Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training bronnen zoeken en gebruiken bij cursus GEO1-3052 : 3A: nieuws / krantenartikelen

Ruimtelijke vraagstukken in Nederland

NIEUWS ZOEKEN: opdrachten

Geschatte tijd: 15 min.

  1. Bekijk de tips hiernaast.
  2. Zoek een nieuwsartikel met Google (Nieuws)
  3. Zoek een krantenartikel met LexisNexis Academic

LexisNexis Academic: 15000 kranten, alle landen, 1992-vanochtend

LexisNexis AcademicLexisNexis Academic is een gigantische database met de volledige tekst van artikelen in Nederlandse en buitenlandse kranten en nieuwsmagazines van 1992 tot en met de krant van vanochtend.

Onze versie van LexisNexis bevat slechts beperkt juridische en bedrijfsinformatie.

LexisNexis Academic is veel completer in dekking van krantenberichten dan bijvoorbeeld Google News. Ook gaat het veel verder terug. Het is uitstekend geschikt om (oud) nieuws te vinden en achtergrondartikelen die in de loop der jaren zijn verschenen in de kranten. Voor Nederland zijn ook de meeste regionale kranten opgenomen.

In de LexisNexis Academic-LibGuide staat uitgebreide informatie over dit systeem.

Google nieuws/news

het menu voor nieuws in de reguliere Google zoekmachineGoogle Nieuws/News is een gespecialiseerde zoekmachine van Google. Nieuwsresultaten kunnen ook worden geselecteerd na een zoekactie in de gewone Google.

Dekking nieuwssites. Voor Google Nieuws indexeert Google een grootaantal websites van kranten en grote organisaties met een nieuwspagina. Organisaties en media kunnen zich zelf aanmelden bij Google om met links naar hun nieuwsberichten in Google Nieuws opgenomen te worden. In Nederland gaat het om enige honderden nieuwssites. In het Engelse taalgebied (inclusief VS) gaat het om vele duizenden nieuwssites.

Grpersonalisatie van bronnen in Google newsoepering. Over veel zaken verschijnen sterk overlapend nieuwsberichten in talloze bronnen. In Google Nieuws staan er enkele los genoemd en de overige gegroepeerd achter een link. Het is niet bekend wat bepaalt welke berichten direct los te zien zijn in de eerste zoekresultaten en welke in de gegroepeerde set terechtkomen. Net als bij andere Google sites zijn de genoemde aantallen berichten overigens extreem onbetrouwbaar.

Sortering. Standaard staan bij Google Nieuws de voor de opgegeven termen relevantste berichten bovenaan. Je kunt echter ook sorteren op datum/tijd om de recentste bovenaan te krijgen en onderaan te kunnen zien welke kranmt/site.het eerst met het nieuws kwam (hoewel daar ook het effect in zit van de frequentie waarmee Google de verschillende sites indexeert). NB. Als je sorteert op datum worden vanzelf dubble berichten niet meer getoond. Klik op 'show duplicates' om echte alle, en dan ook de eerste berichten te zien.

personalisatie van onderwerpen in Google newsLocalisatie. Net als bij alle Google producten worden zoekresultaten aangepast op kenmerken en instellingen van de zoeker: locatie, Google-landsversie, IP-nummer, wel of niet ingelogd zijn bij Google en de gebruikte interfacetaal. Het belangrijk te beseffen hoezeer dit bepaalt wat je als zoekresultaat krijgt! Het kan zijn dat je doordat je bent ingelogd opeen innhet geheel geen buitenlandse nieuwsbronnen meer in de resultaten ziet.

Personalisatie. Je kunt in Google news aangeven welke bronnen je veel of weinig in de resultaten wilt zien en ook welke onderwerpen. Dat kan maar in één versie, dus niet tegelijk in de Engels_Amerikaanse en de Nederlandse.

Archief. Stanaard toont Google berichten van de laatste 30 dagen. Google kent daarnaast twee soorten archief. Er is  een archief dat teruggaat tot ongeveer 2008, met een handvol oudere resultaten uit de periode 2000-2007, waarvan er veel een dode link hebben. Dat archief is net als de actuele berichten gebaseerd op websites. Het is zeer incompleet. Zo kent Google nog geen 200 Nederlandse nieuwsartikelen met Obama uit 2007, terwijl er in LexisNexis er meer dan 3000 kent en kan tonen. Het twwede sort archief is het archief van door Google gescande kranten, dat veel verder terug kan gaan, tot in de 19e eeuw. Hier zitten echter geen nederlandse kranten bij.

Aparte interface of filter op reguliere Google? Als je het nieuws bij Google bekijkt op de aparte nieuws interface (news.google.com) moet je een landsversie kiezen. Deze interface is alleen om het lopende nieuws te bekijken. Die pagina kun je wel personaliseren. Bij zoekacties verlaat je de site en kom je weer in de reguliere Google met een filter op nieuws.

De kracht van Google Nieuws ten opzichte van LexisNexis Academic is dat Google ook nieuwssites indexeert buiten de reguliere grote mediabedrijven en kranten. Verder is het soms een voordeel dat Google nieuws leidt naar de berichten op de websites, waar ook foto's en graphics zijn opgenomen die LexisNexis Academic vanwege copyright niet mag opnemen.