Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Thesis Geo: zoekadvies en zoeksessies: 3E: boeken

Catalogus UBU

Alle boeken die de Universiteitsbibliotheek heeft staan worden genoemd in de catalogus UBU; zowel de papieren boeken als de tienduizenden moderne e-books. Over veel van die boeken vind je ook op andere plekken (Google Books, Amazon, Librarything) informatie, maar daar vind je niet de informatie die je nodig hebt om het papieren boek te kunnen lenen of het e-book te openen. Nationale en internationale catalogi (Picarta en Worldcat) vermelden wel de papieren boeken van de UU, maar lang niet alle ebooks. Raadpleeg dus altijd de UBU catalogus om zeker te weten of je een boek kunt lenen of inzien, ook al heb je de titel op een van deze sites ontdekt.

Van papieren boeken zijn in de catalogus meestal alleen de titel en enkele trefwoorden doorzoekbaar. Bij e-books in de catalogus doorzoek je meestal óók de inhoudsopgave en/of samenvatting. Voor e-books zoeken kun je in de catalogus dus iets specifiekere termen gebruiken. In de aardwetenschappen is meer dan de helft van de moderne boeken bij de UU al e-book. De catalogus UBU is nu de beste zoekmachine voor wetenschappelijke e-books waar je als UU-er toegang toe hebt.

"Zoeken in alle velden" geeft bij onderwerpszoekacties het beste resultaat. Alleen als je naar een specifiek boek zoekt waarvan je de precieze titel of auteur weet, kun je andere zoekvelden gebruiken.

Voor het beste resultaat is het wel belangrijk je woorden af te breken op de stam (trunceren), om zo naar alle mogelijke varianten van het woord te zoeken. Dus bijvoorbeeld:

  • region* in plaats van regional
  • hous* OR residen* in plaats van housing OR residential
  • climat* mitigat* in plaats van climate mitigation

Als je dit niet doet, loop je het risico om veel nuttige bronnen te missen!

Google Books

Google Books is een zoekmachine waarin je (gegevens over) meer dan 20 miljoen boeken kunt vinden. Boeken in Google Books komen daarin via het scanprogramma dat Google bij >20 grote bibliotheken uitvoert en via uitgevers die hun boeken zelf uploaden. Zo kun je  met Google de volledige tekst van boeken doorzoeken. Echter lang niet altijd is die volledige tekst ook bij Google Books zelf te lezen. Het hangt af van auteursrechten en toestemming van uitgevers. Vooral oudere boeken waarvan het auteursrecht is verlopen zijn ook in hun geheel te lezen bij Google Books.

Gebruik Google Books naast de Utrechtse ingang van WorldCat (waar zowel Utrechts als wereldwijd bezit kan worden gevonden) voor:

  • Achterhalen van titel/auteur van boeken waarin je onderwerp slechts een deel (hoofdstuk, paragraaf) van de inhoud is;
  • (Met wat geluk) lezen van de gehele tekst van (delen van) boeken die de Universiteitsbibliotheek niet heeft (maar je kunt de UB ook verzoeken een boek aan te schaffen: dat gaat soms erg snel);
  • Via de extra gegevens die Google Books bij een boek vermeldt (citaties, related titles) op het spoor komen van meer boeken over hetzelfde onderwerp.

Als je relevante titels in Google Books hebt gevonden kun je deze vervolgens met de titel in de Utrechtse ingang van WorldCat opzoeken om de volledige tekst in handen te krijgen.

De Libguide Zoekstrategie>Waar zoek ik boeken   biedt meer informatie over het werken met Google Books.

Proefschriften uit Nederland: Narcis!

In Narcis maken de Nederlandse universiteiten hun eigen wetenschappelijke productie doorzoekbaar. Dat is vooral voor het vinden van proefschriften erg handig. Proefschriften bevatten vaak uitputtende literatuuroverzichten. Moderne proefschriften staan niet in de Utrechtse bibliotheekcatalogus.