Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training new Pubmed: 4. Tips & Trucs

Training over de nieuwe versie van Pubmed

Leerdoelen

Je kunt diverse filters toepassen om de resultaten van je zoekactie te beperken.
Je kunt benoemen welke filters voorzichtig moeten worden toegepast en waarom.
Je kunt met behulp van Pubmed Clinical Queries je resultaten inperken op type onderzoek (etiologie, diagnose, therapie en prognose).
Je kunt met behulp van de 'single citation matcher' een bekend artikel vinden.

OPDRACHT 12

Lees de tekst in het blok 'Filters - het beperken van aantal zoekresultaten' hiernaast.

Zoek in PubMed nog een keer eenvoudig op leukemia[Title/Abstract]. Beperk vervolgens via filters het aantal zoekresultaten tot zoekresultaten over kinderen (0-18 jaar) én in de Nederlandse taal.

Hoeveel treffers krijg je nu?
(klik op de vraag om het antwoord te zien)

OPDRACHT 13

Lees de tekst in het blok 'Clinical Queries' hiernaast.

Voer binnen 'Clinical Queries' een zoekactie uit met de zoektermen vaccination AND H1N1 en klik op 'search'. Selecteer vervolgens bij 'FILTER' het domein 'therapy' (dit is de standaardinstelling), kies bij 'SCOPE' voor een sensitieve zoekactie ('broad') en kijk hoeveel treffers je krijgt. Doe hetzelfde nog een keer, maar nu met een specifieke zoekactie ('narrow').

Hoeveel treffers krijg je ?
(klik op de vraag om het antwoord te zien)

OPDRACHT 14

Lees de tekst in het blok 'Een bekend artikel vinden' hiernaast.

Zoek met behulp van de ‘Single Citation Matcher’ het volgende artikel op in PubMed.

Single Citation Matcher - example article

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Wat is de titel van een artikel?
(klik op de vraag om het antwoord te zien)

PubMed TV: Clinical queries

PubMed Tutorial Find the latest treatments for a disease or a disorder

PubMed TV: Citation matching

PubMed tutorial Find articles from a citation

Filters - het beperken van het aantal zoekresultaten

Als je ondanks het gebruik van goede zoektermen toch te veel treffers krijgt, kun je via filters je zoekactie verder inperken. Hiervoor voer je eerst een zoekactie uit. In de resultatenlijst zie je vervolgens in de linkerzijbalk een aantal filters die je aan kunt klikken (je kunt op de afbeelding klikken om het groter te maken).

Je kunt nu bijvoorbeeld instellen dat PubMed alleen zoekt binnen bepaalde soorten publicaties, of binnen een bepaalde tijdsperiode. Via de optie ‘Additional filters‘ zijn nog meer filters beschikbaar, bv. voor leeftijdsgroep (‘Ages‘) en talen ('Languages'). Ook een tijdsperiode instellen kan heel makkelijk door met de bolletjes te slepen in het staafdiagram!

Wees in het algemeen voorzichtig met het gebruik van filters: je krijgt al snel een té sterke inperking van je zoekresultaten. Bovendien verlies je in veel gevallen de recente, nog niet geïndexeerde artikelen. Dit komt doordat de meeste filters (behalve die voor taal en publicatiedatum!) gebaseerd zijn op MeSH-termen.

Let op: Eenmaal ingestelde filters blijven gelden voor alle volgende zoekacties, totdat je ze verwijdert.

Clinical Queries

Een heel andere manier van zoeken is het gebruik van vooraf ingestelde zoekfilters. In het beginscherm van PubMed vind je deze door onder ‘Find’ te klikken op 'Clinical Queries': Je moet je gehele search plakken in de Clinical Queries.

Je krijgt na het invoeren van een search 2 verschillende soorten filters te zien: 'COVID-19' en 'Clinical Studies' In deze tutorial richten we ons alleen op de tweede.

Bij ‘Clinical Studies’ kun je aangeven naar welk type onderzoek je wilt zoeken (bijv. etiology, diagnosis, therapy, prognosis of clinical prediction guides). Ook kun je aangeven of je zoekactie ‘broad‘ moet zijn (sensitief: veel referenties, waarvan veel niet-relevant) of ‘narrow‘ (specifiek: minder, maar meer relevante artikelen; sommige relevante artikelen kunnen gemist worden). Als je onderaan de kolom op 'Filter information' klikt, zie je hoe de gebruikte filters eruit zien.

Let op: Het zoeken met filters is een snelle manier om je zoekresultaten in te perken. Als je gebruik maakt van deze zoekmogelijkheid beperk je je echter tot het denkwerk van anderen. Wees kritisch of de gebruikte filters optimaal zijn voor jouw specifieke zoekvraag.

Een bekend artikel vinden

Als je op zoek bent naar een bekend artikel, bijvoorbeeld een artikel dat je bent tegengekomen in een handboek of een artikel dat je is aangeraden door je begeleider, dan kun je gebruik maken van de ‘Single Citation Matcher’ in het beginscherm van PubMed, onder ‘Find’.

In de ‘Single Citation Matcher’ kun je de gegevens invoeren die je van de publicatie hebt. Vaak is het al voldoende om tijdschrifttitel, jaargang en paginanummer in te voeren; een handige toepassing als je incomplete gegevens hebt!