Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training new Pubmed: 1. Zoeken in PubMed

Training over de nieuwe versie van Pubmed

Leerdoelen

Je kunt aangeven waarom je voor gerichte resultaten in PubMed een andere zoekstrategie moet toepassen dan bij je zoekstrategie voor huis-tuin en keukendoeleinden in .

Je kunt de verschillende manieren van weergave en sortering in PubMed naar wens toepassen.

OPDRACHT 1

Open de homepagina van de Universiteitsbibliotheek, ga naar de lijst met zoeksystemen en open daar de database PubMed. Type in de zoekbalk de zoekterm Aids in. Je vindt véél referenties.

Bekijk de eerste pagina's met treffers. Zijn er titels bij die niets met de ziekte Aids te maken lijken te hebben? In het blok 'Zoeken zoals in Google?' hiernaast staan ook een paar voorbeelden.

Hoe zou het komen dat deze titels toch in de resultatenlijst staan?
(klik op de vraag om het antwoord te zien)

OPDRACHT 2

Lees de tekst in het blok 'Weergave en sortering van de resultaten' hiernaast.

Sorteer je resultatenset door te switchen tussen de verschillende weergave-opties en submenu-opties.  

Wat krijg je per artikel extra als je kiest voor de weergave optie: 'abstract'?
(klik op de vraag om het antwoord te zien)

OPDRACHT 3

Lees de tekst in het blok 'UBUlink: beschikbaarheid van publicaties' hiernaast.

Ga via de ‘Back’-functie van je browser terug naar het vorige scherm. Het artikel wordt nu weergegeven als ‘Abstract’. Klik op de  rechts bovenaan en kijk of dit artikel full-text beschikbaar is.

Meer informatie over hoe je aan een artikel komt dat de UB niet full-text beschikbaar heeft, vind je in het blok 'De universiteitsbibliotheek heeft het niet, wat nu?' (in de rechterkolom geheel onderaan).

PubMed TV: Find articles on a topic

Tutorial Pubmed Find articles on a topic

Zoeken zoals in Google?

Als je in PubMed zoektermen invoert zoals in Google, vind je meestal veel te veel resultaten, die lang niet allemaal relevant zijn. Hieronder zie je een voorbeeld van resultaten die je te zien krijgt wanneer je de zoekterm 'Aids' invoert in PubMed:

Weergave en sortering van de resultaten

PubMed heeft twee standaard weergave opties voor je resultatenset:  ‘Summary’ of  'Abstract'. Je kunt hiertussen switchen door te klikken op de knop Display options. In beide gevallen is er een submenu en kun je oplopend of aflopend sorteren.

Standaard sorteert PubMed je referenties met de optie 'Best Match', waarbij de meest recente eerst worden getoond. Best Match voert je zoekopdracht uit met behulp van een machine learning-algoritme en rangschikt de referenties. De meest relevante worden als eerste getoond.Dat kúnnen oude artikelen zijn!

Beter is om op chronologische volgorde te sorteren dus sorteer op: 'Most recent'.

Toegang: UBULINK en Library Access

De toegang tot PubMed is gratis, maar om gebruik te kunnen maken van de koppelingen naar de volledige tekst, vaak in betaalde tijdschriften, moet je de PubMed ingang via de Universiteitsbibliotheek gebruiken. Dan zie je bij elke referentie de UBUlink-klein. Hiermee krijg je de full-text, ook in betaalde tijdschriften, indien deze beschikbaar zijn. Je krijgt de beschikbaarheid te zien van zowel de online artikelen als ook de oudere jaargangen die nog niet online zijn en in het magazijn van de UB staan. Deze oude  jaargangen kun je - indien aanwezig - direct opvragen als je lid bent van de bibliotheek. Klik hiervoor op 'Availability via Utrecht University Library ' - 'Exemplaren' en selecteer daarna het juiste jaar. Zie ook: Lenen en meer.

Het WorldCat tussenscherm: (klik op de afbeelding om deze te vergroten):

Via het UBU link menu krijg je nog meer opties aangeboden. Zoeken in WorldCat en indien nodig kun je artikelen bestellen. Via 'Check Holdings in WorldCat' zoek je zowel in het digitale als in het papieren bezit van de universiteitsbibliotheek. Ook kan worden doorgeklikt naar IBL, om het bij een andere bibliotheek aan te vragen. Aan deze laatste optie zijn wel kosten verbonden. Alle informatie over de UBULINK vind je hier.

Voor eenvoudige toegang tot de meeste digitale bronnen is er ook de Lean Library browser plugin, deze geeft vaak toegang tot betaalde bronnen zonder extra inlog, ook buiten het netwerk van de UU of UMCU. Zie hiervoor informatie op de website van de bibliotheek over Lean Library.

De universiteitsbibliotheek heeft het niet, wat nu?

  1. Toont de UBUlink misschien niet de correcte aanwezigheidsinformatie? Controleer deze handmatig in WorldCat (op titel boek of gedrukt tijdschrift) en/of de tijdschriftenlijst (op titel tijdschrift).
  2. Is een boek misschien gratis online beschikbaar? Check Google Books. Is een tijdschriftartikel misschien gratis online beschikbaar? Check Google Scholar (de links in de rechterkolom).
  3. Is de publicatie in een andere Nederlandse bibliotheek? Materiaal bij andere Nederlandse bibliotheken vraag je aan vanuit WorldCat door op de titel van de publicatie te klikken. Onder "Availability" vind je bij "Libraries Worldwide" de knop "Interlibrary request". Je komt dan in een aanvraagscherm waar je je verzoek kunt plaatsen. Deze dienst is niet gratis. Lees meer over hoe je aanvraagt en leent bij andere bibliotheken op de website van de bibliotheek. Lenen bij andere universiteitsbibliotheken is voor studenten in Nederland kostenloos: eerst een pasje laten maken, dan zelf ophalen en terugbrengen. Je kunt natuurlijk ook iemand die je kent een kopie laten maken in een andere bibliotheek.
  4. Zou deze publicatie ook in de Universiteitsbibliotheek Utrecht moeten zijn? Je mag een aanschafsuggestie indienen. Of neem contact op met de vakspecialist.
  5. Auteur mailen: de auteur van het artikel verzoeken het stuk toe te sturen. Op uitgeverssites en in bestanden als Scopus staan vaak de mailadressen van auteurs genoemd.
  6. Hulp vragen via X (Twitter) is handig bij artikelen uit tijdschriften waar de UU geen abonnement op heeft en die niet Open Access zijn. Verstuur een tweet met de URL en voeg daar de hashtag #icanhazpdf aan toe. De kans is groot dat je dan in contact komt met iemand die je (een PDF of andere versie van) het stuk rechtmatig kan toesturen.
  7. Is de publicatie misschien in een buitenlandse bibliotheek beschikbaar? Als je het in WorldCat vindt kun je het bestellen via IBL.
  8. Zelf aanschaffen? Online toegang tot een artikel kan meestal via de uitgeverssite van het tijdschrift worden gekocht (met een creditcard); boeken kun je uiteraard kopen via de (online) boekhandel.