Je kunt zoeken in de zoekfunctie van Wikipedia zelf, maar ook in algemene zoekmachines zoals Google komen vaak Wikipedia artikelen naar boven.
Basale zoekmethode in Wikipedia:
Geavanceerd zoeken
Je kunt geavanceerd zoeken naar artikelen via portaal navigatie / portal contents.
Als je alle pagina's met hierin jouw term(en) wilt vinden, voeg dan ergens een tilde (~) toe aan je zoekvraag. Het maakt niet uit waar je die zet.
Wikipedia heeft een pagina met zoekopties voor bijvoorbeeld overlegpagina's, overzichtpagina's (portals) of pagina's over geregistreerde Wikipedia gebruikers.
Als Wikipedia geen artikel heeft met als titel de exacte term(en) krijg je resultaten te zien die de termen in de tekst bevatten.
Staat daar nog niet bij wat je zoekt, dan kun je:
In de wetenschap is het niet gebruikelijk naslagwerken zoals (online) encyclopedieën te citeren. Uitzonderingsgevallen z
ijn:Elk Wikipedia artikel heeft een citeerknop in de linker kantlijn om een referentie in een bepaalde citatiestijl te genereren.
Wil je meer weten over citeren en wat daarbij komt kijken, ga dan naar de LibGuide citeren.
Kwaliteit gehele Wikipedia
Voor de kwaliteitsbeoordeling van een taalversie van Wikipedia is er article depth. Het geeft aan in welke mate er wordt samengewerkt aan artikelen. Dit hangt samen met de omvang van een taalgebied en de cultuur van de Wikipedia gemeenschap in het taalgebied. De Nederlandse Wikipedia heeft bijvoorbeeld meer behoefte aan verdieping dan aan meer artikelen.
Kwaliteit afzonderlijke Wikipedia artikelen
Om een indruk te krijgen van de kwaliteit van afzonderlijke artikelen kun je kijken naar:
Wat doet Wikipedia aan kwaliteitscontrole?
Wikipedia is in de Wetenschap goed te gebruiken als hulpmiddel in de verkennende fase van onderzoek. Vooral bij het bedenken van zoektermen, concepten, verwante onderwerpen e.d. werkt Wikipedia snel en vaak goed.
Gebruik Wikipedia voor het bedenken van zoektermen door: