Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Inleiding geschiedwetenschap: Introductie

Hoe werkt deze training?

Deze training, in de vorm van een zogenaamde LibGuide, is opgedeeld in een aantal tabs, met afwisselend opdrachten en stukken om te lezen. Neem de tabs één voor één door, van links naar rechts en van boven naar beneden. 

Vertel ons aan het einde wat je van deze Libguide vindt: op het laatste tabblad kun je snel een paar vragen beantwoorden. Zo help je mee om deze Libguide te verbeteren voor de volgende lichting eerstejaars studenten.

Veel succes met het doorlopen van deze training!

Welkom op deze training

Deze training volg je als onderdeel van de cursus Introductie geschiedwetenschap. Tijdens de twee-urige training ga je zelf leren zoeken naar wetenschappelijke literatuur. Je gaat ook literatuur verzamelen voor je opdracht bronnenkritiek.

Je gaat leren:

  • Boeken zoeken
  • Artikelen zoeken
  • Verschillende zoeksystemen gebruiken. 
  • wetenschappelijke integriteit


Ondersteuning
Heb je vragen tijdens de training, stel ze gerust aan de aanwezige docent (afbakening van jouw onderwerp) of aan de aanwezige specialist van de bibliotheek (zoeksystemen, zoektermen, zoekstrategie etc.). Daarna kun je met vragen terecht aan de balie van de UB Binnenstad: op kantoortijden kan deskundige hulp erbij worden geroepen bij inhoudelijke vragen. Of stuur je vraag naar bibliotheek@uu.nl.

Gedurende de cursus blijft de Libguide online toegankelijk om iets na te lezen.

Credits
Een deel van de informatie in deze Libguide is ontleend aan de Onderzoekgids Geschiedenis.

 

Waarom zou je moeten leren zoeken?

Het zoeken en vinden van literatuur ligt aan de basis van ieder wetenschappelijk onderzoek. Vaak is het niet moeilijk om informatie te vinden, maar om dat op een wetenschappelijk verantwoorde manier te doen is dat wel. Hoe weet je dat informatie betrouwbaar is? Hoe zorg je dat je een goed overzicht krijgt van wat er over een onderwerp is verschenen? Hoe zorg je dat je in handen krijgt wat je zoekt? Dit is wat we je vandaag mee willen geven: begrijp wat je aan het doen bent en blijf kritisch op wat je vindt.

Wat heeft de UB wel en wat niet?

Informatie vinden kan iedereen en overal, bijvoorbeeld op internet. Maar veel wetenschappelijke literatuur is niet gratis of vrij toegankelijk via internet. De UB koopt jaarlijks voor een groot bedrag boeken en tijdschriftabonnementen, zowel digitaal als in papieren vorm. Zoek je via de zoeksystemen van de UB, dan is de kans veel groter dat je toegang krijgt tot de literatuur die je hebt opgespoord. Je zult ook niet al je literatuur in Utrecht kunnen vinden: de UB kan niet alles aanschaffen en moet daarom streng selecteren. Ook jij kunt ons titels aanraden waarvan je vindt dat we ze zouden moeten kopen, door dit formulier.

Engelstalige LibGuide

Er is voor de Engelstalige track van deze cursus ook een Engelse versie van deze LibGuide gemaakt.