Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Inleiding geschiedwetenschap: Artikelen zoeken

UBU-link: snel naar de volledige tekst en meer opties

De UBU-link is een link die de UB bij alle zoekresultaten van veel zoeksystemen laat plaatsen. Als je er op klikt krijg je een lijst mogelijkheden om de publicatie (online of gedrukt) in handen te krijgen. De beste optie staat altijd bovenaan.

De UBU-link is herkenbaar aan dit icoon: Kleine UBU-link knop.
Klopt iets niet in de UBU-link? Help ons dit op te lossen en geef dit door via de 'feedback form' onderin het UBU-link menu!

Let op:

 • Google Scholar toont geen icoon maar de tekst 'UBUlink' onder de knop 'More':

UBU-link in Google Scholar onder de knop 'More'

 • In de rechterkolom toont Google Scholar ook nog 'Fulltext@UBUlink' als de UB de volledige tekst online kan aanbieden:

lange UBUlink

 • In sommige zoeksystemen (bv. Google Books) kan de UBU-link nog niet getoond worden. In die gevallen zul je handmatig moeten controleren of de bibliotheek toegang biedt tot het boek of artikel. Kopieer simpelweg de gevonden titel via de Utrechtse versie van WorldCat (boeken en gedrukte tijdschriften) of de tijdschriftenlijst (digitale tijdschriften).
 • Een zoeksysteem waarin volledige teksten staan (en niet alleen verwijzingen naar literatuur), zoals de krantenbank LexisNexis Academic of het Nederlandse krantenarchief Delfer, hebben geen UBU-link.
 • In de Utrechtse versie van WorldCat is het niet nodig om de UBU-link te gebruiken om bij de volledige tekst te komen. E-books zijn te openen via de link 'full text'.

WorldCat en andere zoeksystemen.

WorldCat is de verzameling van de catalogi van duizenden bibliotheken wereldwijd, waaronder de meeste Nederlandse wetenschappelijke bibliotheken. Je vindt hierin boeken, e-books, artikelen en nog veel meer. Bovendien kun je WorldCat gebruiken om boeken uit andere bibliotheken op te sporen en te lenen tegen betaling. Zie: zoeksystemen.

Voor Geschiedenis is een verzameling zoeksystemen beschikbaar. In deze lijst staan verschillende typen zoeksystemen. Een belangrijk type zoeksysteem als je literatuur zoekt is de bibliografie. In een bibliografie is materiaal verzameld over een specifiek onderwerp. Via de verzameling zoeksystemen kun je deze raadplegen. Hier vind je ook toegang tot andere nuttige zoeksystemen en bronnencollecties voor historici, zoals bijvoorbeeld die van het Huygens Instituut en digitale historische krantenarchieven als de Times en de Guardian.

Google Scholar effectief gebruiken (4 tips)

De meeste studenten en onderzoekers gebruiken Google Scholar als het startpunt van hun onderzoek.

 1. Gebruik dan, onder de Zoeksystemen, Google Scholar met UBUlink.
 2. Gebruik veel en specialistische zoektermen (zie ook LibGuide zoekstrategie-zoektermen bedenken LibGuide zoektermen). Daar kan ook een auteursnaam bij zitten, als je die al weet.
 3. Beperk het zoekresultaat tot de gewenste jaren.
 4. Vind verwante en soms recentere artikelen via de knoppen cited by en related

Van Google Scholar naar full text

Er zijn verschillende manieren om in Google Scholar bij de full text van een artikel te komen.

Boven de beschrijving:

 • klik op de titel

Naast de beschrijving in de rechterkolom:

 • klik op de PDF/HTML-link of de Fulltext @ UBUlink

Onder de beschrijving:

 • gebruik de Full View link of de UBUlink, te vinden op de blauwe regel met links, onder het >> icoontje (mouseover: 'meer')
 • Check ook “Alle x versies”. Hiermee kun je andere versies van het artikel zichtbaar maken.

gebruik de UBUlink om vanuit Google Scholar naar de full text te gaan. De UBU link vind je meestal rechts naast de omschrijving van de bron, soms onder het knopje All n versions/alle n versies

eenenkele keer vind je de UBUlink in Google Scholar door op het icoontje van de twee pijltjes te klikken, helemaal rechts onder de titelbeschrijving. Hier vind je ook de library search/zoek in bibliotheek optie die je kunt gebruiken voor boeken/e-books

 • Gebruik voor e-books, de optie Library Search (instellingen > bibliotheeklinks) > Open WorldCat - In bibliotheek zoeken) om te checken of het boek beschikbaar is in de bibliotheek van de Universiteit Utrecht.

NB. Als er een directe [PDF], [DOC] of [HTML] link naar de full text is toont Google Scholar de UBUlink niet altijd.