In Journal Citation Reports staan kwantitatieve gegevens (gebaseerd op de inhoud van Web of Science) over tijdschriften: aantal artikelen, aantal citaties, impact factors en meer. Elk jaar in juni komen de gegevens over het voorgaande jaar beschikbaar.
De Journal Citation Reports zijn alleen beschikbaar voor de Sciences en Social Sciences. Je kunt een aantal disciplines uit de Humanities onder Social Sciences terugvinden.
In Web of Science: klik op de titel van het artikel en in het tijdschriftgedeelte onder de samenvatting vind je informatie over het brontijdschrift, bijvoorbeeld de journal ranking en Impact Factor.
Wil je weten door wie of in welk artikel jouw werk wordt geciteerd?
Je kunt je H-index in Web of Science vinden via de Researchers zoekoptie.
Zoek je op naam, let er dan wel goed op dat je alle naamvarianten meeneemt. Of zoek met een author identifier zoals jouw ORCiD of Web of Science ResearcherID. Je kunt in een volgend scherm nog auteursrecords samenvoegen (view as combined record).
De H-index wordt als volgt berekend: het is de grootste h waarvoor geldt dat er h publicaties zijn die allemaal minimaal h keer geciteerd worden. Bijvoorbeeld: een autuer heeft 5 publicaties met van hoog naar laag 9, 7, 6, 2, en 1 citaties, dan is de h-index van deze auteur 3, want hij/zij heeft3 publicaties met 3 of meer citaties maar niet 4 publicaties met 4 of meer citaties (source: Wikipedia).
Hiermee geeft de H-index in één getal een indruk van de mate waarin je werk geciteerd wordt én hoeveel je gepubliceerd hebt. H-indexen van beginnende onderzoekers zijn dus altijd laag, zelfs als zij een paar zeer veel geciteerde artikelen hebben geschreven. Je H-index kan nooit dalen, ook al publiceer je niet meer.
Een H-index is relatief. Wat in het ene vakgebied een lage score is, kan in een ander gebied hoog zijn. Een H-index zegt pas iets wanneer je het vergelijkt met die van vakgenoten.
Een H-index wordt Scopus en met behulp van Google Scholar. H-indexen uit verschillende databases zijn dus niet onderling vergelijkbaar!
bepaald door de inhoud van de zoekmachine. Bij Web of Science is de dekking niet voor elk vakgebied even goed. Voor een vollediger overzicht moet je jouw H-index daarom ook bekijken in bijvoorbeeldDe Author Impact Beamplots (te bereiken via zoeken op Researcher) visualiseren het bereik van de publicatie- en citatie-impact van een auteur/onderzoeker gedurende langere tijd. De data waarmee wordt gewerkt is genormaliseerd en ook worden periodes waarin minder wordt gepubliceerd in deze beamplots ondervangen.
Een Web of Science ResearcherID (nu op Publons) is een unieke identifier die een connectie legt tussen jou en jouw publicaties op het Web of Science. Het voorkomt problemen met verschillende naamweergaven bij auteurs en zorgt voor een correcte toeschrijving van publicaties op het Web of Science.
Een ResearcherID kan ook linken naar je ORCiD.
Een ORCID iD biedt je een persoonlijke digitale identifier waarmee je naam automatisch gekoppeld wordt aan jouw publicaties en professionele profiel. Gebruik je ORCiD bij het aanvragen van subsidies of het indienen van een publicatie. Dat zorgt ervoor dat jouw publicaties zichtbaar zijn en jij erkenning krijgt voor jouw bijdragen aan de wetenschap.
Als je meer wilt weten over de voordelen van een ORCiD en hoe je er eentje verkrijgt, ga dan naar de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
Je kunt je publicaties vanuit ResearcherID importeren in je ORCiD en vice versa (zie voor hulp bijvoorbeeld deze libguide pagina).