Je kunt AI-tools inzetten bij veel verschillende taken. Naast het genereren van afbeeldingen, tekst, video en code kan (Gen)AI bijvoorbeeld ook assisteren bij (literatuur)onderzoek. En als student kun je (Gen)AI als studiehulp gebruiken om te brainstormen, complexe concepten te versimpelen of om oefenvragen te formuleren. Ook data- en tekstanalyse of datavisualisatie behoort tot de mogelijkheden. Als je terugkerende taken hebt, is het mogelijk om een op maat gemaakte GPT te maken om die taken te automatiseren.
Let op! Veel (Gen)AI-tools hebben een gratis en een betaalde versie. Bij de gratis versie van een tool is er vaak sprake van een beperkt aantal keer dat je de tool kunt gebruiken of beperkte functionaliteiten, terwijl er bij de betaalde versie meer mogelijkheden zijn.
Zoek je een tool voor een bepaald doel? Tilburg University heeft op haar website een handige tooladvisor voor haar studenten en universiteitsmedewerkers. De Hanze Hogeschool biedt eveneens een overzicht van GenAI-tools op haar website.
Literatuuronderzoek is een proces dat uit verschillende fases bestaat. AI (niet alleen GenAI) kan ondersteuning bieden tijdens die verschillende fases.
Je kunt hiervoor algemene tools gebruiken, maar ook gespecialiseerde tools.
Zoek je een tool voor een bepaald doel? Tilburg University heeft op haar website een handige tooladvisor voor studenten en medewerkers van de universiteit. De Hanze Hogeschool biedt eveneens een overzicht van GenAI-tools op haar website.
Een effectief gebruik van AI begint bij de keuze voor de juiste tool. Daar kunnen meerdere overwegingen een rol bij spelen: