Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training RGL Inleiding Europees Recht 2020-2021: literatuur

Zoeken en vinden van Europese regelgeving, jurisprudentie en literatuur

Waar vind je literatuur over Europees Recht?

Literatuur over Europees Recht vind je in of via verschillende zoeksystemen.
Welk zoeksysteem je kiest is afhankelijk van de bibliografische gegevens (zoals auteur, titel, jaar) die je al hebt.

Heb je alle benodigde bibliografische gegevens bij de hand? Zoek dan in:

 • Digitale Tijdschriften UU: hier vind je de volledige tekst van artikelen uit digitale tijdschriften waarop de Universiteitsbibliotheek Utrecht is geabonneerd. Toelichting.
 • WorldCat; hier vind je de toegang tot e-books en andere digitale publicaties waarop de UU geabonneerd is. Ook vind je de vindplaats in de bibliotheek (signatuur) van gedrukte boeken en de vindplaats in de bibliotheek van gedrukte tijdschriften. Verder vind je de literatuur die in andere Nederlandse bibliotheken aanwezig is. Toelichting.
 • Google Scholar (met UBUlink): hier vind je de volledige tekst van digitale publicaties en bibliografische gegevens van literatuur. Toelichting.


Heb je geen of weinig bibliografische gegevens bij de hand of zoek je op onderwerp? Zoek dan in:

 • Find-eR: hier vind je referenties en samenvattingen van literatuur geselecteerd door de bibliotheek van de Europese Commissie, in alle EU talen. Kijk daarna of de gevonden literatuur in Utrecht is (vind boeken in WorldCat en tijdschrijften in de Digitale Tijdschriften UU). Toelichting.
 • Google Scholar (met UBUlink): hier vind je de volledige tekst van digitale publicaties en bibliografische gegevens van literatuur, wetenschappelijk, wereldwijd. Met de UBUlink kun je naar het volledige  artikel. Toelichting.
 • Rechtsorde of Legal Intelligence: voor de combinatie van wetgeving, jurisprudentie en literatuur. Vaak fulltekst en Nederlandstalig.Toelichting.
 • WorldCat; voor in Nederland aanwezige literatuur (Universiteitsbibliotheek Utrecht en andere bibliotheken). Toelichting.

Zoeken in Find-eR

Find-eR is de zoekmachine waarmee je in het papieren en elektronische bezit van de bibliotheken van de Europese Commissie kunt zoeken.

Toelichting Digitale Tijdschriften UU

Gebruik de bibliografische gegevens: kopieer simpelweg de titel van het tijdschrift in de tijdschriftenlijst (digitale tijdschriften). Staat het tijdschrift niet in de lijst, kopieer dan de titel van het tijdschrift in de zoekbalk van de WorldCat (boeken en gedrukte tijdschriften).

 De Digitale Tijdschriftenlijst toont de UBU-link.

Toelichting WorldCat (Catalogus UU)

Gebruik de bibliografische gegevens: Kopieer simpelweg de gevonden titel in WorldCat (boeken en gedrukte tijdschriften). Zoek je een tijdschrift dat niet in WorldCat genoemd wordt? Zoek dan op titel van het tijdschrift in de tijdschriftenlijst (digitale tijdschriften).

Let op: WorldCat bevat niet alle titels van afzonderlijke artikelen! Zoek eventueel op de titel van het tijdschrift waarin een artikel is verschenen.

Voor WorldCat is er een speciale LibGuide WorldCat LibGuide Boeken Zoeken

Voor meer informatie over Boeken Zoeken ga naar de Libguide Zoekstrategie>Waar zoek ik boeken  

Toelichting Google Scholar (met UBU-link)

Heb je bibliografische gegevens: kopieer titel en auteur en tijdschrfttitel in de zoekbalk. Plaats de titel tussen dubbele aanhalingstekens.

Zoek je op onderwerp: gebruik relevante zoektermen (denk ook aan de subject headings uit Find-eR)

Google Scholar toont de UBU-link (mits je Google Scholar opent vanaf de website van de UB of de settings aanpast)

Voor Google Scholar (met UBU link) is er een speciale LibGuide Google Scholar LibGuide Google Scholar

Legal intelligence

Met Legal Intellligence kunt u zoeken in vrijwel alle digitale beschikbare Nederlandse juridische tijdschriften, wet- en regelgeving en jurisprudentie.
Via attendering kun je per email op de hoogte gehouden van nieuwe literatuur op basis van je zoekopdracht of de inhoud
van nieuwe tijdschriftafleveringen.
Met Dossiers kun je gevonden literatuur opslaan.
Kijk voor alle mogelijkheden en uitleg bij Help.
 
 

Rechtsorde

Rechtsorde

Met Rechtsorde kun je vrijwel alle  digitaal beschikbare Nederlandse juridische tijdschriften, wetgeving en jurisprudentie vinden.
Met "Attendering instellen" (te zien na een zoekactie) kun je per email op de hoogte gehouden worden van nieuwe literatuur op basis van je zoekopdracht.
Resultaten van je zoekacties kun je opslaan in een leeslijst. Klik daarvoor op 
 

 

UBUlink: beschikbaarheid van digitale publicaties

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBUlink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van digitale publicaties via de universiteitsbibliotheek. De UBUlink verschijnt soms in de vorm van een gele knop, maar kan ook een tekstlink zijn.

Meer weten over alle vormen van toegang tot digitale publicaties? Ga naar de pagina Online Toegang.

Ebooks

Bureau voor Publicaties van de Europese UnieHet Bureau voor publicaties van de Europese Unie is de online boekwinkel en het archief van publicaties van de Europese Unie. Je vindt hier publicaties over alle beleidsterreinen van de EU instellingen. Deze publicaties zijn meestal gratis te downloaden.

Handboeken

 • Hans Smit & Peter Herzog, Smit & Herzog on the law of the European Union, Continually Updated Resource (print)
 • Paul Craig & Gráinne de Búrca, ‘EU Law : text, cases, materials’, 7th ed., NewYork: OUP, 2020 (print)
 • Damian Chalmers & Gareth Davies, Giorgio Monti, ‘European Union Law’, 4th ed., Cambridge: CUP, 2019 (print)
 • Catherine Barnard & Steve Peers, ‘European Union Law’, 3rd ed., Oxford: OUP, 2020 (print)
 • Eijsbouts, W. T, J. H Jans, Sacha Prechal, Annette Schrauwen, and Linda Senden, eds. Europees Recht - Algemeen Deel. 6e dr., Zutphen: Europa Law Publishing, 2020.
 • Gronden, J. W. van de, Jasper Krommendijk, A Looijestijn-Clearie, Simon Tans, and Henri de Waele. Kern Van Het Europees Recht. 2e dr., Boom Juridische Studieboeken. Den Haag: Boom juridisch, 2021.