Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Thesis Geo: zoekadvies en zoeksessies: 3F: kaarten

Kaarten zoeken met WorldCat

In de Utrechtse Worldcat kun je zoeken naar kaarten (door na je zoekactie te filteren op 'map').

​Voor advies over kaarten kun je ook altijd terecht in de kaartenzaal op de 6e verdieping van de UB-Uithof.

LET OP: Veel kaartseries staan alleen met serienaam in de catalogus en niet met de naam van de (soms honderden) afzonderlijke bladen. Het lastige hierbij is dat het publicatiejaar dan ook het jaar is waarin de serie is gestart. Dat kan lang geleden zijn, terwijl afzonderlijke bladen misschien heel recent zijn.

Kaarten gebruiken van online kaartensites

Er zijn verschillende algemene en gratis online kaartensites. Het schema geeft de belangrijkste verschillen. Dit soort sites zijn in elk geschikt voor simpele navigatie en het opzoeken van plaatsen. Vaak kan er wel tot in detail worden ingezoomd. Ook zijn ze simpel te hergebruiken/embedden in eigen sites.

Google Maps OpenStreetMap Via Michelin
kaartbeelden
satellietbeelden
wikipediapagina's
routeplanner
embedden
zelf verbeteren
hoogtelijnen
reliëf
grondgebruik
landschapselementen
gemeentegrenzen
3D elementen
vorm van huizen
tilting
streetview
integratie met andere informatiediensten
voorbeeld Utrecht-Uithof Utrecht in Googler Maps Utrecht in Open Street map Utrecht in Via Michelin
voorbeeld Aliaga, Spanje Aliaga in Google Maps Aliaga in OpenStreetMap Aliaga in Via Michelin
voorbeeld Port-au-Prince Port-au-Prince in Google Maps Port-au-Prince in OpenStreetMap

Kaarten van deze sites ontberen soms het detail van officiële topografische kaarten, vooral wat betreft landschapselementen en grondgebruik en ook hoogteaanduiding en reliëf. Open Street Map biedt wat dit betreft het meest, zeker in dichtbewoonde gebieden en gebieden waarvoor veel interesse is. De satellietbeelden van Google Maps zijn op hun eigen manier geschikt voor het vinden en bekijken van landschapselementen.

Sommige landen hebben gedetailleerde topografische en geologische kaarten ook in een online systeem beschikbaar. Indien dat niet zo is kun je via de catalogus UBU uitzoeken of de papieren versie van de kaarten beschikbaar is.

Kaarten zoeken met Google/Bing afbeeldingenzoekmachine

Op internet kunnen kaarten op allerlei plekken staan. Een zoekactie met de afbeeldingenzoekers van grote zoekmachines Google en Bing kan snel nuttige en soms verrassende resultaten opleveren.

Voeg aan een plaatsnaam of gebiedsaanduiding termen toe als map, kaart, fig(ure), carte, carto. Als het om steden gaat eventueel plattegrond of street map. Je vindt soms ook kaarten of figuren uit artikelen. Door de manier waarop algemene webzoekmachines werken is niet te voorkomen dat je ook foto's en andere afbeeldingen tussen je zoekresultaten ziet. Zet in elk geval het woord map vooraan in je zoekvraag. Resultaten van verschillende zoekmachines verschillen zeer sterk, dus probeer je zoekactie ook eens bij Bing.

kkaarten zoeken met Google afbeeldingen

voorbeeldzoekactie voor kaarten van Aliaga met behulp van Google afbeeldingen (image search)