Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Inleiding geschiedwetenschap: Artikelen zoeken

UBU-link: snel naar de volledige tekst en meer opties

De UBU-link is een link die de UB bij alle zoekresultaten van veel zoeksystemen laat plaatsen. Als je er op klikt krijg je een lijst mogelijkheden om de publicatie (online of gedrukt) in handen te krijgen. De beste optie staat altijd bovenaan.

De UBU-link is herkenbaar aan dit icoon: Kleine UBU-link knop.
Klopt iets niet in de UBU-link? Help ons dit op te lossen en geef dit door via de 'feedback form' onderin het UBU-link menu!

Let op:

 • Google Scholar toont geen icoon maar de tekst 'UBUlink' onder de knop 'More':

UBU-link in Google Scholar onder de knop 'More'

 • In de rechterkolom toont Google Scholar ook nog 'Fulltext@UBUlink' als de UB de volledige tekst online kan aanbieden:

lange UBUlink

 • In sommige zoeksystemen (bv. Google Books) kan de UBU-link nog niet getoond worden. In die gevallen zul je handmatig moeten controleren of de bibliotheek toegang biedt tot het boek of artikel. Kopieer simpelweg de gevonden titel via de Utrechtse versie van WorldCat (boeken en gedrukte tijdschriften) of de tijdschriftenlijst (digitale tijdschriften).
 • Een zoeksysteem waarin volledige teksten staan (en niet alleen verwijzingen naar literatuur), zoals de krantenbank LexisNexis Academic of het Nederlandse krantenarchief Delfer, hebben geen UBU-link.
 • In de Utrechtse versie van WorldCat is het niet nodig om de UBU-link te gebruiken om bij de volledige tekst te komen. E-books zijn te openen via de link 'full text'.

WorldCat en andere zoeksystemen.

WorldCat is de verzameling van de catalogi van duizenden bibliotheken wereldwijd, waaronder de meeste Nederlandse wetenschappelijke bibliotheken. Je vindt hierin boeken, e-books, artikelen en nog veel meer. Bovendien kun je WorldCat gebruiken om boeken uit andere bibliotheken op te sporen en te lenen tegen betaling. Zie: zoeksystemen.

Voor Geschiedenis is een verzameling zoeksystemen beschikbaar. In deze lijst staan verschillende typen zoeksystemen. Een belangrijk type zoeksysteem als je literatuur zoekt is de bibliografie. In een bibliografie is materiaal verzameld over een specifiek onderwerp. Via de verzameling zoeksystemen kun je deze raadplegen. Hier vind je ook toegang tot andere nuttige zoeksystemen en bronnencollecties voor historici, zoals bijvoorbeeld die van het Huygens Instituut en digitale historische krantenarchieven als de Times en de Guardian.

Google Scholar effectief gebruiken (4 tips)

De meeste studenten en onderzoekers gebruiken Google Scholar als het startpunt van hun onderzoek.

 1. Gebruik dan, onder de Zoeksystemen, Google Scholar met UBUlink.
 2. Gebruik veel en specialistische zoektermen (zie ook LibGuide zoekstrategie-zoektermen bedenken LibGuide zoektermen). Daar kan ook een auteursnaam bij zitten, als je die al weet.
 3. Beperk het zoekresultaat tot de gewenste jaren.
 4. Vind verwante en soms recentere artikelen via de knoppen cited by en related

Van Google Scholar naar de full text

Om in Google Scholar bij de volledige tekst van een publicatie te komen zijn er verschillende hyperlinks:

Het makkelijkst, de link in de titel, let wel er zijn mogelijke meerdere versies van een publicatie, dit is er maar één van:

 • de titel

Als dat niets oplevert, in de rechterkolom:

 • Fulltext@UBUlink (de lange UBUlink)
 • [PDF] of [DOC] of [HTML] link

Als laatste optie: onder de beschrijving:

 • all versions link en vervolgens een Fulltext@UBUlink in de rechterkolom
 • UBUlink (de korte UBUlink), op de blauwe regel met links onder de link 'more' / 'meer'

Als er een directe [PDF], [DOC] of [HTML] link naar de full text is toont Google Scholar soms in het geheel geen UBUlink.