Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Literatuurmanagement: Tools gebruiken

Naar tools vergelijken

Starten met RefWorks, EndNote, Mendeley, of Zotero

Met behulp van de boxen rechts kun je snel aan de slag met één of meer van onderstaande literatuurbeheerprogramma's. Experimenteer met wat basismogelijkheden. Het duurt ongeveer 45 tot 75 minuten. Kies uit:

 1. RefWorks
 2. EndNote
 3. Mendeley
 4. Zotero

Aan de slag met RefWorks

Maak gebruik van de Handleiding RefWorks-3:

 • Onder SNEL-AAN-DE-SLAG doorloop je in een paar minuten de drie basale stappen van Aanmelden, Literatuur verzamelen, en In een tekst verwijzen naar literatuur. 
 • Gedetailleerde aanwijzingen voor verzamelen uit tientallen verschillende zoeksystemen
 • Instructie voor installatie van de invoegtoepassing Write-N-Cite in Word.
 • NB: de Libguide is nog in ontwikkeling; binnenkort worden o.a. diverse FAQs toegevoegd.

Aan de slag met Zotero

ZoteroA) Installatie

 1. Ga naar Zotero, klik op download now en download en installeer Zotero Standalone
 2. Ga terug naar de Zotero download pagina, scroll  helemaal naar beneden en installeer de bookmarklet in je browser. Zorg ervoor dat je favorieten zichtbaar zijn in je browser. Deze bookmarklet ondersteunt het makkelijk importeren van bibliografische gegevens.
 3. De Microsoft Word plugin wordt automatisch mee geinstalleerd. Er wordt in Word een extra tabblad zichtbaar "Zotero". Als dit niet zo is, kun je het alsnog installeren vanuit Zotero. Ga dan naar: Bewerken > Voorkeuren > Citeren > Tekstverwerkers. En installeer de add-on.
 4. Start Zotero Stand Alone, ga naar options|preferences en dan naar 'advanced', dan naar de tab met bestanden om een map te selecteren op je harde schijf waar je je pdf's opslaat/bewaart.
 5. Ook in de Bewerken > Voorkeuren op de 'zoek' tab, activeer PDF indexing om de full text van je pdf bestanden te doorzoeken.
 6. Om de  library lookup functionality (=UBUlink) te activeren, voer je de volgende url in (met het vraagteken maar zonder de aanhallingstekens): "http://sfx.library.uu.nl/utrecht?" onder: Bewerken > Voorkeuren > Geavanceerd  >openurl 

B) Importeren

 1. Ga naar Google Scholar, doe een zoekactie en importeer bibliografische gegevens met de bookmarklet ('save to Zotero') op de balk met favorieten; ga naar de Zotero desktop applicatie en synchroniseer (groene icoontje rechts bovenaan) om de referentie te bekijken.
 2. Ga naar Scopus,  doe een zoekactie en importeer bibliografische gegevens met de bookmarklet op de balk met favorieten
 3. Ga naar WorldCat, doe een zoekactie en importeer bibliografische gegevens met de bookmarklet op de balk met favorieten
 4. Vanuit een nieuwe zoekactie in Scopus ga je naar de full text van een paper en download je de tekst als pdf in de map op je harde schijf die je hebt ingesteld als je gelinkte (watch) map; daarna voeg je in Zotero een nieuwe referentie toe, met het groene +icoon, selecteer je de link naar het bestand en selecteer je het bestand op je harde schijf. Nu kun je de metadata van dat betreffende bestand toevoegen door rechts te klikken op de referentie in je bibliotheek en de optie te selecteren waarmee je de metadata krijgt.
 5. Zoek uit hoe je een referentie volledig handmatig kunt toevoegen (hoewel je hoopt dat zelden te hoeven doen natuurlijk)

C) Indelen, lezen, aantekeningen toevoegen

 1. .Bekijk eens wat je tot nu te hebt geïmporteerd/gedownload in je bibliotheek, klik rechts op My Library links bovenaan om een map aan te maken en begin desgewenst een indeling te maken.
 2. Selecteer een referentie in je bibliotheek via het venster rechts en voeg een tag/label toe.
 3. Dubbeklik op een item met full text in je bibliotheek om het te kunnen lezen in je pdf-lezer. Je kunt ook de aantekeningen optie gebruiken in de pdf-lezer.

D) Citeren

 1. Open Word
 2.  Schrijf zomaar een zin, zet je cursor halverwege en sla je document op.
 3. Via de Zotero functionaliteit op de add-ins pagina, citeer een publicatie uit je Zotero database (je moet zoeken naar een auteur of titelwoord, maar je kunt ook een lijst tevoorschijn halen door te klikken op het Z-icoon in het dialoogvenster en classic view te selecteren
 4. Plaats je cursor in de citatie in de tekst en klik op de button edit citation om een paginanummer toe te voegen.
 5. Stel een bibliografie samen met het bibliograaf-icoon
 6.  Switch naar een andere citatiestijl (bijv. APA of Chicago Style) en bekijk hoe je paper eruitziet in de nieuwe opmaak. Dit kun je doen met de "set Zotero doc prefs" icoon

Ondersteuning van Zotero zelf: https://www.zotero.org/support/

Aan de slag met Endnote

A) Installatie

 1. a (Voor de eerste keer installeren, op computers van de UU, alleen voor UU medewerkers): Zorg er als eerste voor dat alle Microsoft Office applicaties zijn afgesloten. Met behulp van het Windows Start menu ga je naar All programs UU-applications en klik je op "EndNote 18". Het installeren kan een tijdje duren. NB. Als je een laptop van de UU gebruikt, zorg er dan voor dat hij in het docking station staat of een bekabelde aansluiting heeft met het UU internet. NB2. Dit is niet mogelijk in computerzalen en in de bibliotheek. Daar zul je je eigen laptop moeten gebruiken of toegang tot Endnote moeten aanvragen via je IT-afdeling via MyWorkplace
 1. b (Eerste keer installeren, op je eigen Windows of Mac computer, alleen vooor UU medewerkers): volg de uitleg op het UU intranet (onder EndNote). Sluit alle applicaties van Microsoft Office voor installatie.
 1. c (Eerste keer installeren op UU computers, alleen voor UU studenten): Gebruik MyWorkplace.Start EndNote daar en ga verder met punt 3.
 1. d (Eerste keer installeren, op eigen laptop/PC etc. alleen voor studenten van de UUinstalleer MyWorkplace. Start EndNote daar en ga verder met punt 3
 2. Start de EndNote desktop applicatie vanuit het startmenu.
 3. Maak een EndNote Library aan door uit het menu te kiezen voor File | New en verzin een handige naam. Sla hem op op de harde schijf van de computer, een externe schijf of in de cloud (bv. in Dropbox of in SurfDrive) die je ook lokaal geïnstalleerd hebt. Hou er rekening mee dat EndNote zelf je aanraadt om alleen je harde schijf te gebruiken.
 4. Volledige teksten vinden gaat via de UBU-link en de proxy van de Universiteitsbibliotheek. Selecteer Edit | Preferences vanuit het menu en kies Find full text. Als OpenURL path typ je http://sfx.library.uu.nl in en voor authenticatie typ je de URL https://login.proxy.library.uu.nl 
 5. Als je gewend bent om full text pdf's in een bepaalde map op te slaan op je harde schijf of in de cloud, dan kan het handig zijn om, iedere keer als je de applicatie start, EndNote je map met pdf's te laten controleren en nieuwe pdf's toe te laten voegen aan je EndNote bibliotheek. Ga naar Edit | Preferences | PDF handling, vink enable automatic importing aan en typ het pad naar je map met pdf's.
 6. Als je ook wilt werken met EndNote via een webinterface (bijv. om Endnote te synchroniseren op meerdere devices), ga dan naar Web of Science (log desgevraagd in met je Solis-id en wachtwoord), klik op Endnote in de menubalk bovenaan en meld je aan voor een EndNote account (advies: gebruik een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord, niet je Solis-id).
 7. Ga terug naar de EndNote desktop applicatie. Ga naar Edit | Preferences, kies Sync en geef de gegevens van je EndNote online account om het synchroniseren mogelijk te maken tussen je actieve EndNote Library in je desktop applicatie en je EndNote Online account. Je moet ook het pad naar de map aangeven waar je het EndNote Library bestand (*.enl) hebt opgeslagen. Hiervoor zet je de cursor in de box onder Sync this EndNote library. Als de optie om naar de map te bladeren met je *.enl-bestand niet bestaat, gebruik dan Windows Explorer om naar die map te gaan, zet je cursor in de adresbalk van Windows Explore en kopieer/plak het pad van Windows Explorer naar de synchronisatie box in EndNote. Let op: synchroniseren gebeurt pas nadat je de EndNote desktop opnieuw opgestart hebt.
 8. Sluit EndNote af en start opnieuw op.
 9. Open MS Word. Als alles goed is, is de EndNote X8 add-on for Word (ook wel de cite-while-you-write, CWYW) genoemd al geïnstalleerd als een extra tab. Je kunt Word verbinden met of je EndNote desktop (standaard) of met je EndNote Online account. Om tussen deze twee te switchen, kies je Preferences | Applications van het EndNote X8 menu in Word.

B) Importeren:

 1. Ga naar Google Scholarga naar Settings en kies ervoor om EndNote import links te laten zien (deze optie is beschikbaar onder Search results | Bibliography manager). Vervolgens voer je een zoekactie uit en importeer je de referentie door te klikken op Import into EndNote en open je het bestand. De referentie zal automatisch zichtbaar zijn in je EdNote Library.
 2.  Ga naar Scopus en voer een zoekactie uit. Selecteer dan één of meer resultaten door ze aan te vinken. Exporteer ze door op export te klikken en open het bestand als RIS. We raden je aan om niet alleen de verwijzing te exporteren maar ook het abstract.
 3. Ga naar WorldCatdoe een zoekactie, selecteer één of meerdere titels, klik op de titel en importeer de bibliografische gegevens van het volledige record door op cite/export te klikken en open het bestand.
 4.  Doorzoek een literatuurdatabase vanuit EndNote. Klik op het icoon met de globe in het vergrootglas. Terwijl je zoekt kun je switchen tussen het tonen van de zoekresultaten, je bibliotheek of beide met de map/globe icoontjes linksboven. Selecteer de meest relevante resultaten en klik met de rechtermuisknop om Copy references to te selecteren. Let op: er zijn maar een paar grote databases waarbij direct zoeken vanuit EndNote mogelijk is (bijv. PubMed en de catalogus van de Library of Congress) en weet ook dat het zoeken meestal beter gaat in de databases zelf.
 5.  Voeg een pdf toe die je hebt opgeslagen op je computer door File | Import | File in EndNote te selecteren. Kies PDF als Import option. Metadata zullen automatisch geëxtraheerd worden.
 6. Probeer eens uit hoe je een referentie volledig handmatig kunt toevoegen (hoewel je dat liever niet hebt natuurlijk) door Reference | New reference uit het menu te kiezen.
 7.  Selecteer éen of meer items in je lijst van referenties en met de rechtermuisknop selecteer je de optie om naar full text te zoeken. Waarschijnlijk worden je inloggegevens gevraagd (voorafgaand aan iedere EndNote sessie). Een scherm met een lijst van zoekmachines van de bibliotheek kan verschijnen, klik gewoon op Contine. Je zult zien dat, afhankelijk van het aantal referenties, het vinden van full text een paar minuten kan duren, en dat het op deze manier zoeken naar full text niet altijd even succesvol is.

C) Indelen, lezen, zoeken, aantekeningen toevoegen

 1. Synchroniseer je bibliotheek door Tools | Sync te selecteren of door op het icoontje te klikken (cirkel met twee pijlen)'.
 2.  Bekijk eens wat je tot nu toe in je bibliotheek hebt geïmporteerd of gedownload: de referentie die je het laatst heb geïmporteerd staat ook in je map met geïmporteerde referenties. Deel de tabel anders in door kolommen te verslepen of aan- of uit te vinken: highlight de kolom door op de titel van de kolom te klikken. Met de rechtermuisknop kun je een kolom uitvinken of nieuwe velden toevoegen.
 3. Je kunt referenties in mappen onderbrengen, in EndNote heet dat Groups. Je kunt gewoon een group aanmaken via het Group menu. Selecteer een of meer verwijzingen in je bibliotheek, klik rechts en kies Add reference to... om de referentie toe te voegen.
 4. Klik op een referentie in de lijst. De details worden getoond in het venster rechts of klik dubbel om het hele record te bekijken. Zo nodig kun je hier handmatig informatie corrigeren/toevoegen.
 5.  Selecteer een referentie die als bijlage al een full text pdf heeft en klik op de pdf in het venster rechts. Maak het venster groter voor een beter leesbare tekst. Gebruik de tools in dat scherm om te zoeken naar een term in de tekst of om sommige fragmenten te markeren en/of aantekeningen toe te voegen. Sla de pdf daarna op. Je kunt de pdf ook in een apart venster openen (pijltje dat naar boven/rechts wijst)
 6.  Om je bibliotheek te doorzoeken klik je op Show search panel op de werkbalk en kies uit de vele mogelijkheden.

D) Citeren

 1. Open Word
 2. Schrijf zomaar een zin, zet je cursor halverwege en sla het document op. Zet de cursor waar je een citatie in de tekst wil invoegen.
 3. In de EndNote X8 tab klik je op insert citation, zoek op auteur of woord uit de titel en selecteer de citatie die je wilt invoegen. De invoegtoets heeft verscheidene opties onder de kleine pijl.
 4. Switch naar een andere stijl, bijvoorbeeld APA of Chicago style. Kies een van de stijlen die vaak in jouw vakgebied gebruikt worden)
 5. Klik op edit and manage citations om paginanummers, voorvoegsels en achtervoegsels toe te voegen aan citaties in de tekst.
 6.  Sla je werk op.

Hulp van EndNote zelf: http://endnote.com/training, of ga naar hun eigen LibGuide: Clarivate EndNote LibGuid

Aan de slag met Mendeley

A) Installatie:

 1. Ga naar Mendeley en maak een gratis account aan
 2. Download de software om Mendeley op je computer te installeren
 3. Installeer de  Mendeley Importer in je browser.
 4. Installeer de add on (plug in) voor Word (de zogenaamde Mendeley Cite-o-Matic); dit is de tool waarmee je citaties importeert tijdens het schrijven van je stuk
 5. Configureer je watched folder.  Dit is een map op je harde schijf (bijv. getiteld "literatuur") die ingelezen wordt telkens als je Mendeley desktop start. Pdf's die je daar plaatst worden automatisch toegevoegd aan je Mendeley bibliotheek. Je doet dit in de desktop applicatie onder tools|options|watched folders.
 6. Je kunt ook auto-renaming bestanden configureren zodat de naam van je bestanden altijd op dezelfde manier opgebouwd wordt (bijv. auteur-jaar-titel).

B) Importeren

 1. Ga naar Google Scholar,  doe een zoekactie en importeer bibliografische gegevens met de bookmarklet ('save to Mendeley') die op de favorietenbalk staat.
 2. Ga naar WorldCat, doe een zoekactie en importeer bibliografische gegevens met de bookmarklet die op de favorietenbalk staat.
 3. Ga naar Scopus, doe een zoekactie en importeer bibliografische gegevens met de direct export van Scopus (vink relevante treffers aan, klik op export en kies Save to Mendeley)
 4. Vanuit een nieuwe zoekactie in Scopus ga je naar de full text van een paper en vanuit je pdf reader download je die tekst als pdf in de map op je harde schijf die je als watched folder hebt aangemerkt
 5. Op de Mendeley web interface ga je naar de tab papers en zoek je in de Mendeley catalogus naar een paper, van daaruit sla je de details op in Mendeley of ga je naar de full text en sla je de pdf op in je watched folder op je harde schijf.
 6. Probeer hoe je een referentie volledig handmatig kunt toevoegen (hoewel je hoopt dat zelden te hoeven doen natuurlijk)

C) Indelen, lezen, aantekeningen toevoegen

 1. Kijk wat je tot nu toe in je bibliotheek hebt geïmporteerd/toegevoegd, bekijk ook de  recently added en needs review mappen (niet volledige referenties vind je in de needs review map)
 2. Vanuit de bibliotheek open je de full text van een publicatie, markeer wat stukken tekst en voeg hier en daar aantekeningen toe
 3. Indelen: voeg een tag toe aan een referentie tag (in het rechtervenster met details van de publicatie) en maak een map aan (linkervenster) en sleep de publicatie naar die map.
 4. Synchroniseer je bibliotheek met je online acoount (synchroniseer knop in het hoofdmenu)

D) Citeren

 1. Open Word
 2. Schrijf zomaar een zin, zet de cursor halverwege en sla het document op
 3. Gebruik de Mendeley Cite-o-Matic op de tabs in Word en citeer een publicatie vanuit je Mendeley database
 4. Zet je cursor op de citatie in de tekst en klik op edit citation in het Mendeley Cite-o-Matic menu om te zien hoe je een citatie in de tekst kunt verfijnen (bijv. met paginanummers). N.B. je moet je cursor in de tekstregel van de edit citation box zetten om de opties te kunnen zien
 5. Genereer een bibliografie met de daarvoor bedoelde optie in Mendeley Cite-o-Matic
 6. Switch naar een andere citatiestijl (bijv. naar APA of de Chicago Style)

Hulp van Mendeley zelf: http://support.mendeley.com/