract (ab)' en bij Key Concepts (id). Kies dan voor MY Fields, voer je term in het zoekvenster in en klik op 'search'.

In je zoekgeschiedenis zie je nu bijvoorbeeld:

Je kunt ook de veldcodes intypen na je zoekwoord in de zoekbox, bijvoorbeeld family therapy.ti,ab,id (de volgorde doet er niet toe):

Zoeken met trefwoorden uit de thesaurus (subject headings)

Onder de tab 'Advanced search' vind je de mogelijkheid om op subject headings (vgl MeSH terms) te zoeken door een vinkje te zetten bij 'Map Term to Subject Heading'. Type vervolgens een woord in het zoekveld en er wordt automatisch gezocht naar geschikte termen uit de thesaurus.advanced search map to subject heading optie in PsycInfo

 

Je kunt ook gebruik maken van de Search Tools optie.

search tools optie in PsycInfo

Zet een vinkje voor de termen die je wilt gebruiken en kies voor Continue om de gekozen subject heading(s) aan je search toe te voegen.

autoexplode in PsycInfo thesaurus

Als je het vinkje onder 'Auto Explode' weghaalt worden onderliggende 'nauwere' termen (zoals de term "Conjoint Therapy" in de box hieronder) niet meegenomen. Dat verminderd het aantal resultaten.

NB We raden je aan om altijd op de subject heading te klikken om te kijken welke synoniemen (Used For), bredere, smallere en gerelateerde termen beschikbaar zijn. Let dan wel op dat als je narrower terms wilt meenemen in je zoekvraag, je weer opnieuw het vinkje bij Explode moet zetten.

thesaurus in PsycInfo

Combineren van zoekacties

Om te combineren vink je in je zoekhistorie de verschillende onderdelen aan en combineert met 'AND' of 'OR'. In onderstaand geval is het een combinatie binnen je domein en combineren we dus met 'OR'.

Tips & trucs

  • In het tabblad 'Basic search' kun je een oriënterende zoekactie doen, waarbij OVID SP gebruik maakt van 'Natural Language Search Mode' - automatisch vertaling van 'natuurlijke taal' naar zoektermen. Hier kun je je zoekvraag gewoon intypen. Bijvoorbeeld:  'Should returning soldiers be screened on PTSD?'. Je vindt dan al snel enkele relevante referenties, maar niet alle.
    Om relevante Key Concepts en Subject Headings op het spoor te komen is het handig, maar gebruik deze methode dus NIET voor een systematische zoekactie!
  • Veel tips en trucs over goed zoeken in APA PsycInfo vind je in de Quick Reference Guide van OVID