Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Scopus: Voor onderzoekers

Meer weten

Scopus als citatieindex

Scopus is een behalve een interdisciplinaire zoekmachine ook een citatie index. Je kunt alle artikelen opzoeken die in een artikel worden geciteerd (in de literatuurlijst) of je kunt op zoek naar artikelen die een bepaald werk of werk van een bepaalde auteur citeren (cited by). Je kunt ook bekijken hoe vaak je eigen artikelen geciteerd worden. Een handig hulpmiddel hierbij is de H-index. Het is mogelijk om een attendering te ontvangen wanneer iemand een artikel van jou citeert.

Auteursprofielen

Ben je op zoek naar je eigen H-index of wil je weten hoe vaak je geciteerd wordt in Scopus?

  1. Kies dan voor de optie  'Authors' op de startpagina en vul je eigen gegevens in, klik op 'Search'.
  2. Klik in het scherm met de resultaten op jouw naam. Je komt dan in je author profile met daarin allerlei informatie, zoals het aantal citaties, wie je co-auteurs waren, aan welke  onderwerpsgebieden je hebt bijgedragen en wat je H-index is. Kies voor 'View h-graph' voor een visualisatie.
  3. Je kunt op deze pagina ook je profiel aanpassen en alerts instellen.
  4. Klik op 'View all metrics' voor nog meer informatie.
  5. Klik op 'Analyze author profile', voor taartdiagrammen, grafieken en lijstjes. 
  6. Klik op 'Citation overview' voor een mooi overzicht van je publicaties en de daarbijhorende citaties.
  7. Auteursprofielen worden door Scopus gegenereerd op basis van de gegevens uit de database en kunnen niet door gebruikers worden aangepast. Als wijzigingen nodig zijn stuur dan een verzoek via de Author Feedback Wizard. Als je publicaties wilt laten toevoegen bekijk dan de opties bij How do I request to add a missing document?.

Let op! Bij het berekenen van metrics gaat Scopus niet verder terug dan 1995.

Researcher discovery

Ben je op zoek naar onderzoekers op bepaalde gebieden, maak dan gebruik van de optie 'Researcher Discovery' op de startpagina van Scopus.
Zoek op een bepaald onderwerp en filter in de resultatenlijst op jaar, land en/of organisatie, 
Voor meer informatie kun je terecht op de helppagina Researcher Discovery FAQ.

Organisatieprofielen

Wil je meer weten over een bepaalde organisatie, maak dan gebruik van de optie 'Organizations' op de startpagina van Scopus.
Voorbeeld: type in de zoekbalk 'Utrecht 'en klik op de pijl. Kies dan voor 'Universiteit Utrecht' en/of 'University Medical Center Utrecht', of een van de andere opties.

In het daaropvolgende organisatieprofiel vind je onder andere informatie over documenten, auteurs, samenwerkingsverbanden en hoe de organisatie bijdraagt aan de Sustainable Development Goals.

Informatie elders

Meer multidisciplinaire zoeksystemen met citatie-informatie