Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

EBM Literatuurbronnen: Mendeley

Mendeley

Mendeley is een gratis beschikbaar programma voor literatuurmanagement en PDF-beheer, met goede synchronisatie tussen de desktop applicatie en de web interface, een ingebouwde PDF-reader en sociale functionaliteiten.

Een korte stapsgewijze introductie tot Mendeley is te vinden de LibGuide Reference Management.
Daarnaast biedt Mendeley zelf uitgebreide help guides en support.

Hieronder vind je meer informatie over het importeren van grote aantallen referenties uit PubMed.

NB: Als een nieuw geimporteerde referentie exact gelijk is aan een referentie die je al in je Mendeley account hebt staan, dan 'merged' Mendeley ze: die referentie wordt dan dus niet apart geimporteerd. Dubbele referenties die dan nog overblijven kun je handmatige verwijderen via Tools > deduplication. 

Aan de slag met Mendeley

MendeleyA) Setting up:

  1. Ga naar Mendeley en maak a gratis account aan
  2. Download de software om zo Mendeley te installeren op je computer (dit is op UU-computers reeds gedaan; daar kun je Mendeley starten met de via de Windows-startknop)
  3. Installeer de web importer bookmarklet in je browser vanuit de Mendeley web interface (My Library tab); zorg wel eerst dat je bookmarks/favourites tooolbar zichtbaar is in je browser (duik om dat te doen in je browser opties (Chrome) of stel het in via een rechter muisklik in de statusregel bovenaan (FirefFox))
  4. Installeer de add on (plug in) voor Word (deze heet Mendeley Cite-o-Matic); dit is de tool die het mogelijk maakt tijdens het schrijven in Word iets te citeren zonder Word te hoeven verlaten. NB dit is waarschijnlijk nog niet mogelijk op UU-computers.
  5. Configureer je watched folder Dit is een map op je harde schijf (bv. een die je "literatuur" noemt) die elke keer als je Mendeley start gelezen wordt. PDF-bestanden die je erin opslaat worden zo automatisch toegevoegd aan je Mendeley library. Dit regel je in de desktop applicatie via tools|options|watched folders.
  6. Configureer eventueel ook nog auto-renaming van bestanden om je files met een vaste naamconventie op te slaan (bv auteur-jaar-titel)
  7. Geef het adres op van de library link resolver (UBU-link). Je kunt dit doen in de web interface (ga naar de My Account|Account details|Sharing/importing tab en voeg daar bij library access links het andres van de UBUlink in (without the qoutes): "http://sfx.library.uu.nl/utrecht". Maak dit de default.

B) Getting some stuff in:

  1. Go to Google Scholar, perform a search and import bibliographical data with the bookmarklet ('save to Mendeley') on your favourites toolbar
  2. Go to WorldCat, perform a search and import bibliographical data with the bookmarklet on your favourites toolbar (importing from Worldcat is a good alternative for importing form the UU library catalogue, which is more cumbersome)
  3. Go to Scopus, perform a search and import bibliographical data with the direct export option built into Scopus (tick relevant papers, click export and select save to Mendeley)
  4. From a new Scopus search go to the full text of a paper and from your PDF reader download that text as PDF in the folder on your hard disk that you set as watch folder
  5. On the Mendeley web interface go to the papers tab and search the Mendeley catalog for a paper; from there save the details to Mendeley or go to the full text and save the PDF to the watched folder on your hard drive
  6. Find out how you could add a reference completely manually (although you hope to avoid that of course)

C) Organising, reading, annotating

  1. Have a look at your library to see what you have imported/downloaded so far; look at what's in the recently added and needs review folders (incomplete references are in the needs review folder)
  2. From your library, open the full text of a publication, highlight some text and make an annotation at a certain point in the text
  3. Organise: add a tag to a reference tag (in the right hand pane with publication details) and make a folder (left hand pane) and drag&drop a publication in that folder
  4. Sync your library with your online account (sync button in the main menu)

D) Citing (probably not yet possible on university computers):

  1. Start Word
  2. Make a fake sentence, put your cursor halfway and save your document
  3. Using Mendeley Cite-o-Matic on the references tab of Word cite one publication from your Mendeley database
  4. Put your cursor on the in-text citation and click edit citation in the Medeley Cite-o-Matic menu to see how you can fine tune an in-text citation (e.g. for page numbers); N.B. you need to put your cursor in the textline of the edit citation dialog box to see the options
  5. Generate the bibliography using the option for that in Mendeley Cite-o-Matic
  6. Switch to another style (e.g. to APA or Chicago Style) and reformat the paper with that style

Mendeley - referenties importeren vanuit PubMed

Om grotere aantallen referenties in één keer te importeren vanuit PubMed sla je de referenties eerst op als een (tekst)bestand. Dit bestand importeer je vervolgens in Mendeley. Dit proces wordt hieronder verder uitgelegd.

 

1. Zorg dat je de laatste versie van Mendeley geinstalleerd hebt (Desktop -> Help -> Check for updates)

2. Exporteer de referenties uit PubMed via de optie 'Send to', met de volgende instellingen:

- Choose destination: File

- Format: MEDLINE
 

De referenties worden nu als .txt bestand opgeslagen op je pc.

 

3. Importeer de referenties in Mendeley op één van de volgende manieren:

  • Sleep de file naar Mendeley (drag & drop)

  • Kies "Add files' en selecteer het opgeslagen .txt bestand.

Mendeley - referenties importeren vanuit Embase

Om grotere aantallen referenties in één keer te importeren vanuit Embase sla je de referenties eerst op als een (tekst)bestand. Dit bestand importeer je vervolgens in Mendeley. Dit proces wordt hieronder verder uitgelegd.

 

1. Exporteer de referenties uit Embase via de optie 'Export', kies als 'Export Format': RIS format
 

2. Importeer de referenties in Mendeley op één van de volgende manieren:

  • Sleep de file naar Mendeley (drag & drop)

  • Kies "Add files' en selecteer het opgeslagen bestand.

Mendeley - referenties importeren vanuit Cochrane

Het is helaas (nog) niet mogelijk om grotere aantallen referenties direct te importeren vanuit de Cochrane Library in Mendeley. 

Je kunt referenties wel eerst importeren in bv. RefWorks en daarna exporteren. Dit geexporteerde bestand kun je vervolgens importeren in Mendeley.

 

1. Importeer de referenties vanuit Cochrane in RefWorks (volg de link voor meer informatie).

2. Exporteer de referenties uit RefWorks via de optie References > Export References; kies als Export Format: "Bibliographic software (EndNote, Reference Manager, ProCite)". Sla het dit bestand op op je computer.

3. Importeer de referenties in Mendeley op één van de volgende manieren:
  • Sleep de file naar Mendeley (drag & drop)

  • Kies "Add files' en selecteer het opgeslagen bestand.