Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Bijzonder Materiaal: Bladmuziek

Introductie bladmuziek

In deze LibGuide vind je informatie over het zoeken naar bladmuziek, in de collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht maar ook elders. 

De uitleg is primair gericht op het zoeken naar bladmuziek voor wetenschappelijk onderzoek, en in mindere mate op het zoeken naar bladmuziek voor bepaalde bezettingen en gelegenheden.

 

Zoeken naar digitale bladmuziek

Digitaal beschikbare bladmuziek is met name bladmuziek waarop geen copyright rust, d.w.z. meestal werken of uitgaves van 70 jaar of ouder. 

LET OP: Deze oudere bladmuziekuitgaven beantwoorden lang niet altijd aan de actuele wetenschappelijke inzichten. Je vindt in de collectie Muziekwetenschap wel de nieuwste aan de huidige wetenschappelijke inzichten beantwoordende bladmuziekuitgaven.

Belangrijke bestanden zijn:

Zoeken in WorldCat

In WorldCat kun je zoeken naar bladmuziek in de Universiteitsbibliotheek Utrecht, maar ook naar bladmuziek in andere bibliotheken. Je hebt meerdere manieren om te zoeken naar bladmuziek.

Gebruik je de zoekbalk in het beginscherm en krijg je een lijst met resultaten (titels), dan kun je vervolgens in de linkerkolom bij “Format” kiezen voor “Musical score”.

Wil je weten wat er in de Universiteitsbibliotheek Utrecht aanwezig is? Kies dan bij “Library” voor “Utrecht University Library”. Zorg er daarbij voor dat het vinkje “Group related editions” uit staat. Je houdt nu het materiaal in de Universiteitsbibliotheek Utrecht over. Wil je meer informatie over een titel? Klik dan op de titels en vervolgens op “Description”. 

Wil je weten wat er in Nederland aanwezig is? Kies dan bij "Library" voor "Libraries in The Netherlands". Om te weten in welke bibliotheek een bepaalde titel zich bevindt klik je op de betreffende titel, en vervolgens op Availability.  

Je kunt ook kiezen voor de optie Advanced Search en vervolgens op dezelfde manier je zoekresultaten inperken.

 

Uitgebreide zoekhulp bij het zoeken naar bladmuziek uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht is te vinden in Meer weten.

Hoe staat de bladmuziek in de kast?

De bladmuziek is geordend naar vorm.

Signatuur  
Pa 4 Grote partituur
Pa 8 Kleine partituur ("zakpartituur")
Kam Kamermuziek
Klav Klaviermuziek
Klav obl Klaviermuziek oblong
Kl uittr Klavieruittreksel
Zg Zang
Serie Overzichtswerken per componist, genre of tijdsperiode

Oudere en minder gebruikte boeken en papieren worden bewaard in het depot en kan je aanvragen.

Zoeken van digitale bladmuziek per componist

  • Beethoven-Haus Bonn: digitales Archiv  Bevat o.a. reproducties van de muziekautografen.
  • Bach Digital Bevat o.a. reproducties van de muziekautografen.
  • Digitaler Notenschrank  Autografen en gescande oude edities van alle opusnummers van Johannes Brahms.
  • GreatBach  De volledige werken als PDF-bestanden. Veel alt- en tenorsleutels. Bij de cantates zijn alleen klavieruittreksels beschikbaar, niet de orkestpartijen. Via de "W'" op de beginpagina kom je bij de werkenlijst.
  • Händel-Haus Halle Bevat manuscripten, drukken en literatuur.
  • Mozart's letters Viertalige editie van de brieven.
  • Muziekmanuscripten van Alphons Diepenbrock  Alle autografen uit de collectie van het Nederlands Muziek Instituut, gedigitaliseerd in het kader van het project Het Geheugen van Nederland.
  • Mendelssohns Werke de door Julius Rietz tussen 1874 en 1877 bij Breitkopf & Härtel uitgegeven Gesamtausgabe.
  • NMA Online Neue Mozart-Ausgabe, ca. 125 banden
  • Robert Schumann's Werke De door Clara Schumann en Johannes Brahms tussen 1879 en 1893 bij Breitkopf & Härtel uitgegeven Gesamtausgabe.
  • Schubert-Autographe Bevat reproducties van meer dan 500 muziekautografen en brieven.

Niet gevonden in WorldCat

Niet alle bibliotheken zijn opgenomen in WorldCat. Een belangrijke Nederlandse muziekbibliotheek die ontbreekt in WorldCat is de (voormalige) Muziekbibliotheek van de Omroep. In deze bibliotheek bevindt zich o.a. het archief van arrangementen voor de Nederlandse omroepensembles vanaf ca. 1940. Helaas is deze bibliotheek op dit moment niet toegankelijk. De catalogus blijft echter beschikbaar en is een goed hulpmiddel om na te gaan of in andere Nederlandse  bibliotheken niet gevonden bladmuziek toch in Nederland aanwezig is.

Een deel van de collectie is gedigitaliseerd en beschikbaar via Muziekschatten

Hulpmiddelen bij het zoeken

Je kunt gebruik maken van thematische catalogi (zoals de oeuvrecatalogus van Johann Sebastian Bach met BWV nummers) om meer gegevens over een compositie te  vinden, bijvoorbeeld een opusnummer. Ook  in de Grove Music Online, onderdeel van de Oxford Music Online, wordt per componist een overzicht van works gegeven. Veel bladmuziek van minder bekende componisten is nooit in druk verschenen, maar bestaat alleen in handschrift. Je kunt vaak in Grove Music Online of RISM Online Catalogue of Musical Sources zien of er een gedrukte versie bestaat. Hierin worden ook vindplaatsen van de handschriften vermeld.