Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Referentiebeheer: EndNote

Libguide Referentiebeheer, incl. EndNote, RefWorks, Mendeley en Zotero

Endnote

EndNote is een programma dat je helpt bij het verzamelen, organiseren, citeren en delen van verwijzingen (=referenties) naar - en vaak ook de full text van - bronnen (artikelen, boeken, data etc). Vanwege de snelheid en geavanceerde opties is EndNote speciaal geschikt voor het verwerken van grote aantallen publicaties in systematic reviews.

Voor EndNote is een licentie beschikbaar via de Universiteit Utrecht. EndNote kan geïnstalleerd worden op Windows en Mac, maar is niet beschikbaar voor Linux.

Source: Clarivate EndNote LibGuide, https://clarivate.libguides.com/endnote_training/users/enx9

EndNote Support:

EndNote is via een licentie gratis beschikbaar voor medewerkers en studenten.

  • UU-medewerkers:
    Zie de informatie op het UU intranet (onder Referentiemanagement).
  • UMCU-medewerkers:
    Als je EndNote wilt installeren neem dan contact op met de UMCU Helpdesk. Zie de Informatie op het UMCU intranet.
  • UU-studenten:
    EndNote is alleen beschikbaar via MyWorkplace.

Bij het installeren van EndNote wordt niet alleen het programma Endnote geïnstalleerd, maar ook aan jouw tekstverwerkingsprogramma toegevoegd.

Aan de slag:

  1. Onder Edit>Preferences kun je je instellingen wijzigen. Vul in ieder geval bij "Find Full Text" de volgende gegevens in om het toevoegen van full text van publicaties te verbeteren:
    1. OpenURLPath: https://utrechtuniversity.on.worldcat.org/atoztitles/link
    2. Authenticate With: https://login.proxy.library.uu.nl
  2. Maak een "bibliotheek" in Endnote via File>New. Sla deze niet op in Dropbox, Google Drive of andere Cloud Services maar op je computer of netwerkschijf.
  3. Bedenk goed hoe je zorgt voor een goede backup (zie synchroniseren en exporteren).

Tips & tricks

  • Heb je problemen met het installeren van EndNote, neem contact op met de helpdesk van UU ITS
  • Zie je geen Write While You Write tool in Word, kijk dan eerst op Clarivate EndNote Support voor Cite While You Write.
  • Je kunt meerdere libraries maken in Endnote om je projecten te scheiden. Bedenk wel, er kan maar één library gesynchroniseerd worden met je online EndNote account.

 

Er zijn drie manieren om literatuur toe te voegen aan EndNote

Optie 1: vanuit de bron zelf

Als je online een artikel vindt, dan kun je de titelgegevens en (vaak) de full text direct opslaan in EndNote met EndNote Click. Wanneer deze extensie een artikel herkent op een website dan verschijnt onderstaande knop in beeld. Klik je op die knop, dan ga je naar de EndNote Click Locker, waar je een optie Push to EndNote account vindt.

EndNote Click is beschibaar voor Chrome, Edge en Firefox. Volg de stappen in de installatiegids.

 

Optie 2: importeren vanuit een database of zoekmachine

Je kunt zoekresultaten exporteren uit een zoekmachine (PubMed, Scopus etc.) en vervolgens importeren in EndNote. Dit doe je bijvoorbeeld bij het systematisch verzamelen van literatuur over een onderwerp.

  1. Exporteer je zoekresultaten. De opties verschillen per zoekmachine, je vindt deze bijvoorbeeld onder export, send to of citation manager. Sla het bestand op als .ris- of bibtex-bestand.
  2. Importeer bovenstaand bestand in EndNote via File > Import.
    Let daarbij op dat de import option goed gekozen is (voor veel zoekmachine bestaat een aparte importfilter) en geef aan wat je met dubbele titels wilt doen.

Kijk verder bij tips&tricks voor informatie over de belangrijkste zoekmachines.

Optie 3: handmatig

Als andere opties niet beschikbaar zijn, dan kun je ook bronnen met de hand toevoegen.
Ga in EndNote naar Reference > New Reference of klik op de knop 

Tips & tricks

  • Hieronder vind je de instellingen die je moet kiezen voor de belangrijkste zoekmachines:
Zoekmachine Exportfunctie bestandstype importfilter EndNote Opmerking
PubMed Send to > Citation Manager .nbib PubMed (NLM)  
Scopus Export RIS format Scopus Kies bij export naast citation information in ieder geval ook abstracts!
Web of Science Export > Export to Endnote Desktop .ciw - Open het .ciw bestand en de referenties worden automatisch in Endnote geImporteerd.
PsycInfo        

 

Organiseren van je bibliotheek

  • In het linkermenu vind je groups: Dit zijn groepen/mappen binnen een library, eventueel te ordenen in subgroepjes. Referenties kunnen in meerdere groepen worden opgenomen. Ook kun je Smart Groups maken waar alle referenties aan worden toegevoegd die aan bepaalde criteria voldoen (alle referenties na 20xx, alle referenties met trefwoord X etc.).

Eigen informatie toevoegen aan referenties

Dubbelklik op een referentie om deze te bewerken.

  • keywords: dit veld bevat vaak al trefwoorden die meekomen als je een titel importeert. Je kunt deze wijzigen/verwijderen toevoegen.
  • research notes: in dit veld kun je je eigen opmerkingen plaatsen bij een referentie. Het veld notes is hiervoor minder geschikt, deze bevat vaak al informatie die mee is gekomen bij het toevoegen van de referentie aan je bibliotheek..

Automatisch informatie aanvullen en full text toevoegen.

  • Niet alle referenties die je toevoegt zijn compleet of up-to-date. Je kunt eenvoudig je literatuurverwijzingen verbeteren. Selecteer alle titels die je wilt updaten en ga naar References > Find Reference Updates. 
  • Je kunt EndNote laten zoeken naar de full-text van publicaties en deze aan jouw bibliotheek toevoegen. Ga naar References > Find Full Text.

 

EndNote biedt verschillende mogelijkheden om titels te ondubbelen. Het is daarbij van belang de juiste instellingen te kiezen.

Instellingen

Onder Edit > Preferences > Duplicates kun je instellen op basis van welke gegevens Endnote titels moet ontdubbelen. Je kunt verschillende keren ontdubbelen, met verschillende instellingen.

  • Kies standaard voor "Ignore spacing and punctuation"
  • Author, Year, Title, Secondary Title (Journal)
    Betrouwbare optie, waarmee je zonder controle kunt ontdubbelen.Werkt het beste in combinatie met een tijdschriftenlijst (tips&tricks)
  • Author, Year, Title, Pages
    Betrouwbare optie, waarmee je zonder controle kunt ontdubbelen. Maar werkt niet wanneer er sprake is van verschillen in paginanotatie
  • Author, Year, Title
    Met deze optie worden de meeste duplicaten gevonden, maar bestaat ook het risico dat publicaties ten onrechte als duplicaat worden aangeduid. Daarom het beste als laatste optie gecontroleerd toe te passen 

Ontdubbelen, gecontroleerd

Ga naar References > Find Duplicates om duplicaten in EndNote te vinden. Endnote toont één voor één de sets met dubbele titels en laat je kiezen welke je wilt behouden.

 

Ontdubbelen, automatisch

Ga naar References > Find Duplicates om duplicaten in Endnote te vinden. Endnote toont de eerste dubbele set van titels.

  • Kies nu voor cancel.
  • Je ziet nu in de map met duplicaten dat alle tweede (of meer) versies van een publicatie zijn geselecteerd.
  • Klik op delete om de geselecteerde referenties te verwijderen

 

Ontdubbelen, bij importeren

Je kunt bij het importeren van een set publicaties uit een database al aangeven of je dubbele titels wilt importeren. Je hebt de keuze uit:

  • import all
  • discard duplicates
  • import into duplicates library

Ook dit is een vorm van automatisch, ongecontroleerd ontdubbelen

Ontdubbelen in Endote (versie X7, maar vergelijkbaar met versie X9)

 

 

 

 

 

 

 

Cite While You Write voor Word

EndNote biedt Cite While You Write (CWYW) voor Word. Met deze invoegtoepassing voeg je eenvoudig literatuurverwijzingen toe aan je tekst en genereer je automatisch een literatuurlijst van de gebruikte bronnen.
Deze optie is automatisch toegevoegd aan Word bij het installeren van Endnote (zie EndNote installeren)

Zie voor meer informatie deze video's.

Literatuurlijst maken

Ook zonder Cite While You Write kun je een literatuurlijst maken.

  • Selecteer de publicaties die je in een literatuurlijst wilt opnemen
  • Ga naar File > Export
  • Kies als bestandstype rich text format (*rtf) en kies de gewenst output style (APA, Chicago, Vancouver, MLA en vele andere)

 

Tips & tricks

Je kunt je EndNote Library delen met maximaal 100 personen en hen rechten geven om deze alleen te bekijken of zelfs te bewerken.

  • Je kunt alleen de EndNote Library delen die je synchroniseert met je online account. Werk je met verschillende libraries dan kun je dus maar één van die libraries delen.
  • Je kunt ook een deel van je EndNote library delen door een groep te maken en deze te delen. Klik met je rechtermuisknop op de groep en kies voor Share Group. Voor meer  informatie zie deze video

Het is ook mogelijk om iemand een kopie van je EndNote library te sturen, zoals die op je computer is opgeslagen. Maar dit werkt alleen als je alle mappen/bestanden stuurt die bij jouw bibliotheek horen. Zie synchronisatie en backup maken voor meer uitleg.

 

Synchroniseren

Je kunt je EndNote Library synchroniseren met een online account. Voordelen zijn:

  • Je hebt automatisch een backup van je EndNote Library
  • Je kunt anderen toegang geven tot je EndNote Library (Samenwerken en delen)
  • Je kunt referenties ook vanaf een andere computer bekijken.

Exporteren

Biedt synchronisatie onvoldoende zekerheid, wil je een kopie van je bibliotheek archiveren of delen, wil je overstappen op een andere referentietool, dan heb je een aantal mogelijkheden.

  • Exporteer je referenties via file>export. Kies voor file type: txt en voor output style Refman (ris) export.
    Je exporteert alleen titelbeschrijvingen met links, trefwoorden etc.. De bijlagen (bijv. de pdf's) en je groepenstructuur gaan verloren.
    Dit bestand is met iedere andere referentietool te openen.
  • Exporteer je bibliotheek als compressed library via file>compressed library.
    Je exporteert je voledige EndNote library, inclusief bijlagen en groepenstructuur
    Dit bestand is alleen te openen met EndNote (versie X en later)