Op deze pagina vind je de volgende verdiepende onderwerpen m.b.t. Google Scholar:
Google Scholar toont citatieaantallen bij de publicaties. Deze zijn aanklikbaar, waarmee je een lijst van citerende publicaties krijgt. Dit is een van de goede manier om verwante en meer recente informatie te vinden.
Zoekresultaten, maar ook de lijst citerende publicaties staan deels op volgorde van aantallen citaties. Daardoor staan bij de bovenste resultaten vaak wat oudere artikelen en boeken.
Aantallen citaties zijn doorgaans hoger dan die gevonden door citatiedatabases als Web of Science of Scopus. Dat komt doordat Google Scholar ook citaties uit boeken en sommige niet-wetenschappelijke tijdschriften meetelt.
De speciale LibGuide citeren biedt meer informatie over citeren en de waarde van citatiezoeken, hoe het moet en waar het kan.
Als je teveel resultaten hebt om allemaal te tonen/bekijken kun je:
Als je te weinig resultaten krijgt, kun je:
Ga naar geavanceerd zoeken via de drie streepjes links op het scherm (hamburgermenu).
Probeer de verschillende opties en kies welke manier van zoeken voor jou het beste werkt, bijvoorbeeld zoeken naar exacte zinsdelen (bijv social media, of heart attack) of zoeken in alleen de titel.
Er is ook een manier om geavanceerd te zoeken met operatoren:
Relevance ranking heeft te maken met de manier waarop een zoekmachine of database zoekresultaten sorteert. Dat is soms standaard op chronologische volgorde (publicatiejaar), maar soms ook op relevantie. Soms kun je voor nog iets anders kiezen, zoals titel of aantal citaties. De volgorde van je zoekresultaten is heel belangrijk, wetende dat je vaak niet verder kijkt dan de bovenste 10 of 20 resultaten.
Als er relevance ranking wordt toegepast, staan die resultaten bovenaan die het sterkst overeenkomen met jouw zoekvraag (en eventueel ingestelde filters op bijvoorbeeld datum of documenttype). Voor het bepalen van de overeenkomst van een artikel, boek, etc. met je zoekvraag wordt vaak door zoeksystemen gekeken naar:
Google Scholar doorzoekt van de meeste artikelen de volledige tekst en heeft ranking die zowel relevantie als aantal citaties weegt. Dit heeft als nadeel dat recente artikelen vaak niet bij de bovenste resultaten staan. Het is dus verstandig je zoekactie ook nog keer te doen met beperking tot de laatste paar jaren.
Cited by: het aantal artikelen en boeken dat verwijst naar deze publicatie.
Related articles: artikelen waarvan de lijst met de literatuurverwijzingen sterk lijkt op die van deze publicatie. Soms vind je via deze link artikelen die je met je eigen zoekactie niet had gevonden, maar die wel relevant zijn voor je onderwerp.
Cached:een door Google gemaakte lokale kopie van de webpagina waarop het artikel of de verwijzing daarnaar staat. Kan heel soms handig zijn als de originele webpagina verplaatst of verwijderd is.
View as HTML: toont de publicatie als gewone webpagina in plaats van als PDF; dit is een kopie die Google heeft gemaakt
Library Search: zoekt de publicatie op in Worldcat, de gezamenlijke catalogus van duizenden grote bibliotheken. Van daar kun je ook weer via de UBU-link kijken of de Universiteitsbibliotheek Utrecht het heeft. LET OP: dit laatste werkt niet goed voor e-books.
BL direct: een link naar de documentleverantiedienst van de British Library. Je kunt daar een artikel tegen betaling bestellen. Doe dit alleen als je zeker weet dat Utrecht het niet heeft (dus na het volgen van de UBU-link en controle van de tijdschriftenlijst en WorldCat.)
All n versions: alle plekken waarop Google de publicatie heeft aangetroffen. Dit zijn vaak simpele verdubbelingen, maar soms staat er een link bij die je naar een full text versie leidt die verder nergens beschikbaar is. Volg deze link dus als je op andere manieren (volgen UBU-link, volgen PDF/DOC link in rechterkolom, aanklikken titel) niet direct bij de tekst kan komen.
Import into RefWorks/Endote etc.: deze link zie je alleen als je in de voorkeuren/preferences (onder het tandwieltje) hebt aangegegeven dat je een van deze tools gebruikt om je literatuur te beheren. Je kunt er de gegevens van de publicatie in deze programma's mee opslaan. Dit kan dus alleen per publicatie en niet voor meerdere tegelijk.
UBU-link / fulltext@UBUlink: deze link zie je alleen als je Google Scholar gebruikt via de Universiteitsbibliotheek Utrecht. De links leiden naar een overzicht van de manieren waarop deze publicatie voor jou als Utrechtse student beschikbaar is. Google krijgt hiertoe wekelijks informatie over tijdschriftabonnementen van de Universiteit Utrecht. Volg deze link altijd om bij de full text te komen. Als de Universiteitsbibliotheek het artikel digitaal voor je beschikbaar heeft staat deze link meestal in de rechterkolom. Zo niet klik dan de UBU-link onder het zoekresultaat om te kijken of de Universiteitsbibliotheek het op een andere manier beschikbaar heeft.
[PDF/DOC/HTML/TXT] from: links naar vrij beschikbare versies van het artikel: soms op de site van een auteur zelf, soms op de site van een universiteit. Let op: dit zijn soms zogenaamde 'last author versions': een versie van het artikel die nog niet door de uitgever is opgemaakt en soms licht afwijkt van de definitieve gepubliceerde versie.
Bij veel zoekacties krijg je vooral artikelen die 5-20 jaar oud zijn. Dit komt doordat Google Scholar het aantal keer dat een stuk geciteerd is meeweegt voor het bepalen van de volgorde waarin resultaten getoond worden. Nieuwere artikelen hebben minder tijd gehad om al veel geciteerd te worden. Wil je vooral nieuwere artikelen zien? Filter dan je zoekresultaat op publicatiejaar met de opties in het linkermenu.
Google Scholar bevat ook verwijzingen naar nieuwe artikelen, maar door de manier van sorteren, die mede is gebaseerd op het aantal verwijzingen naar de artikelen, staan de nieuwste artikelen meestal niet bovenaan. Je kunt hier wat aan doen door:
Met Google Scholar alerts kun je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen over je onderwerp. Je moet er een Google account voor aanmaken. Het werkt vooral goed als je een echt selectieve zoekvraag formuleert, zodat je niet wordt overladen. De resultaten zijn op de site te zien, maar kunnen ook naar je mailadres gestuurd worden.
Let op: de zoekvraag waarop je een alert kunt instellen kan maximaal 100 karakters lang zijn.