AI (Artificial Intelligence, of in het Nederlands Artificiële Intelligentie of Kunstmatige Intelligentie (KI)) is technologie die computers en machines in staat stelt om menselijke intelligentie te simuleren. Hierdoor kan AI bepaalde taken uitvoeren die doorgaans door mensen worden uitgevoerd.
Op basis van data, algoritmes en statistische modellen kunnen computers en machines patronen herkennen en voorspellingen doen. Dit soort AI heet voorspellende AI (predictive AI). Deze technologie bestaat al langer en wordt onder andere ingezet bij suggesties die je ziet bij videostreamingdiensten op basis van video’s die je al eerder hebt afgespeeld of de autocorrectie-optie op je telefoon.
Bij machine learning leren computers patronen in data te herkennen. Deze patronen helpen bij het maken van voorspellingen en beslissingen. Een machine learning model gebruikt algoritmen, dat zijn stappenplannen die problemen oplossen.
Een voorbeeld van een veelgebruikte algoritme is classificatie. Bij classificatie worden gegevens in verschillende groepen onderverdeeld. Machine learning kan bijvoorbeeld helpen bij literatuurselectietools, zoals ASReview. Gebruikers van ASReview labelen eerst een aantal artikelen als relevant of niet relevant. Op basis hiervan leert het model en voorspelt welke andere artikelen mogelijk ook relevant zijn (classificatie). Deze voorspellingen worden continu verbeterd door de feedback die gegeven wordt. Dit bespaart tijd en verhoogt de nauwkeurigheid van de literatuurselectie.
Deep learning is een subgroep van machine learning waarbij systemen leren op basis van neurale netwerken die het menselijk brein nabootsen. Deze netwerken herkennen complexe patronen en verborgen verbanden. Ze worden echter vaak omschreven als 'black boxes', omdat de 'beslissingen' die deze netwerken nemen om tot uitkomsten te komen niet transparant zijn.
Generatieve AI (GenAI) gaat weer een stapje verder. Door middel van prompts kun je GenAI-tools opdrachten geven of vragen stellen om daarmee nieuwe content te genereren zoals tekst (bijvoorbeeld samenvattingen of reviews), code, audio, video en afbeeldingen. Bekende GenAI tools zijn Copilot (Microsoft), ChatGPT (OpenAI), Claude (Anthropic), Gemini (Google) of het Chinese DeepSeek
GenAI-tools kunnen heel handig zijn. Echter, wees je ervan bewust dat een GenAI-tool niet alles kan of weet. GenAI-tools zijn gebouwd met als doel om een dienst te verlenen en klanten tevreden te stellen en de output komt daarom vaak vriendelijk, zelfverzekerd en correct over. Echter, een tool is zo goed als de data waarop het getraind is en die data kan ook foutieve of verouderde informatie bevatten.
Een Large Language Model (LLM) is een AI techniek die getraind is op grote hoeveelheden tekstdata en daarmee in staat is natuurlijke taal te verwerken en nieuwe tekst te genereren. Zo is GPT-4o (in januari 2025) het LLM van de gratis versie van ChatGPT (OpenAI).
Bekende GenAI-tools, zoals ChatGPT en Copilot maken gebruik van GPT's (Generatieve Pre-trained Transformers). GPT's zijn Large Language Models (LLMs). Dit soort taalmodellen zijn getraind op grote datasets, werken op het principe van deep learning en zijn gebaseerd op transformer-architectuur.
Transformer-architectuur is een type onderliggende neurale netwerkarchitectuur dat wordt gebruikt bij natuurlijke taalverwerking. Dit type architectuur is in staat om langere zinnen te kunnen ontcijferen en woorden binnen die zinnen met elkaar te linken die verder van elkaar staan. Voorbeelden van natuurlijke taalverwerking zijn het genereren of samenvatten van tekst. LLMs zijn getraind op enorme hoeveelheden data en functioneren door middel van het principe van deep learning. Transformer-architectuur maakt dat de nieuwe gegenereerde tekst natuurlijk en vloeiend is. Daarom zijn teksten die gegenereerd zijn met een tool op basis van transformer-architectuur veel natuurlijker vergeleken met oudere chatbots die op andere soorten modellen en architectuur zijn gebaseerd.
Maar let op, ondanks dat de tekst door GenAI nieuw gegenereerd is, wil dat niet zeggen dat de tool bewust nadenkt. GenAI-tools denken niet, hebben geen mogelijkheid om een eigen mening te vormen, hebben geen empathie om te tonen, kunnen niet denken in termen van oorzaak en gevolg en hebben alleen kennis van de data waarop ze zijn getraind.
De exacte interne werking van veel AI tools wordt niet altijd transparant gecommuniceerd en deze werking is voor veel mensen lastig om te doorgronden. De bovenstaande stappen laten zien dat de ouput die je uit een GenAI tool krijgt gebaseerd zijn op basis van de training van de tool en kansberekening. Jouw natuurlijke woorden worden vertaald naar tokens, die tokens gaan door een specifieke architectuur die vloeiende en natuurlijke output kan genereren. Ondanks dat deze tools natuurlijke taal heel goed kunnen simuleren, hebben deze tools geen bewustzijn. GenAI tools hebben beperkingen en weergeven soms foutieve informatie alsof het feiten zijn (hallucinaties). Het is belangrijk om verantwoord gebruik te te maken met GenAI tools.
How does ChatGPT work? Explained by a deepfake Ryan Gosling
What Is ChatGPT Doing … and Why Does It Work? An article by Stephen Wolfram Writings