In de vorige opdracht hebben jullie je onderwerp afgebakend en en je zoekvraag opgedeeld in de belangrijkste elementen. Nu gaan we verder met de volgende stappen:
Let er hierbij op dat om een artikel te kunnen gebruiken in je opdracht je wel eerst de volledige tekst moet kunnen inzien (full text). Alleen een samenvatting lezen is niet genoeg. Kies dus voor artikelen waarbij je toegang hebt tot de full text. Lean Library kan je daarbij helpen, maar er zijn ook andere routes zoals via een directe uitgeverslink, de UBU link of een van de andere op de bibliotheekwebsite genoemde toegangsopties.
Extra: Bekijk de box onderaan op deze pagina om te zien hoe je vanuit Google Scholar bij de full text kunt komen.
Een voorwaarde voor succesvol zoeken is het gebruiken van de juiste zoektermen.
Meestal maak je gebruik van Engelstalige zoekwoorden (de meeste databases en zoekmachines zijn gericht op het Engelse taalgebied). Wil je ook Nederlandstalig materiaal vinden (met Nederlandstalige zoekwoorden) dan kan je het beste zoeken in Google Scholar of WorldCat.
Denk bij het vinden van zoekwoorden ook aan alle verschillende soorten termen:
Denk bij elk van deze termen ook aan:
Je hoeft niet alle zoekworden zelf te verzinnen. Maak vooral goed gebruik van de woorden die gebruikt zijn in relevante artikelen die je al gevonden of gekregen hebt.
In de speciale LibGuide Zoekstrategie vind je meer over zoektermen bedenken.
Als je in een zoekactie meer dan één zoekterm gebruikt, zoeken de meeste zoekmachines naar documenten waar alle genoemde termen in voorkomen. Wil je zoektermen op een andere manier combineren? Dan moet je dat zelf aangeven met zogenaamde operatoren. Deze manier van zoeken wordt ook wel Booleaans zoeken genoemd (naar George Boole).
De operatoren die je meestal kunt gebruiken zijn:
Je kunt operators combineren, net zoals in wiskundige vergelijkingen. ‘AND’ gaat voor, behalve als je haakjes gebruikt om woorden die bij elkaar horen te groeperen:
(youth OR adolescent* OR "young adults") AND (bully* OR "peer harassment")
LET OP! Operatoren en wildcards kunnen verschillen per zoeksysteem.
Andere zoektechnieken die je kunt gebruiken:
Let op! Om referenties te kunnen importeren moet je Zotero open hebben staan!
Optie 1: vanuit de bron zelf
Als je online een artikel vindt, dan kun je de titelgegevens en (vaak) de full text opslaan met de Zotero browser extensie. Doe dit bij voorkeur vanuit het artikel zelf, dan neem je de meeste informatie mee.
Optie 2: vanuit een database of zoekmachine
Als je literatuur zoekt in een zoekmachine (Google Scholar, Web of Science, Scopus etc.) dan kun je ook de resultaten opslaan in Zotero met de browser extensie. Selecteer de publicaties die je wilt importeren in Zotero. Let op! Alleen als er een directe link naar een pdf in de bron aanwezig is, gaat deze automatisch mee naar Zotero. In onderstaand plaatje is dat alleen bij de eerste twee titels het geval. Wees je er ook van bewust dat je vanuit Google Scholar niet altijd de volledige titelgegevens meekrijgt. Controleer deze daarom altijd in Zotero.
Extra opdracht:
Wil je het verschil zien in importeren vanuit een artikel zelf of vanuit een zoekmachine? Zoek dan eens de volgende titel in Google Scholar: Adolescent Male Bullies, Victims, and Bully-Victims: A Comparison of Psychosocial and Behavioral Characteristics. Zet dit artikel in je Zotero map via de Zotero Connector linksboven aan je scherm. Open het artikel daarna via de html link van het OUP en importeer het artikel dan vanuit de geopende webpagina (optie 1). Bekijk vervolgens de verschillen in meegekomen informatie.
NB. Komt een pdf niet direct mee, maar heb je die wel of vind je er later nog een? Sla de pdf dan eerst op op je computer en sleep de pdf dan naar de juiste plek. Je kunt ook een pdf toevoegen aan je (geselecteerde) item met behulp van het paperclipicoontje in de grijze balk bovenaan de pagina (Attach stored copy of file)
NB. De layout van Zotero versie 7 kan iets afwijken van de plaatjes in deze libguide (versie 6). De handelingen die je moet uitvoeren zijn wel hetzelfde.
Je kunt je items in Zotero op verschillende manieren organiseren. Je kunt bijvoorbeeld mappen aanmaken per onderwerp en notities of tags toevoegen aan je titels.
Wil je weten hoe dat moet? Bekijk dan de Libguide Referentiebeheer / Zotero.
Er zijn verschillende manieren om in Google Scholar bij de full text van een artikel te komen. Probeer wat in jouw geval werkt.
Boven de beschrijving:
Naast de beschrijving in de rechterkolom:
Onder de beschrijving:
NB. Als er al een directe [PDF], [DOC] of [HTML] link naar de full text is toont Google Scholar de UBUlink niet altijd, maar die heb je dan ook niet nodig.