Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Culturele Antropologie; Wetenschappelijk Schrijven: Opdracht 1

Tijd

De aangegeven tijdsduur bij de opdrachten is een indicatie. De ene opdracht kan meer tijd vragen dan een andere. Probeer niet te lang bij een opdracht te blijven hangen. De kans bestaat dan dat je niet alles in het practicum kunt oefenen. 

opdracht 1: artikelen zoeken via citaties (ca. 20 min.)

In deze opdracht gaan jullie op zoek naar 1 of meer artikelen die jullie vinden op basis van de thema-artikelen die jullie hebben gekregen.

A. Kies een (of meerdere als de eerste niets oplevert) van de artikelen uit de meegeleverde lijst en zoek die op in Google Scholar. Klik dan op de optie cited by/geciteerd door. Bekijk de lijst met citerende artikelen en kies een (mogelijk) geschikte bron. Voeg deze vervolgens toe aan je Zotero map.

B. Heb je een (heel) recent artikel in de lijst staan? Dan is de kans aanwezig dat het artikel nog niet of maar heel weinig geciteerd is. Zoek dan terug in de tijd naar oudere bronnen via de literatuurlijst /referentielijst. Soms staat die al onder het abstract, soms moet je hiervoor naar het artikel zelf (helemaal onderaan). Vind je hier een geschikte bron? Voeg die dan ook toe aan je map in Zotero.

NB om referenties te kunnen importeren moet je wel Zotero open hebben staan.

Hoe herken je een artikel in een literatuurlijst

Hoe kun je nu zien of een bron een artikel is?

Een verwijzing naar een tijdschriftartikel bevat meestal:
Auteur(s), de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift waarin het artikel is gepubliceerd en daarnaast het jaar van uitgave en de jaargang en/of aflevering en meestal ook paginering en in geval van een online artikel een doi (digital object identifier).

Voorbeeld:
Keng, Shao-Hsun, Chun-Hung Lin, and Peter F. Orazem. 2017. “Expanding College Access in Taiwan, 1978–2014: Effects on Graduate Quality and Income Inequality.” Journal of Human Capital 11, no. 1 (Spring): 1–34. https://doi.org/10.1086/690235.

 

Voor boeken en hoofdstukken zie de pagina over boeken in deze libguide.

Vanuit Google Scholar naar de full text

Er zijn verschillende manieren om in Google Scholar bij de full text van een artikel te komen. Probeer wat in jouw geval werkt.

Boven de beschrijving:

  • Klik op de titel

Naast de beschrijving in de rechterkolom:

  • Klik op de PDF/HTML-link of de Fulltext @ UBUlink

Onder de beschrijving:

  • Check op de aanwezigheid van de Full View link of de UBUlink via de blauwe regel met links onderaan, klik op het >> icoontje (mouseover: 'meer')
  • Check ook “Alle x versies”. Hiermee kun je andere versies van het artikel zichtbaar maken.

gebruik de UBUlink om vanuit Google Scholar naar de full text te gaan. De UBU link vind je meestal rechts naast de omschrijving van de bron, soms onder het knopje All n versions/alle n versies

eenenkele keer vind je de UBUlink in Google Scholar door op het  icoontje van de twee pijltjes te klikken, helemaal rechts onder de titelbeschrijving. Hier vind je ook de library search/zoek in bibliotheek optie die je kunt gebruiken voor boeken/e-books

  • Gebruik voor e-books, de optie Library Search (instellingen > bibliotheeklinks > Open WorldCat - In bibliotheek zoeken) om te checken of het boek beschikbaar is in de bibliotheek van de Universiteit Utrecht.

 

NB. Als er al een directe [PDF], [DOC] of [HTML] link naar de full text is toont Google Scholar de UBUlink niet altijd, maar die heb je dan ook niet nodig.

extra opdracht

Wil je het verschil zien in importeren vanuit een artikel zelf of vanuit een zoekmachine zoals Google Scholar?
Zoek dan eens de volgende titel in Google Scholar: 
Adolescent Male Bullies, Victims, and Bully-Victims: A Comparison of Psychosocial and Behavioral Characteristics.

Zet dit artikel in je Zotero map via de Zotero Connector linksboven aan je scherm. Open het artikel daarna via de html link van het OUP en importeer het artikel dan vanuit de geopende webpagina (optie 1). Bekijk vervolgens de verschillen in meegekomen informatie.

zoeken op basis van een bekende bron

Sneeuwbalmethode: je zoekt op basis van een geschikte publicatie die je al gevonden hebt. Bijvoorbeeld andere publicaties van diezelfde auteur, of je zoekt naar andere bronnen via de literatuurlijst van een artikel (auteurs maken namelijk gebruik van andere publicaties als bron voor hun eigen werk, die bronnen worden dan vermeld in de literatuurlijst/bibliografie van de nieuwe publicatie). Met het zoeken naar referenties in een literatuurlijst ga je terug in de tijd naar oudere publicaties. De literatuurlijst vind je meestal onderaan in de full text van het artikel.

GoogleScholar-to-fulltext. Use the UBUlink on the right side of the article description in Google Scholar

Citatiezoeken: ook hierbij zoek je op basis van een geschikte publicatie die je al gevonden hebt. Nu ga je kijken of deze publicatie door anderen geciteerd is. Bekijk de gevonden bronnen om te zien of ze voor jou relevant zijn. In dat geval kan je ook bij deze bronnen weer op zoek gaan naar citerende publicaties. Gebruik bij deze methode een citatiedatabase zoals Web of Science of Scopus of zoek in Google Scholar. Met deze methode ga je vooruit in de tijd naar nieuwere artikelen. Hou er wel rekening mee dat een recent gepubliceerd artikel mogelijk nog geen of weinig citaties heeft.

GoogleScholar-geciteerd door. Gebruik de 'geciteerd door' of de 'cited by' link onder de beschrijving van de bron

toevoegen aan Zotero

Let op! Om referenties te kunnen importeren moet je Zotero open hebben staan!

Optie 1: vanuit de bron zelf

Als je online een artikel vindt, dan kun je de titelgegevens en (vaak) de full text opslaan met de Zotero browser extensie. Doe dit bij voorkeur vanuit het artikel zelf, dan neem je de meeste informatie (zoals samenvatting en keywords) mee.

Zotero icon connector, te vinden in de rechterbovenhoek van je scherm, naast je favorieten

Zotero connector, vanuit een artikel,  rechterbovenhoek van je scherm

 

Optie 2: vanuit een database of zoekmachine

Als je literatuur zoekt in een zoekmachine (Google Scholar, Web of Science, Scopus etc.) dan kun je ook de resultaten opslaan in Zotero met de browser extensie. Selecteer de publicaties die je wilt importeren in Zotero. Let op! Alleen als er een directe link naar een pdf in de bron aanwezig is, gaat deze automatisch mee naar Zotero. In onderstaand plaatje is dat alleen bij de eerste twee titels het geval. Wees je er ook van bewust dat je vanuit Google Scholar niet altijd de volledige titelgegevens meekrijgt. Controleer deze daarom altijd in Zotero.

Zotero connector icon in Google Scholar, rechtsboven in je scherm, om te kunnen selecteren uit de resultatenlijst

NB. Komt een pdf niet direct mee, maar heb je die wel of vind je er later nog een? Sla de pdf dan eerst op op je computer en sleep de pdf dan naar de juiste plek. Je kunt ook een pdf toevoegen aan je (geselecteerde) item met behulp van het paperclipicoontje in de grijze balk bovenaan de pagina (Attach stored copy of file) paperclip icon uit Zotero om pdf toe te voegen