Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bij Introductie ISW Academische vaardigheden: Opdracht 2 Zoeken op onderwerp

Practicumopdracht 2: Zoeken op onderwerp en bronnen importeren in Zotero (ca 25 minuten)

In de vorige opdracht hebben jullie je onderwerp afgebakend en en je zoekvraag opgedeeld in de belangrijkste elementen. Nu gaan we verder met de volgende stappen:

Let er hierbij op dat om een artikel te kunnen gebruiken in je opdracht je wel eerst de volledige tekst moet kunnen inzien (full text). Alleen een samenvatting lezen is niet genoeg. Kies dus voor artikelen waarbij je toegang hebt tot de full text. Lean Library kan je daarbij helpen, maar er zijn ook andere routes zoals via een directe uitgeverslink, de UBU link of een van de andere op de bibliotheekwebsite genoemde toegangsopties. 
Extra: Bekijk de box onderaan op deze pagina om te zien hoe je vanuit Google Scholar bij de full text kunt komen.

Zoektermen bedenken

Een voorwaarde voor succesvol zoeken is het gebruiken van de juiste zoektermen.
Meestal maak je gebruik van Engelstalige zoekwoorden (de meeste databases en zoekmachines zijn gericht op het Engelse taalgebied). Wil je ook Nederlandstalig materiaal vinden (met Nederlandstalige zoekwoorden) dan kan je het beste zoeken in Google Scholar of WorldCat.

Denk bij het vinden van zoekwoorden ook aan alle verschillende soorten termen:

  • synoniemen (skill --> competence)
  • bredere termen (university --> higher education)
  • smallere termen (children --> infants)
  • verwante termen (coaching --> training)
  • personen en instanties die belangrijk zijn voor je onderwerp

Denk bij elk van deze termen ook aan:

  • de verschillende woordvormen (vervoegingen, enkelvoud, meervoud e.d.)
  • spellingsvarianten (behavior en behaviour bijvoorbeeld of organization en organisation)
  • eventuele afkortingen (bijvoorbeeld ADD)

Je hoeft niet alle zoekworden zelf te verzinnen. Maak vooral goed gebruik van de woorden die gebruikt zijn in relevante artikelen die je al gevonden of gekregen hebt.

In de speciale LibGuide Zoekstrategie vind je meer over zoektermen bedenken.

Combineer je zoektermen in een zoekvraag

Als je in een zoekactie meer dan één zoekterm gebruikt, zoeken de meeste zoekmachines naar documenten waar alle genoemde termen in voorkomen. Wil je zoektermen op een andere manier combineren? Dan moet je dat zelf aangeven met zogenaamde operatoren. Deze manier van zoeken wordt ook wel Booleaans zoeken genoemd (naar George Boole).

De operatoren die je meestal kunt gebruiken zijn:

  • AND: beide termen moeten voorkomen. Voorbeeld: mode AND Nederland
    visualisatie van de Boolean operator AND: twee gedeeltelijk overlappende cirkels, het overlappende gedeelte is geel, dat is wat je vind als je gebruik maakt van AND. De andere delen zijn wit, dat is wat je niet vindt..
  • OR: minimaal één van de termen moet voorkomen. Voorbeeld: mode OR trend OR hype
    visualisatie van het gebruik van de Boolean operator OR: twee cirkels die elkaar gedeeltelijk overlappen en allebei helemaal geel zijn. Het gele gedeelte (in dit geval dus alles) is wat je vindt bij het gebruik van OR
  • NOT (of soms AND NOT): de term mag niet voorkomen. Voorbeeld: mode NOT kleding
    visualisatie van de boolean operator NOT : twee gedeeltelijk overlappende cirkels, de rechter is geel, de linker is wit, maar ook het overlappende gedeelte is wit. Het gele gedeelte (=de linkercirkel exclusief het overlappende deel) is wat je vindt bij het gebruik van NOT . De witte gedeelten vind je dus niet.
  • Exact phrase "...  ...": termen moeten samen en in exact deze volgorde voorkomen. Voorbeeld: "social media"
  • Trunceren * : door een asterisk achter de 'stam' van een woord te plaatsen zoek je op alle mogelijke uitgangen. Voorbeeld: govern* om in één keer te zoeken naar government, governments, governed, governance, governmental enz. (werkt niet in Google)
  • Maskeren/Wild cards: bijvoorbeeld een vraagteken (?) of hekje (#) kunnen gebruikt worden in plaats van een onbekend karakter. Voorbeeld: labo?r geeft resultaten met zowel labor als labour; of : wom#n geeft resultaten met zowel woman als women

Je kunt operators combineren, net zoals in wiskundige vergelijkingen. ‘AND’ gaat voor, behalve als je haakjes gebruikt om woorden die bij elkaar horen te groeperen:
(youth OR adolescent* OR "young adults") AND (bully* OR "peer harassment")

LET OP! Operatoren en wildcards kunnen verschillen per zoeksysteem.

Andere zoektechnieken die je kunt gebruiken:

  • Trefwoorden van auteurs of van de makers van een zoeksysteem gebruiken
  • Thesauri gebruiken: (vakspecifieke) overzichten van hoe vaktermen met elkaar samenhangen (denk aan MeSH termen in PubMed of subject headings in PsycInfo)
  • Veldspecifiek zoeken: aangeven dat je termen in een bepaald deel van de publicatie moeten voorkomen (titel, samenvatting, auteursnaam)
  • Filters en 'limits' gebruiken: beperken van je resultaat door alleen publicaties met bepaalde kenmerken te selecteren (taal, publicatiejaar etc.)

Voorbeeld

visualisatie van de werking van OR en AND operatoren: ("social media" OR twitter) AND ("body image" OR self-perception) AND (youth OR child*)

toevoegen aan Zotero

Let op! Om referenties te kunnen importeren moet je Zotero open hebben staan!

Optie 1: vanuit de bron zelf

Als je online een artikel vindt, dan kun je de titelgegevens en (vaak) de full text opslaan met de Zotero browser extensie. Doe dit bij voorkeur vanuit het artikel zelf, dan neem je de meeste informatie mee.

Zotero icon connector, te vinden in de rechterbovenhoek van je scherm, naast je favorieten

Zotero connector, vanuit een artikel, rechterbovenhoek van je scherm

 

Optie 2: vanuit een database of zoekmachine

Als je literatuur zoekt in een zoekmachine (Google Scholar, Web of Science, Scopus etc.) dan kun je ook de resultaten opslaan in Zotero met de browser extensie. Selecteer de publicaties die je wilt importeren in Zotero. Let op! Alleen als er een directe link naar een pdf in de bron aanwezig is, gaat deze automatisch mee naar Zotero. In onderstaand plaatje is dat alleen bij de eerste twee titels het geval. Wees je er ook van bewust dat je vanuit Google Scholar niet altijd de volledige titelgegevens meekrijgt. Controleer deze daarom altijd in Zotero.

Zotero connector icon in Google Scholar, rechtsboven in je scherm, om te kunnen selecteren uit de resultatenlijst

Extra opdracht:
Wil je het verschil zien in importeren vanuit een artikel zelf of vanuit een zoekmachine? Zoek dan eens de volgende titel in Google Scholar: Adolescent Male Bullies, Victims, and Bully-Victims: A Comparison of Psychosocial and Behavioral Characteristics. Zet dit artikel in je Zotero map via de Zotero Connector linksboven aan je scherm. Open het artikel daarna via de html link van het OUP en importeer het artikel dan vanuit de geopende webpagina (optie 1). Bekijk vervolgens de verschillen in meegekomen informatie.

 

NB. Komt een pdf niet direct mee, maar heb je die wel of vind je er later nog een? Sla de pdf dan eerst op op je computer en sleep de pdf dan naar de juiste plek. Je kunt ook een pdf toevoegen aan je (geselecteerde) item met behulp van het paperclipicoontje in de grijze balk bovenaan de pagina (Attach stored copy of file) paperclip icon uit Zotero om pdf toe te voegen

organiseren en beheren in Zotero

NB. De layout van Zotero versie 7 kan iets afwijken van de plaatjes in deze libguide (versie 6). De handelingen die je moet uitvoeren zijn wel hetzelfde.

screenshot van een itemin Zotero waaraan tags zijn tegekend

Je kunt je items in Zotero op verschillende manieren organiseren. Je kunt bijvoorbeeld mappen aanmaken per onderwerp en notities of tags toevoegen aan je titels.
Wil je weten hoe dat moet? Bekijk dan de Libguide Referentiebeheer / Zotero.

Vanuit Google Scholar naar de full text

Er zijn verschillende manieren om in Google Scholar bij de full text van een artikel te komen. Probeer wat in jouw geval werkt.

Boven de beschrijving:

  • Klik op de titel

Naast de beschrijving in de rechterkolom:

  • Klik op de PDF/HTML-link of de Fulltext @ UBUlink

Onder de beschrijving:

  • Check op de aanwezigheid van de Full View link of de UBUlink via de blauwe regel met links onderaan, klik op het >> icoontje (mouseover: 'meer'). 
  • Check ook “Alle x versies”. Hiermee kun je andere versies van het artikel zichtbaar maken.

gebruik de UBUlink om vanuit Google Scholar naar de full text te gaan. De UBU link vind je meestal rechts naast de omschrijving van de bron, soms onder het knopje All n versions/alle n versies

eenenkele keer vind je de UBUlink in Google Scholar door op het icoontje van de twee pijltjes te klikken, helemaal rechts onder de titelbeschrijving. Hier vind je ook de library search/zoek in bibliotheek optie die je kunt gebruiken voor boeken/e-books

  • Gebruik voor e-books, de optie Library Search (instellingen > bibliotheeklinks > Open WorldCat - In bibliotheek zoeken) om te checken of het boek beschikbaar is in de bibliotheek van de Universiteit Utrecht.

 

NB. Als er al een directe [PDF], [DOC] of [HTML] link naar de full text is toont Google Scholar de UBUlink niet altijd, maar die heb je dan ook niet nodig.