Naast het zoeken van literatuur via trefwoorden kun je ook zoeken op basis van een relevant artikel dat je al gevonden of gekregen hebt.
NB om referenties te kunnen importeren moet je wel Zotero open hebben staan.
Sneeuwbalmethode: je zoekt op basis van een geschikte publicatie die je al gevonden hebt. Bijvoorbeeld andere publicaties van diezelfde auteur, of je zoekt naar andere bronnen via de literatuurlijst van een artikel (auteurs maken namelijk gebruik van andere publicaties als bron voor hun eigen werk, die bronnen worden dan vermeld in de literatuurlijst/bibliografie van de nieuwe publicatie). Met het zoeken naar referenties in een literatuurlijst ga je terug in de tijd naar oudere publicaties. De literatuurlijst vind je meestal onderaan in de full text van het artikel.
Citatiezoeken: ook hierbij zoek je op basis van een geschikte publicatie die je al gevonden hebt. Nu ga je kijken of deze publicatie door anderen geciteerd is. Bekijk de gevonden bronnen om te zien of ze voor jou relevant zijn. In dat geval kan je ook bij deze bronnen weer op zoek gaan naar citerende publicaties. Gebruik bij deze methode een citatiedatabase zoals Web of Science of Scopus of zoek in Google Scholar. Met deze methode ga je vooruit in de tijd naar nieuwere artikelen. Hou er wel rekening mee dat een recent gepubliceerd artikel mogelijk nog geen of weinig citaties heeft.
Je bent op zoek naar artikelen, niet naar boeken, hoofdstukken uit een boek of rapporten.
Hoe herken je nu een artikel in een referentielijst?
Een verwijzing naar een tijdschriftartikel bevat meestal:
Auteur(s), de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift waarin het artikel is gepubliceerd en daarnaast het jaar van uitgave en de jaargang en/of aflevering en meestal ook paginering en in geval van een online artikel een doi (digital object identifier).
Voorbeeld: Keng, Shao-Hsun, Chun-Hung Lin, and Peter F. Orazem. 2017. “Expanding College Access in Taiwan, 1978–2014: Effects on Graduate Quality and Income Inequality.” Journal of Human Capital 11, no. 1 (Spring): 1–34. https://doi.org/10.1086/690235.
En hoe zit dat dan met een boek of een hoofdstuk?
Een verwijzing naar een boek bevat meestal:
Auteur(s), jaar van uitgave, de titel van het boek, de plaats van uitgave en de naam van de uitgever.
Een verwijzing naar een artikel/hoofdstuk uit een samengesteld boek (elk hoofdstuk een andere auteur onder redactie van één of meerdere personen, ook wel bundel of edited volume genoemd) bevat zowel gegevens over het specifieke hoofdstuk als over het boek als geheel. De gegevens van het specifieke hoofdstuk worden als eerste vermeld:
Auteur(s), jaar van uitgave, de titel van het hoofdstuk, het woordje 'In' gevolgd door de gegevens van het boek als geheel en meestal ook de paginanummers van het hoofdstuk.
NB. Een verwijzing naar een rapport herken je vaak aan de uitgevende instantie, bijvoorbeeld een overheidsdienst, een belangenvereniging of een bedrijf. Rapporten mag je in deze opdracht niet gebruiken als wetenschappelijke artikelen. Wel mag je ze gebruiken als bronnen in de inleiding van je paper om de probleemstelling te ondersteunen.
In module 1 van de online training Compass kun je hier verder mee oefenen.
Soms is het mogelijk om in de metadata, naast o.a. de titel en het abstract, ook al toegang te krijgen tot de literatuurlijst van een artikel, maar vaak zal je daarvoor het hele artikel moeten openen.
Wil je een online artikel of digitaal boek inzien of lezen, dan kun je als student van de Universiteit Utrecht op verschillende manieren direct toegang krijgen tot digitaal materiaal waar de bibliotheek een licentie voor heeft. Lees meer over deze verschillende opties op de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
Twee van deze opties worden hieronder uitgelicht: