Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Bibliotheekvaardigheden UvH graduates, scriptie en premasters: Is een tijdschrift beschikbaar?

De snelle manier

In veel  van de zoeksystemen van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, staat bij verwijzingen een knop               . Hiermee is snel te controleren of de tekst van deze bron deel uitmaakt van het Utrechtse bezit, in papieren of digitale vorm.

Zonder UBU-link wordt het handmatig zoeken. Hiernaast staan twee manieren beschreven om de beschikbaarheid van tijdschriften te controleren.

Beschikbaarheid van digitale tijdschriften van de UU

In het overzicht Digitale Tijdschriften zijn alle beschikbare digitale tijdschriften van de Universiteitsbibliotheek Utrecht te vinden. Je kunt met de ze interface niet goed zoeken naar tijdschriftartikelen. Het gaat vooral om het zoeken op tijdschriften: met een bekende titel of ter verkenning van tijdschriften op een bepaald onderwerp.

 • titel (beginwoord of woord uit de titel)
 • vakgebied (´Subject´)

Je kunt per tijdschrift zien welke jaren beschikbaar zijn.
Doorklikken op de titel leidt naar de interface van  de uitgever, met alle beschikbare afleveringen.

Beschikbaarheid van papieren tijdschriften van de UU

Vooral oudere jaargangen, en vooral van bijv. Nederlandstalige tijdschriften, zijn vaak nog uitsluitend op papier te krijgen. Daarom is het aan te raden om naast de lijst digitale tijdschriften ook de titel op te zoeken in WorldCat met de filter van Universiteitsbibliotheek Utrecht aangevinkt.
Recente jaargangen van tijdschriften zijn niet uitleenbaar maar ter plekke in de UB locaties te raadplegen. Oudere jaargangen zijn aan te vragen uit het depot via WorldCat en kunnen worden geleend of ter plekke ingezien worden.