Rol rapporten in de wetenschap
Rapporten van overheidsorganisaties, denktanks en belanghebbenden kunnen in veel wetenschappelijk onderzoek een belangrijke bron van informatie zijn. Rapportien bevatten:
Soms gebruiken we rapporten omdat de makers van de rapporten actoren zijn die onderwerp van ons onderzoek zijn. Soms ook gebruiken we informatie uit rapporten als aanleiding om onderzoek te gaan doen. Maar sommige rapporten bevatten ook wetenschappelijke analyses die net als die uit wetenschappelijke tijdschriftartikelen ter onderbouwing of bewijs van een stelling kunnen dienen. Wees altijd voorzichtig met informatie uit rapporten omdat deze zeer vaak zijn geschreven met de doelstellingen van de uitgevende of betalende instantie in het achterhoofd.
Zoeken van rapporten
refugees syria site:unhcr.org filetype:PDF
Een andere mogelijkheid is zoeken in WorldCat. Veel belangrijke rapporten zijn ook 'officieel' uitgegeven en opgenomen in bibliotheken en via die weg opgenomen in deze geïntegreerde landelijke en mondiale catalogi.
OECD-rapporten zijn een geval apart: de univerisiteitsbibliotheek heeft een abonnement op de OECD iLibrary met duizenden rapporten over economie, milieu, industrie & diensten, transport, regionale ontwikkeling, innovatie en onderzoek.
In de sociale geografie en planologie is er een belangrijke traditie van toegepast onderzoek. Organisaties die dat soort onderzoek doen publiceren dat vaak niet in wetenschappelijke tijdschriften maar in eigen rapporten.
Internationaal zijn bijvoorbeeld belangrijk:
Nationaal zijn belangrijke organisaties:
Overton is een gespecialiseerde database voor het zoeken van beleidsdocumenten / rapporten. Je kunt er via Overton meer dan 12 miljoen vinden, met uitgebreide filters op land, taal, onderwerp, organisatie etc. Je kunt ook zien welke rapporten bepaalde wetenschappelijke bronnen noemen.
Veel organisaties plaatsen rapporten die zij uitgeven op hun eigen website. Vaak zijn deze vrij toegankelijk en zijn ze te vinden via grote webzoekmachines als Google en Bing.
Veel rapporten die louter als online document beschikbaar komen zul je steeds vaker missen in bibliotheekcatalogi. Toch zijn er nog vele belangrijkere rapporten van grote (verheids)organisaties die als officiële publicatie worden uitgegeven en zo in internationale (Worldcat) bibliotheekcatalogi terecht komen. Het voordeel is hier de selectie: je mijdt als je via deze weg zoekt summiere rapportjes en rapporten met commerciële doelstelling of rapporten met een heel tijdelijk belang. En zeker voor oudere en echt historische rapporten zijn deze catalogi de aangewezen plek om te zoeken. Via de UBUlink kun je altijd controleren of het voor de UU beschikbaar is.
Tips bij gebruik bibliotheekcatalogi voor het vinden van (alle) rapporten van organisaties (als je geen specifieke titel of naam van de schrijver hebt):
In veel vakgebieden zijn rapporten een rijke, actuele, goed leesbare bron met vaak veel concrete informatie en veel bronvermeldingen. Ze zijn gemaakt door auteurs van een organisatie of door gastauteurs (soms wetenschappers) die zijn ingehuurd. De uitgevende of betalende organisaties kunnen zijn:
Het niveau van de rapporten van deze organisaties kan heel hoog zijn, en soms worden wetenschappelijke maatstaven gehanteerd. In vrijwel alle gevallen is er echter een belanghebbende opdrachtgever die soms stuurt in wat wel en niet naar buiten wordt gebracht.