Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

WorldCat: Verdieping

Algemeen

Zoeken op drie niveaus

Het is in WorldCat mogelijk om te zoeken op drie niveaus.

Wereldwijd

Standaard wordt er gezocht in alle beschikbare items wereldwijd.

Nationaal

Je kunt je beperken tot materiaal van Nederlandse bibliotheken. Hiermee vind je zowel het materiaal van Utrecht als het materiaal van de andere bibliotheken in Nederland.

Lokaal

Het is ook mogelijk om alleen te zoeken op materiaal waar de Universiteitsbibliotheek Utrecht toegang toe biedt. Dit heeft het kenmerk "held by: Utrecht University Library".

Te veel resultaten, wat nu?

Als je te veel resultaten hebt om allemaal te bekijken kun je:

 • Extra zoektermen toevoegen aan je zoekvraag, zie voor tips de LibGuide Zoekstrategie.
 • De filteropties van WorldCat gebruiken
 • ​Beperken tot een bepaalde database 

Te weinig resultaten, wat nu?

Als je te weinig resultaten krijgt, kun je:

 • Minder (specifieke) zoektermen gebruiken
 • Minder filters gebruiken
 • Het vinkje weghalen bij "group related editions" links bovenaan de zoekresultaten
 • In alle databases zoeken die beschikbaar zijn in WorldCat (standaard instelling)

Hoe vind ik de juiste editie van een boek?

De handigste manier om een bepaalde editie te vinden, is het jaar van uitgave toe te voegen aan je zoekopdracht.

Je kunt ook klikken op "explore all editions & formats". In de lijst die dan verschijnt, staan alle edities van een publicatie die in WorldCat te vinden zijn. Je kunt gebruik maken van filters om de lijst korter te maken. De titels die toegankelijk zijn via de Universiteitsbibliotheek Utrecht verschijnen bovenaan.

Wil je vanaf het begin van je zoekactie meteen alle edities wereldwijd zichtbaar maken in de zoekresultaten? Vink dan de optie "group related editions" links bovenaan de zoekresultatenlijst uit.

Advanced search

In Advanced Search kun je in specifieke velden zoeken.

Je kunt ook van tevoren filters toepassen door gebruik te maken van "limit your search", bijvoorbeeld het publicatiejaar.

LET OP: Ga voorzichtig om met de vele (beperkende) opties in "Advanced Search", want je kunt hiermee onbedoeld items uitsluiten.

Databases

Standaard doorzoek je in WorldCat, naast de bibliotheekcatalogi,  ook een belangrijk deel van de databases waar de Universiteitsbibliotheek Utrecht toegang toe biedt. Je vindt de lijst met databases in "Advanced Search". Daar staan ze rechts in beeld. Indien gewenst kun je in  "Advanced Search" een keuze maken uit deze databases.

 • Klik onderaan de lijst op "Select all in Group" om alle vinkjes uit de lijst te verwijderen
 • Selecteer specifieke database(s) voor je zoekopdracht
 • Klik op "Save Changes" om de geselecteerde database(s) op te slaan voor de huidige sessie.

LET OP: Niet alle databases en zoeksystemen waar de bibliotheek een licentie voor heeft, zijn doorzoekbaar in WorldCat, bekijk de lijst met zoeksystemen.

Filteren

Na een zoekopdracht kun je filters gebruiken. De filters vind je links op de pagina met zoekresultaten.

WorldCat heeft veel filters maar LET OP:

 • De filters zijn niet alfabetisch geordend, maar op aantal zoekresultaten.
  • Het kan zijn dat je een CD zoekt en dat je het filter CD onderaan de lijst vindt, omdat er weinig CD's in de zoekresultaten zitten. 
 • Je kunt door te filteren ongewenst items uitsluiten. Wees voorzichtig met het gebruik van veel of heel specifieke filters.

Het is mogelijk om filters te bewaren voor een volgende zoekopdracht (zie hieronder).

Citeren, exporteren en linken

WorldCat kan referenties in een aantal citatiestijlen opmaken. Klik hiervoor - bij één publicatie of bij een selectie van publicaties opgeslagen via de Save knop in "My Items" (zie box Items en zoekacties bewaren hiernaast) - op "Cite". Je kunt de opgemaakte referenties kopiëren of direct exporteren  naar een reference manager.

Lees hier meer informatie over citeren en over bronvermelding.

Je kunt titels (zonder citatieopmaak) versturen  naar een e-mailadres door op de knop "Email" te klikken. Wil je een link naar een item uit WorldCat gebruiken op een website of e-mail, gebruik dan de knop "Link".

 

Info elders

Zoeken op Auteur

Als je op zoek bent naar alle publicaties van één auteur in WorldCat, gebruik dan in "Advanced Search" het auteursveld.  Deze vind je bij "Search index".

Tips bij het zoeken op auteursnaam:

 • Zoek alleen op de achternaam van de auteur. In sommige titelbeschrijvingen worden namelijk de initialen van de auteur gebruikt en die krijg je niet te zien als je op voornaam zoekt.
 • Heb je te veel resultaten, gebruik dan de auteursfilters in de zoekresultaten (links).
 • Je kunt in het zoekveld "auteur" ook zoeken op een organisatie of instelling als auteur.

Zoeken op ISBN/ISSN/ISN

De snelste manier om een publicatie te vinden, is door te zoeken op het ISBN (bij een boek) of het ISSN (bij een tijdschrift). In WorldCat kun je dit nummer gemakkelijk invoeren in het algemene zoekveld.

Open access filter

In WorldCat is een apart filter aanwezig waarmee open access publicaties gevonden kunnen worden.

In basic search:

WorldCat open access filter

In advanced search:

WorldCat advanced open access filter

Wanneer je dit filter aanvinkt wordt je zoekopdracht beperkt tot databases in WorldCat die open access publicaties aanbieden. 

Sortering zoekresultaten

Je kunt in WorldCat je zoekresultaten op verschillende manieren sorteren. 

Standaard staat de sortering op 'Library'. De relevante materialen waar je via de Universiteitsbibliotheek Utrecht toegang toe hebt staan dan bovenaan de zoekresultaten. Als je een andere sortering kiest dan "Library" en je wilt wel alleen het Utrechts materiaal, dan moet je in de filteropties beperken tot Utrecht University Library.