In Web of Science kun je zeer gericht zoeken met deze operatoren en wildcards:
Lees meer over het gebruik van operators in Web of Science.
In Web of Science kun je de volgende wildcards gebruiken:
Lees meer over het gebruik van wildcards in Web of Science.
Op de Advanced Search pagina vind je de 'query builder' die je helpt om meer gecompliceerde zoekacties op te bouwen en uit te voeren.
Kies je veldcode uit het dropdownmenu. Type je zoekwoorden, gecombineerd met operators (bijvoorbeeld AND, OR, NEAR/x) en kies voor 'Add to query" om een preview te zien van je zoekopdracht. Je kunt hier ook al een 'date range' toevoegen als je dat wilt.
Klik op de 'Search' button om de zoekactie uit te voeren en naar de pagina met de resultaten te gaan.
Naast het zoeken naar artikelen is er binnen de Web of Science ook een mogelijkheid om te zoeken naar citaties.
Via de Cited References optie kun je citaties zoeken op bijvoorbeeld auteursnaam, de titel van een werk of een DOI. Je kunt ook zoeken met een combinatie van velden, bijvoorbeeld een tijdschrift titel (work), in combinatie met een jaargang (volume) en nummer (issue). Klik op de knop "Search" om de resultaten te zien.
Auteurs citeren vaak hetzelfde werk op verschillende manieren. Deze lijst toont alle variaties in Web of Science die overeenkomen met jouw zoekopdracht. Klik op Expand All onder Cited Author of Cited Work om meer details over elke bronvermelding te zien.
Gebruik de selectievakjes om alle geciteerde referenties waarin je bent geïnteresseerd te selecteren en klik vervolgens op See results.
De markt voor 'multidisciplinaire citatie databases' word gedomineerd door Web of Science and Scopus. Web of Science is ouder (opgericht in 1961) en heeft een goede reputatatie onder academici. Scopus is een relatief jonge concurrent (opgericht in 2004), maar is inmiddels bekend over de hele wereld. De databases zijn steeds meer op elkaar gaan lijken, maar er zijn toch enkele belangrijke verschillen.
Scopus
Web of Science
Ook Google Scholar en Microsoft Academic Search (MAS houdt eind 2021 op te bestaan) zijn multidisciplinaire wetenschappelijke databases met citatiegegevens, maar de functies voor citatieanalyse zijn bij die twee zoekmachines veel beperkter dan bij WoS en Scopus en de betrouwbaarheid wordt iets lager ingeschat. Een relatieve nieuwkomer op het gebied van de analyse van wetenschappelijke output is Lens.org, zij bieden een aardig palet aan graphics.
De standaard sorteeroptie waarin de resultaten worden getoond is relevantie. De resultaten die het beste aansluiten bij jouw zoekopdracht, bijvoorbeeld omdat de zoektermen in de titel voorkomen, komen bovenaan.
In het dropdown menu vind je onder andere ook de otpies om:
Als je te weinig resultaten krijgt, kun je:
Als je teveel resultaten hebt: