Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bronnen zoeken en gebruiken bij cursus GEO1-7003 : 3B: boeken en boekhoofdstukken

BOEKEN ZOEKEN: opdrachten

  1. Bekijk kort de tips hiernaast.
  2. Zoek een boeken met zoekactie in WorldCat met de hoofdtermen van je onderwerp (Engelstalig en eventueel ook Nederlands). Zorg dat je hier niet al te specifieke termen gebruikt en dat je je termen trunceert met een asterisk achter de stam van het woord. Noteer de titel. Hopelijk zitten er e-books bij die je straks simpel online kunt lezen. dat staat bij de zoekresultaten aangegeven.
  3. Doe een zoekactie in Google Books. Je kunt heel specifieke termen gebruiken. Kijk als je een boek gevonden hebt daarna met de titel in de catalogus UBU of het in Utrecht beschikbaar is.

Belangrijke boektitel gevonden die niet in de biblioteekcatalogus (Worldcat) staat? Stuur een aanschafsuggestie naar Jeroen Bosman:  j.bosman [at] uu.nl Als het als e-book gekocht kan worden kan het vrij snel beschikbaar zijn!

Catalogus UBU

‚ÄčAlle boeken die de Universiteitsbibliotheek heeft staan worden genoemd in de Utrechtse  Worldcat: zowel de papieren boeken als de ‚Äčtienduizenden moderne e-books. Over veel van die boeken vind je ook op andere plekken (Google Books, Amazon) informatie, maar daar vind je niet de informatie die je nodig hebt om het papieren boek te kunnen lenen of het e-book te openen. Raadpleeg dus altijd de Utrechtse Worldcat om zeker te weten of je een boek kunt lenen of inzien, ook al heb je de titel op een van deze andere sites ontdekt.

Van papieren boeken zijn in de catalogus meestal alleen de titel en enkele trefwoorden doorzoekbaar. Bij e-books in de catalogus doorzoek je meestal óók de inhoudsopgave en/of samenvatting. Voor e-books zoeken kun je in de catalogus dus iets specifiekere termen gebruiken. In de geowetenschappen is meer dan drie kwart van de moderne boeken bij de UU al e-book. Worldcat is nu de beste zoekmachine voor wetenschappelijke e-books als je je wilt beperken tot waar je als UU-er toegang toe hebt.

"Zoeken met je term als 'keyword' geeft bij onderwerpszoekacties meestal het beste resultaat. Alleen als je naar een specifiek boek zoekt waarvan je de precieze titel of auteur weet, kun je daarvoor specifiekere zoekvelden gebruiken.

Voor het beste resultaat is het wel belangrijk je woorden af te breken op de stam (trunceren), om zo naar alle mogelijke varianten van het woord te zoeken. Dus bijvoorbeeld:

  • region* in plaats van regional
  • hous* OR resident* in plaats van housing OR residential
  • climat* mitigat* in plaats van climate mitigation

Als je dit niet doet, loop je het risico om veel nuttige bronnen te missen!

Google Books

Google Books is een zoekmachine waarin je (gegevens over) meer dan 20 miljoen boeken kunt vinden. Boeken in Google Books komen daarin via het scanprogramma dat Google bij >20 grote bibliotheken uitvoert en via uitgevers die hun boeken zelf uploaden. Zo kun je  met Google de volledige tekst van boeken doorzoeken. Echter lang niet altijd is die volledige tekst ook bij Google Books zelf te lezen. Het hangt af van auteursrechten en toestemming van uitgevers. Vooral oudere boeken waarvan het auteursrecht is verlopen zijn ook in hun geheel te lezen bij Google Books.

Gebruik Google Books naast de Utrechtse ingang van WorldCat (waar zowel Utrechts als wereldwijd bezit kan worden gevonden) voor:

  • Achterhalen van titel/auteur van boeken waarin je onderwerp slechts een deel (hoofdstuk, paragraaf) van de inhoud is;
  • (Met wat geluk) lezen van de gehele tekst van (delen van) boeken die de Universiteitsbibliotheek niet heeft (maar je kunt de UB ook verzoeken een boek aan te schaffen: dat gaat soms erg snel);
  • Via de extra gegevens die Google Books bij een boek vermeldt (citaties, related titles) op het spoor komen van meer boeken over hetzelfde onderwerp.

Als je relevante titels in Google Books hebt gevonden kun je deze vervolgens met de titel in de Utrechtse ingang van WorldCat opzoeken om de volledige tekst in handen te krijgen.

De Libguide Zoekstrategie>Waar zoek ik boeken   biedt meer informatie over het werken met Google Books.