Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Inleiding geschiedwetenschap: Boeken zoeken

Toegang tot zoeksystemen

Toegang Thuis
Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht hebben ook buiten de Universiteit Utrecht toegang tot de zoeksystemen, e-books en digitale tijdschriften van de Universiteitsbibliotheek.

Inloggen
Begin altijd op de webpagina van de Universiteitsbibliotheek: www.uu.nl/bibliotheek. Wanneer je een digitale publicatie of zoeksysteem opent, krijg je een inlogscherm waarop je je Solis-ID en Solis-wachtwoord kunt invullen.

Proxy
In sommige gevallen kan er bij het raadplegen van digitale bestanden of bij het gebruik van een app om de proxy van de universiteit gevraagd worden. Voor de Universiteit Utrecht is het adres van deze proxy: https://login.proxy.library.uu.nl/

Meer weten?
Zie Toegang Thuis op de website van de Universiteitsbibliotheek.

Google vs. Google Scholar

  • De zoekmachine van Google zoekt in principe naar vaak bezochte websites waarop de content vaak vernieuwt. Daarvoor gebruiken ze een geheim algoritme. Google bepaalt wat je te zien krijgt. En dat is vaak niet wetenschappelijk materiaal.

 

  • Google Scholar werkt grotendeels op dezelfde manier, maar filtert automatisch op wetenschappelijk materiaal. Het is dus voor het zoeken naar literatuur een goede plek om te beginnen. Als je iets meer wilt weten over Google Scholar kijkt dan op de LibGuide Google Scholar LibGuide zoektermen.

De rol van de bibliotheek

Bij het zoeken naar wetenschappelijk materiaal moet je verschillende zoeksystemen gebruiken. Google Scholar is er slechts één. 

Er is niet één plek waar je alles zult vinden. Welk systeem je gebruikt hangt af van het doel van je zoektocht. Gaandeweg je studie zul je leren welke het beste werken voor het onderwerp waar je op dat moment onderzoek naar doet. Waar het materiaal staat en wat voor type materiaal het is spelen hierbij allemaal een rol. 

Daarbij is het belangrijk om te weten dat de Universiteitsbibliotheek er voor zorgt dat je toegang hebt tot het materiaal dat je vindt. Waar dat ook moge zijn en wat voor type materiaal het ook is.